Pyszne placki z dyni - wielka konkurencja dla ziemniaczanych
Placki ziemniaczane mogą mieć spory problem - wystarczy, że raz spróbujesz placków z dyni, a więcej nie wrócisz do oryginału. Ich przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Szczypta chili sprawia, że placki nabierają pikantności i jeszcze lepiej smakują.
Placki ziemniaczane są często wybierane przez praktycznie każdego z nas. Łatwe gotowanie, tanie składniki i niewielka ilość czasu sprawiają, że ciężko znaleźć coś lepszego.
Okazuje się jednak, że sezon na dynie może to zmienić. Wystarczy bowiem zamienić kartofle na dynie, a nużąca receptura staje się czymś zupełnie nowym i ekscytującym.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na placki z dyni
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy sekretną recepturę babci Basi na najlepsze ciasto drożdżowe. W tym tekście z kolei tłumaczymy jak przygotować wspaniały specyfik na lepszy i zdrowszy sen.
Składniki:
4 szklanki startej dyni
1,5 szklanki mąki
2 jajka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
szczypta chili
sól
pieprz
olej do smażenia
Zacznij od obrania dyni i starcia jej na tarce o najmniejszych oczkach. Wraz z nią zetrzyj również obraną cebulę oraz ząbki czosnku. Przełóż je do dużej i głębokiej miski.
Do warzyw wbij jajka, wsyp przesianą mąkę pszenną, wsyp sól, pieprz oraz szczyptę chili (lub więcej, jeśli chcesz ostrzejsze placki. Wymieszaj ciasto i odstaw je na 15 minut.
Na patelnie wlej olej i postaw ją na palniku o średniej mocy. Gdy tłuszcz będzie gorący, wykładaj na niego porcje ciasta. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Wykładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Źródło: canva/ElenaFabbrili, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: anikagotuje.blogspot.com