Smakosze.pl
Miękka i soczysta wątróbka

canva/FSerega

Co zrobić, żeby wątróbka wyszła miękka i soczysta?

30 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Wątróbka musi być delikatna i krucha, by była smaczna. Istnieją sposoby, dzięki którym możecie przyrządzić właśnie takie danie. Wymoczcie podroby w mleku lub maślance, a będą soczyste i miękkie. Dowiedzcie się, co jeszcze możecie zrobić, aby wycisnąć z wątróbki maksimum smaku. Warto zapamiętać, że jeszcze przed pokrojeniem podrobów powinniśmy namoczyć je przez 10 minut w wodzie.

Wiele jest przepisów na smaczną i soczystą wątróbkę. Proponowaliśmy wam już np. recepturę na ten rarytas duszony z jabłkiem czy przyrządzany w piecu z dodatkiem żurawiny. Tym razem wracamy z garścią porad, dzięki którym podroby nie będą twarde i niesmaczne. Unikając tych kilku błędów, uzyskacie wątróbkę tak pyszną, jak nigdy wcześniej.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Pomysł na niedrogi obiad

CZYTAJ DALEJ

Sposoby na soczystą i miękką wątróbkę

Przede wszystkim wieprzową czy wołową wątrobę dobrze jest obrać z cienkiej błonki. Każdą porcję podrobów należy też przed dalszą obróbką wymoczyć w wodzie. Wystarczy 10 minut, po których można przystąpić do krojenia i oczyszczania.

Wątróbkę powinniśmy pokroić w niezbyt grube kawałki. Warto je włożyć do mleka lub maślanki. Taki zabieg sprawi, że stanie się bardziej delikatna, a jej smak będzie nieco łagodniejszy. Przed smażeniem powinno się ją bardzo dokładnie osuszyć.

Jeżeli tego nie zrobimy, nawet obtoczenie podrobów w mące nie ustrzeże nas przed problemami z pryskającym we wszystkie strony tłuszczem. Pamiętajmy, że smażyć należy zawsze na dobrze rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na oleju rzepakowym lub oliwie.

Uwaga na błędy przy smażeniu

Każde mięso smażone zbyt długo wyjdzie suche. Drobiową wątróbkę smażmy krótko — zaledwie po 2-3 minuty z każdej strony. Wieprzową tylko odrobinę dłużej. Najlepiej jest kontrolować stopień wysmażenia podrobów co około 1 minutę.

Nie zapomnijmy też o posoleniu mięsa. Zróbmy to jednak dopiero po zakończeniu obróbki na patelni. W przeciwnym wypadku uzyskamy twardą i suchą wątróbkę, która nikomu nie będzie smakowała. Przed doprawieniem warto ją też odsączyć z nadmiaru tłuszczu, by była nieco lżej strawna.

Wątróbka dobrze smakuje z jabłkami

Wątróbka dobrze smakuje z jabłkami

Źródło zdjęcia: canva/manyakotic

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Slajd 1 z 6

Słynne kartacze z Podlasia

Kartacze to inaczej nadziewane mięsem pyzy ziemniaczane. Przysmak pochodzi prosto z Podlasia i ma swoich koneserów w całej Polsce. Danie zazwyczaj podaje się ze skwarkami boczku lub podsmażoną cebulką.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

4 szybkie sposoby na sprawdzenie świeżości jajek. Prosto i skutecznie

Czytaj więcej >
Jak usunąć przykry zapach z ryby?

Porady

Jak usunąć przykry zapach z ryby? Potrzebujesz jedynie mleka

Czytaj więcej >
Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste?

Porady

Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >
O jakiej porze najlepiej pić kawę?

Porady

O jakiej porze najlepiej pić kawę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Czytaj więcej >
Młode ziemniaki

Porady

Jak gotować młode ziemniaki? Sprawdzony trik sprawi, że będą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
jajka na sklepowej półce

Porady

Dlaczego w sklepach jajka są poza lodówką? Odpowiedź może zaskoczyć

Czytaj więcej >