Konfitura z buraków z dodatkiem imbiru oraz migdałów. W sam raz na chłodniejsze dni
Jeśli jesteście poszukiwaczami ciekawych smaków, mamy dla was pyszną propozycję. Przygotujcie konfiturę z buraków z dodatkiem imbiru oraz migdałów. Ma słodko-pikantny smak, który doskonale pasuje do drobiu i serów. Jest w sam raz na chłodniejsze dni.
Buraki należą do jednych z najzdrowszych warzyw. Działają na nasz organizm wzmacniająco i oczyszczająco. Warto więc po nie sięgać częściej. Tymczasem zwykle robimy z nich zasmażane buraczki, ewentualnie barszcz.
Dzisiejsza propozycja z pewnością ucieszy koneserów wyjątkowych smaków. Bo przecież wytrawna konfitura nie co dzień gości w waszej kuchni. A jak się przekonacie, potrafi wnieść do naszych potraw nutę orzeźwienia i zaskoczenia.
Pyszna konfitura z buraków z dodatkiem imbiru oraz migdałów
Składniki:
4-5 buraków ćwikłowych
1 szklanka cukru
1 łyżka miodu
2 cm świeżego imbiru
3 łyżki spłatkowanych migdałów
pół cytryny
Przygotowanie konfitury z buraków
Buraki dokładnie wyszoruj, opłucz. Ugotuj w skórkach (ok. 1 godzina) lub upiecz w piekarniku (ok. 1,5 godziny w 180 st. C).
Wystudzone buraki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w niewielką kostkę. Imbir obierz, drobno posiekaj lub zetrzyj na małych oczkach.
W garnku umieść 3-4 łyżki wody, cukier, miód i rozdrobniony imbir. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Włóż do niego buraki.
Całość gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Co jakiś czas konfiturę zamieszaj. Pod koniec gotowania dodaj migdały, wymieszaj. Konfiturę dopraw do smaku sokiem z cytryny.
Gorącą konfiturą napełnij małe słoiczki. Zakręć je szczelnie, ustaw na pokrywkach, pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na oryginalne przetwory. Zobacz, jak przygotować konfiturę z czerwonej cebuli, a także jak zrobić konfiturę z jarzębiny i jabłek.
Źródło zdjęcia: canva/Svittlana
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Chrupiące kotlety schabowe w panierce z mleka i musztardy - wszystko bez dodatku jajek
Niezwykle elastycznie i miękkie ciasto na pierogi ze śmietaną
Źródło: beszamel.se