Zimowa surówka lepsza niż z restauracji
Każdy pełnoprawny obiad musi składać się nie tylko z głównej potrawy, lecz również dodatków, jak ziemniaki i surówka. Surówka prezentowana poniżej idealnie sprawdza się do zimowych dań, ponieważ pełna jest soczystych i chrupiących warzyw, które mają mnóstwo witamin. Dzięki temu organizm będzie gotowy na największe mrozy.
Surówka zimowa jest typowo sezonową propozycją, którą najczęściej można spotkać w towarzystwie ciężkich mięs, sosów i potraw mącznych. Niewielka ilość składników pozwala cieszyć się z surówki każdego dnia. Poniżej pokazujemy jak przygotować ją krok po kroku.
Sosem jest klasyczna oliwa z sokiem z cytryny, lecz jeśli chcesz cieszyć się mocniejszym smakiem, dodaj do niego odrobinę musztardy. Jej ostrość oraz kwaśność jeszcze bardziej podkręci smak wszystkich warzyw.
Przepis na zimową surówkę
Składniki:
ćwiartka kapusty czerwonej
1 marchew
1 papryka
garść pietruszki
3 łyżki oliwy
3 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
cukier
Kapustę oczyść z wierzchnich brzydkich liści i poszatkuj ją na cienkie paseczki. Możesz użyć do tego mandoliny do warzyw. Zalej ją wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Następnie odsącz ją z wody i odstaw do wystudzenia.
Marchewkę umyj, obierz i pokrój w cienkie słupki - lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyj, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w cienkie paseczki. Warzywa wymieszaj w dużej misce i zajmij się sosem.
Do miseczki wlej sok z cytryny, dopraw go cukrem, solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Powoli wlewaj do soku oliwę i cały czas mieszaj. Pietruszkę posiekaj i wrzuć do sosu. Zalej sosem warzywa i podawaj. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić chrupiącą i soczystą zimową surówkę teściowej. Ten tekst wyjawia prosty przepis na tradycyjną surówkę z czerwonej kapusty.
Źródło zdjęcia: canva/alisafarov, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se.pl