Smakosze.pl
Sos grzybowy

canva/Dar1930, Getty Images

Jak zrobić aromatyczny sos grzybowy?

24 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Obłędnie pachnący sos grzybowy do mięs czy makaronów jest banalnie prosty w wykonaniu. Tym razem prezentujemy przepis na wersję zrobioną z suszonych grzybów. Co więcej, czas potrzebny na ten pyszny sos to tylko około 10 minut.

Sos grzybowy przyrządzony z suszonych grzybów ma znacznie intensywniejszy zapach i smak w porównaniu do sosu ze świeżych grzybów. Dlatego zawsze w sezonie warto zasuszyć ich chociaż odrobinę.

Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak sosu, zamień natkę pietruszki na tymianek. Zioło to wspaniale komponuje się nie tylko z mięsami, lecz również grzybami.

Przepis na aromatyczny sos grzybowy

Składniki:

  • 30 g suszonych grzybów

  • 2 szalotki

  • 600 ml wody

  • 2 łyżki oleju

  • opakowanie 200 g śmietany 12%

  • 1,5 łyżki skrobi

  • sól

  • pieprz

  • natka pietruszki

Zacznij od opłukania grzybów i wrzucenia ich do rondelka lub garnka. Zalej je wodą, odstaw na 15 minut, a następnie gotuj przez 30 minut, aż grzyby zmiękną i uwolnią swój zapach.

Imbir

Cudowny przepis na rozgrzewający napar z imbiru

CZYTAJ DALEJ

Szalotki obierz ze skórki i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim szalotki. Wlej do nich grzyby wraz z wodą i gotuj kilka minut.

Dopraw całość solą oraz pieprzem. Śmietanę wymieszaj ze skrobią. Zahartuj mieszankę kilkoma łyżkami gorącej wody i wlej do sosu. Zamieszaj i gotuj, aż sos zgęstnieje. Na koniec wrzuć do niego świeżo siekaną natkę pietruszki. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, czy przed suszeniem grzybów należy je dobrze wymyć. Ten tekst wyjaśnia tajniki przepisu na wątróbkę z grzybami.

Sos grzybowy

Źródło zdjęcia: canva/Darius Dzinnik, Getty Images

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: praktykulinarni.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >