Lekkie placki twarogowe z wiórkami kokosowymi
Słodkie twarogowe placki będą wspaniale smakowały o poranku. Delikatne ciasto podane z owocami nie ma sobie równych. Dodajcie do niego łyżkę wiórków kokosowych, a nabierze przyjemnej konsystencji i zapachu. Nie możecie przegapić takiego rarytasu.
Placki są doskonałym pomysłem na szybkie śniadanie. Niezależnie od tego, czy sięgnięcie po te ziemniaczane , dyniowe czy może — tak jak tym razem proponujemy — twarogowe, będzie pysznie. Dzięki ubijaniu piany z białek placki wyjdą delikatne i puszyste. Trudno będzie się im oprzeć.
Przepis na lekkie racuchy z wiórkami kokosowymi
Składniki:
-
80 g chudego twarogu
-
1 jajo
-
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
-
1 łyżka otrębów pszennych
-
1 łyżeczka cukru
-
1 łyżka wiórków kokosowych
-
szczypta soli
-
olej rzepakowy do smażenia
-
banan do dekoracji
Przygotowanie:
Żółtko oddzielamy od białka. Łączymy je z rozdrobnionym twarogiem, mąką, wiórkami kokosowymi, cukrem i otrębami. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodając odrobinę soli. Mieszamy ją z pozostałymi składnikami.
Jeżeli masa na placki wyjdzie za gęsta, możemy dodać trochę mleka lub wody. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju. Placki smażymy pod przykryciem, aż z obu stron się lekko zarumienią.
Podajemy z pokrojonym w plasterki bananem. Możemy dodatkowo posypać je prażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Dobrze smakują również ze słodkim syropem np. klonowym.
Wskazówka: placuszki można podać również z bitą śmietaną z mleka kokosowego. wtedy kokosowy posmak będzie jeszcze intensywniejszy.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Yastremska's Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: feeleat Zapraszamy na nasz Instagram