Smakosze.pl
Placki po węgiersku

canva/Dar1930

Jak zrobić idealne placki po węgiersku? Wyjdą bosko chrupiące

22 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Znana od XVII wieku potrawa — placki ziemniaczane — obchodzi dziś swoje święto. Warto uczcić ten dzień, przygotowując pyszne placki po węgiersku. Cudownie chrupiące ziemniaki i mięsny sos to kompozycja idealna na chłodne, jesienne dni. Danie jest sycące i rozgrzewające, a z naszym przepisem zrobicie je bez problemu.

Placki ziemniaczane często goszczą na polskich stołach, a przepisy na ten specjał zdradzaliśmy wam nie raz. Pokazywaliśmy wam nawet warianty niecodzienne, takie jak słodka wersja z dodatkiem rodzynek czy placki z batatów. Tym razem proponujemy wam przygotowanie placków po węgiersku. Delikatny mięsny gulasz w połączeniu ze smażonym z dodatkiem cebulki ziemniakiem smakuje wyśmienicie. Spróbujcie koniecznie.

Obłędna surówka z czerwonej kapusty ze śliwkami

Obłędna surówka z czerwonej kapusty, jabłek i suszonych śliwek - wyśmienity jesienny przysmak

CZYTAJ DALEJ

Przepis na chrupiące i sycące placki po węgiersku

Składniki na placki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 1 średnia cebula

  • 2 czubate łyżki mąki pszennej

  • 1 jajo

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na gulasz:

  • 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 2 duże papryki czerwone

  • 150 g drobnych pieczarek

  • 2 spore cebule

  • 1 ząbek czosnku

  • 1/3 szklanki mąki pszennej

  • 4 łyżki oleju

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

  • 1 liść laurowy

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • odrobina ostrej papryki w proszku lub posiekany kawałek świeżej chilli

  • pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę i obtaczamy je w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je na rumiano. Bulion zagotowujemy, a następnie dodajemy do niego mięso z patelni. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Solimy.

Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na tłuszczu wytopionym z mięsa. Pod koniec smażenia dodajemy rozdrobniony czosnek i jeszcze chwilę podgrzewamy na niewielkim ogniu. Warzywa przenosimy do garnka z bulionem i mięsem. Gotujemy potrawę przez około 30 minut na średnim ogniu.

Pieczarki przekrawamy na ćwiartki, a czerwoną paprykę myjemy i kroimy w średnią kostkę. Podsmażamy je na patelni po czosnku i cebuli, w razie potrzeby dolewając odrobinę oleju. Gdy będą gotowe, dodajemy je gotującego się mięsa.

Zawartość garnka doprawiamy ostrą papryką i łączymy z przecierem pomidorowym. W tym momencie wsypujemy też paprykę wędzoną, jeśli jej używamy. Świeżą chilli podsmażamy przed dodaniem, najlepiej wraz z cebulą i czosnkiem, wrzucając ją na patelnie pod koniec smażenia.

Gulasz dusimy na wolnym ogniu przez około 60 minut, co jakiś czas go mieszając, by nie przywarł do dna. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy gulasz mięsny się dusi, przygotowujemy placki ziemniaczane.

Ziemniaki ścieramy do miski, używając tarki o drobnych oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę. Odsączamy wodę z powstałej z ziemniaków i cebuli masy, a następnie wbijamy jaja i wsypujemy mąkę. Masę doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.

Placki smażymy po zakończeniu gotowania gulaszu. W tym celu na patelni rozgrzewamy olej. Masę ziemniaczaną wykładamy łyżką wazową, formując duży, okrągły placek. Jego grubość powinna być równomierna na całej powierzchni.

Smażymy, aż placek stanie się nieco sztywny i obracamy go na druga stronę. Gotowy wykładamy na talerz i wykładamy na niego porcję gulaszu. Podajemy na ciepło z kwaśną śmietanką, posypane natką pietruszki.

Placki po węgiersku

Placki po węgiersku — chrupiące ziemniaki i wyśmienity gulasz mięsny

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps, portalspozywczy

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Tajemnica smacznego dodatku do obiadu tkwi w proporcjach

Czytaj więcej >

Przepisy

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >