Jak zrobić idealne placki po węgiersku? Wyjdą bosko chrupiące
![Placki po węgiersku](https://images.iberion.media/images/1920/3_G_Nd_Af_UL_7d_H_Me_W47z_A82_Al_Placki_po_wegiersku_17bcae223a.jpg)
Znana od XVII wieku potrawa — placki ziemniaczane — obchodzi dziś swoje święto. Warto uczcić ten dzień, przygotowując pyszne placki po węgiersku. Cudownie chrupiące ziemniaki i mięsny sos to kompozycja idealna na chłodne, jesienne dni. Danie jest sycące i rozgrzewające, a z naszym przepisem zrobicie je bez problemu.
Placki ziemniaczane często goszczą na polskich stołach, a przepisy na ten specjał zdradzaliśmy wam nie raz. Pokazywaliśmy wam nawet warianty niecodzienne, takie jak słodka wersja z dodatkiem rodzynek czy placki z batatów. Tym razem proponujemy wam przygotowanie placków po węgiersku. Delikatny mięsny gulasz w połączeniu ze smażonym z dodatkiem cebulki ziemniakiem smakuje wyśmienicie. Spróbujcie koniecznie.
Przepis na chrupiące i sycące placki po węgiersku
Składniki na placki:
1,5 kg ziemniaków
1 średnia cebula
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 jajo
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na gulasz:
1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego
1 litr bulionu warzywnego
2 duże papryki czerwone
150 g drobnych pieczarek
2 spore cebule
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki mąki pszennej
4 łyżki oleju
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
odrobina ostrej papryki w proszku lub posiekany kawałek świeżej chilli
pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę i obtaczamy je w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je na rumiano. Bulion zagotowujemy, a następnie dodajemy do niego mięso z patelni. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Solimy.
Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na tłuszczu wytopionym z mięsa. Pod koniec smażenia dodajemy rozdrobniony czosnek i jeszcze chwilę podgrzewamy na niewielkim ogniu. Warzywa przenosimy do garnka z bulionem i mięsem. Gotujemy potrawę przez około 30 minut na średnim ogniu.
Pieczarki przekrawamy na ćwiartki, a czerwoną paprykę myjemy i kroimy w średnią kostkę. Podsmażamy je na patelni po czosnku i cebuli, w razie potrzeby dolewając odrobinę oleju. Gdy będą gotowe, dodajemy je gotującego się mięsa.
Zawartość garnka doprawiamy ostrą papryką i łączymy z przecierem pomidorowym. W tym momencie wsypujemy też paprykę wędzoną, jeśli jej używamy. Świeżą chilli podsmażamy przed dodaniem, najlepiej wraz z cebulą i czosnkiem, wrzucając ją na patelnie pod koniec smażenia.
Gulasz dusimy na wolnym ogniu przez około 60 minut, co jakiś czas go mieszając, by nie przywarł do dna. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy gulasz mięsny się dusi, przygotowujemy placki ziemniaczane.
Ziemniaki ścieramy do miski, używając tarki o drobnych oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę. Odsączamy wodę z powstałej z ziemniaków i cebuli masy, a następnie wbijamy jaja i wsypujemy mąkę. Masę doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.
Placki smażymy po zakończeniu gotowania gulaszu. W tym celu na patelni rozgrzewamy olej. Masę ziemniaczaną wykładamy łyżką wazową, formując duży, okrągły placek. Jego grubość powinna być równomierna na całej powierzchni.
Smażymy, aż placek stanie się nieco sztywny i obracamy go na druga stronę. Gotowy wykładamy na talerz i wykładamy na niego porcję gulaszu. Podajemy na ciepło z kwaśną śmietanką, posypane natką pietruszki.
![Placki po węgiersku](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/5Nt6ZlFX9gqr1JVChPpA1l/0751e4dd4d0b8df2181ce3e4e1fb32f9/Placki_po_w_giersku_s__pyszne.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: haps, portalspozywczy
![Mięso mielone w misce](https://images.iberion.media/images/origin/Miesko_mielone_90fd71b3c4.jpg)
![cola](https://images.iberion.media/images/origin/cola_07adc52787.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_66_41ca5c2f5b.jpg)
![zupa gyros](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_gyros_299274cf52.jpg)
![ziemniaki po turecku](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_po_turecku_916127ce03.jpg)
![ser żółty](https://images.iberion.media/images/origin/ser1_9afbc6fa16.jpeg)
![Placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/Placki_ziemniaczane_99daec749c.jpg)
![przekąska](https://images.iberion.media/images/origin/przekaska_f2258e10e9.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_a17c224b06.jpg)
![mięso mielone ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_mielone_ciasto_c2b41a14d3.jpg)
![obiad](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_5b7a48a856.jpg)
![kopytka](https://images.iberion.media/images/origin/kopytka_f5e5cb341e.jpg)
![Mięso mielone w pieczarkach](https://images.iberion.media/images/origin/Mieso_mielone_a6bc62b2d8.jpg)
![naleśniki na słodko](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_na_slodko_54a7075c27.jpg)
![obiad bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_eeb8868874.jpg)
![szybki obiad z mięsem](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_z_miesem_2548275992.jpg)
![zupa pomidorowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_pomidorowa_f8cfe8bdf5.jpg)
![kapuśniak](https://images.iberion.media/images/origin/kapusniak_jpg_29ade66da9.jpg)
![galaretka z kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/galaretka_z_kurczaka_15395b6c84.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_2c3a117493.jpg)
![cebula marynowana](https://images.iberion.media/images/origin/cebula_marynowana_6ecaba5001.jpg)
![szakszuka](https://images.iberion.media/images/origin/szakszuka_3f7b5cc0a6.jpg)
![Krupnik podany na głębokim talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/Krupnik_eca9b98e4b.jpg)
![Gulasz z żołądków drobiowych](https://images.iberion.media/images/origin/Gulasz_cfc8f107c3.jpg)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/origin/dominikana_4b4a5e0156.jpg)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/origin/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.png)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/origin/Bratki_4_23924e8bce.jpg)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/origin/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.jpg)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/dziecko_0727178c3f.jpg)
![radiowóz](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1020_e83b69b482.png)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.png)
![papryki gotowe do pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/papryka1_1a7a8f7a4f.jpeg)
![Samolot](https://images.iberion.media/images/origin/Samolot_8b938e0079.png)
![Kobieta z matą](https://images.iberion.media/images/origin/sport_94641cf93f.jpg)
![Justyna Gugała](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_47_04235bccf0.jpg)
![Dzwonka halibuta](https://images.iberion.media/images/origin/halibut1_2cab03676b.jpg)