Smakosze.pl
Śniadanie z jajek od Ani Starmach

Pawel Wodzynski/East News; canva/pixelshot

Ekspresowe śniadanie z jajek od Ani Starmach. Muffinki z dodatkami w 10 minut

26 Listopada 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli masz już dość kanapek i jajecznicy na śniadanie, przygotuj wytrawne muffinki z dodatkami. Zrobisz je w 10 minut i zjesz z wielką przyjemnością. Takie ekspresowe śniadanie z jajek proponuje Ania Starmach. Z całą pewnością pokocha je twoja rodzina.

Mamy kilka wymagań co do śniadania. Musi być szybkie do zrobienia, pożywne i smaczne. Muffinki od Ani Starmach właśnie takie są. Choć Ania dodaje do nich paprykę, cebulę i pomidory, ty możesz przygotować własną kompozycję.

Do muffinek dodaj to, co lubisz lub masz właśnie pod ręką. Może to być boczek, kukurydza z puszki, liście szpinaku czy podsmażone grzyby.

Ekspresowe śniadanie z jajek od Ani Starmach. Muffinki z dodatkami w 10 minut

Składniki:

  • 6 jajek

  • 2 cebulki dymki

  • 1 czerwona papryka

  • 1-2 łyżki oleju

  • 4 duże plasterki szynki

  • 2 pomidory

  • sól, pieprz

Bezy

Bajecznie pyszna i delikatna w smaku beza bez pieczenia

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie jajecznych muffinek

Cebulki oczyść, z jeden odetnij szczypiorek, zachowaj. Resztę posiekaj, przesmaż na oleju. Paprykę umyj, pokój w kostkę, dodaj do cebuli, smaż, aż lekko zmięknie.

Jajka wybij do miseczki, roztrzep z solą i pieprzem. Wymieszaj z podsmażoną cebulą i papryką.

Plasterkami szynki wyłóż 4 dołki w foremce na muffinki. Możesz też pokroić szynkę w paski, dodać do jajek i wymieszać.

Pomidory umyj, wytrzyj, pokrój w większą kostkę, włóż do foremek. Zalej je jajeczną masą z dodatkami.

Foremkę wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz muffinki ok. 25 minut, aż masa się zetnie. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorem z dymki.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na pyszne śniadanie. Zobacz, jak przygotować ekspresowe placki z bananów, a także jak zrobić owsiankę ze śliwkami i kakao.

składniki na muffinki

składniki na muffinki

Źródło zdjęcia: canva/Lecic

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dżem z cukinii i cytryn - prosty przepis

Przepisy

Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników

Czytaj więcej >
Wachowicz pokazała przepis na rosół

Przepisy

Wachowicz pokazała przepis na rosół. Dodaje do niego pewien owoc

Czytaj więcej >
Zupa z cukinii - przepis na tani obiad

Przepisy

Doskonała zupa z cukinii. Prosty przepis na tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
pieczywo czosnkowe

Przepisy

Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak

Czytaj więcej >
Domowe wafle do lodów - prosty patent

Przepisy

Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci

Czytaj więcej >