Smakosze.pl Przepisy Lekkie placki twarogowe z wiórkami kokosowymi
canva/Olga Yastremska's Images

Lekkie placki twarogowe z wiórkami kokosowymi

26 grudnia 2021

Słodkie twarogowe placki będą wspaniale smakowały o poranku. Delikatne ciasto podane z owocami nie ma sobie równych. Dodajcie do niego łyżkę wiórków kokosowych, a nabierze przyjemnej konsystencji i zapachu. Nie możecie przegapić takiego rarytasu.

Placki są doskonałym pomysłem na szybkie śniadanie. Niezależnie od tego, czy sięgnięcie po te ziemniaczane , dyniowe czy może — tak jak tym razem proponujemy — twarogowe, będzie pysznie. Dzięki ubijaniu piany z białek placki wyjdą delikatne i puszyste. Trudno będzie się im oprzeć.

Przepis na lekkie racuchy z wiórkami kokosowymi

Składniki:

  • 80 g chudego twarogu

  • 1 jajo

  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej

  • 1 łyżka otrębów pszennych

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżka wiórków kokosowych

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

  • banan do dekoracji

Przygotowanie:

Żółtko oddzielamy od białka. Łączymy je z rozdrobnionym twarogiem, mąką, wiórkami kokosowymi, cukrem i otrębami. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodając odrobinę soli. Mieszamy ją z pozostałymi składnikami.

Jeżeli masa na placki wyjdzie za gęsta, możemy dodać trochę mleka lub wody. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju. Placki smażymy pod przykryciem, aż z obu stron się lekko zarumienią.

Podajemy z pokrojonym w plasterki bananem. Możemy dodatkowo posypać je prażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Dobrze smakują również ze słodkim syropem np. klonowym.

Wskazówka: placuszki można podać również z bitą śmietaną z mleka kokosowego. wtedy kokosowy posmak będzie jeszcze intensywniejszy.

Placki twarogowe z kokosem są idealne na śniadanie
Placki twarogowe z kokosem są idealne na śniadanie

Źródło zdjęcia: canva/Olga Yastremska's Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: feeleat Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy