Jak zrobić idealne placki po węgiersku? Wyjdą bosko chrupiące
Znana od XVII wieku potrawa — placki ziemniaczane — obchodzi dziś swoje święto. Warto uczcić ten dzień, przygotowując pyszne placki po węgiersku. Cudownie chrupiące ziemniaki i mięsny sos to kompozycja idealna na chłodne, jesienne dni. Danie jest sycące i rozgrzewające, a z naszym przepisem zrobicie je bez problemu.
Placki ziemniaczane często goszczą na polskich stołach, a przepisy na ten specjał zdradzaliśmy wam nie raz. Pokazywaliśmy wam nawet warianty niecodzienne, takie jak słodka wersja z dodatkiem rodzynek czy placki z batatów. Tym razem proponujemy wam przygotowanie placków po węgiersku. Delikatny mięsny gulasz w połączeniu ze smażonym z dodatkiem cebulki ziemniakiem smakuje wyśmienicie. Spróbujcie koniecznie.
Przepis na chrupiące i sycące placki po węgiersku
Składniki na placki:
1,5 kg ziemniaków
1 średnia cebula
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 jajo
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na gulasz:
1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego
1 litr bulionu warzywnego
2 duże papryki czerwone
150 g drobnych pieczarek
2 spore cebule
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki mąki pszennej
4 łyżki oleju
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
odrobina ostrej papryki w proszku lub posiekany kawałek świeżej chilli
pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę i obtaczamy je w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je na rumiano. Bulion zagotowujemy, a następnie dodajemy do niego mięso z patelni. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Solimy.
Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na tłuszczu wytopionym z mięsa. Pod koniec smażenia dodajemy rozdrobniony czosnek i jeszcze chwilę podgrzewamy na niewielkim ogniu. Warzywa przenosimy do garnka z bulionem i mięsem. Gotujemy potrawę przez około 30 minut na średnim ogniu.
Pieczarki przekrawamy na ćwiartki, a czerwoną paprykę myjemy i kroimy w średnią kostkę. Podsmażamy je na patelni po czosnku i cebuli, w razie potrzeby dolewając odrobinę oleju. Gdy będą gotowe, dodajemy je gotującego się mięsa.
Zawartość garnka doprawiamy ostrą papryką i łączymy z przecierem pomidorowym. W tym momencie wsypujemy też paprykę wędzoną, jeśli jej używamy. Świeżą chilli podsmażamy przed dodaniem, najlepiej wraz z cebulą i czosnkiem, wrzucając ją na patelnie pod koniec smażenia.
Gulasz dusimy na wolnym ogniu przez około 60 minut, co jakiś czas go mieszając, by nie przywarł do dna. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy gulasz mięsny się dusi, przygotowujemy placki ziemniaczane.
Ziemniaki ścieramy do miski, używając tarki o drobnych oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę. Odsączamy wodę z powstałej z ziemniaków i cebuli masy, a następnie wbijamy jaja i wsypujemy mąkę. Masę doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.
Placki smażymy po zakończeniu gotowania gulaszu. W tym celu na patelni rozgrzewamy olej. Masę ziemniaczaną wykładamy łyżką wazową, formując duży, okrągły placek. Jego grubość powinna być równomierna na całej powierzchni.
Smażymy, aż placek stanie się nieco sztywny i obracamy go na druga stronę. Gotowy wykładamy na talerz i wykładamy na niego porcję gulaszu. Podajemy na ciepło z kwaśną śmietanką, posypane natką pietruszki.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: haps, portalspozywczy