Smakosze.pl Przepisy Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia
canva/YelenaYemchuk

Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia

19 listopada 2021

Placki ziemniaczane są wysoko na liście ulubionych potraw u wielu smakoszy. Nie są jednak najzdrowszym daniem, ze względu na sporą zawartość tłuszczu. Dlatego też polecamy przygotować je w piekarniku. Wyjdą lżejsze, a my nie spędzimy zbyt wiele czasu w kuchni. Co więcej, po upieczeniu będą bardziej chrupiące. Dajcie się skusić, a nie pożałujecie.

Pyszne placki ziemniaczane można przygotować na wiele sposobów. W wersji słodkiej będą idealne na śniadanie, a przyrządzone po węgiersku sprawdzą się na obiad. Wykorzystajcie piekarnik i wykonajcie je bez dodatku tłuszczu, a nabiorą wyjątkowej chrupkości .

Przepis na lekkie placki ziemniaczane z piekarnika

Składniki:

  • 600 g ziemniaków

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 1 ząbek czosnku

  • 3 łyżki otrębów pszennych

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • odrobina oleju do posmarowania blachy

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na tarce od drobnych oczkach i odstawiamy na około 10 minut. W tym czasie obieramy cebule i siekamy ją. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Starte ziemniaki odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Do odciśniętych ziemniaków dodajemy jajko, otręby, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go odrobiną oleju .

Na nim formujemy placki, wykładając masę ziemniaczaną i rozsmarowując ją tak, by uzyskać okręgi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut , po czym obracamy placki na druga stronę.

Pieczemy jeszcze przez kolejne 10 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną czy wędzonym łososiem i sosem koperkowym. Będą równie smaczne, gdy polejemy je sosem grzybowym .

Placki ziemniaczane pieczone
Pieczone placki ziemniaczane są lekkie i wyjątkowo chrupiące

Źródło zdjęcia: canva/4uda4ka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy