Smakosze.pl Przepisy Lekko słodki, idealny na obiad kurczak z mango
canva/nata_vkusidey

Lekko słodki, idealny na obiad kurczak z mango

15 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kurczak z mango, czyli słodkie, gęste curry jest doskonałym pomysłem na obiad w orientalnym stylu. Słodki kurczak mango z wyczuwalną nutą imbiru, curry, chili i miodu wprost rozpływa się w ustach. Całe danie przygotowane jest z zielonym groszkiem i orzechami nerkowca. Poznaj przepis na lekko słodki, idealny na obiad- kurczak z mango.

Kurczak z mango to świetna propozycja na słodki, orientalny obiad. Jest sycącym i bardzo aromatycznym posiłkiem, które skradnie serce każdego miłośnika azjatyckiej kuchni. Gęste, żółte curry doskonale smakuje podane z orzechami nerkowca i ryżem jaśminowym oprószonym pietruszką. Takiego połączenia musisz spróbować.

Przyprawa curry nadaje daniom wyraźnego, orientalnego smaku, a słodkie mango, miód i orzechy nerkowca doskonale przełamują ostrość, sprawiając, że potrawa jest lekko pikantna, słona i słodka jednocześnie. Kurczak z mango przygotowany ze śmietaną i mąką jest gęstym daniem. Jeśli masz ochotę na bardziej wodniste i jeszcze słodsze curry, zamień śmietankę i mąkę na mleko kokosowe.

Przygotuj również słodkie curry z ananasem oraz curry z soczewicą. Każde danie zachwyci Cię swoim wyraźnym smakiem i niezwykłym aromatem.

Przepis na kurczaka z mango

Składniki na 3-4 porcje:

  • 500 g piersi z kurczaka

  • puszka mango w zalewie

  • łyżka miodu

  • 3 łyżeczki curry

  • łyżeczka imbiru mielonego

  • czerwona cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • pół szklanki groszku zielonego

  • garść orzechów nerkowca

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • łyżka mąki pszennej

  • sól, chili

  • 2 łyżki oleju roślinnego

Jak przygotować kurczaka z mango?

Kurczaka umyj, pokrój na małe kawałki, oprósz łyżeczką curry, wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny.

Na oleju podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem, dodaj kurczaka i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj groszek, pokrojone mango, oprósz chili i smaż jeszcze przez chwilę. Do zalewy z mango dodaj miód, imbir i resztę curry, dokładnie wymieszaj. Odlej odrobinę płynu do zahartowania śmietany, resztę wlej na patelnię i gotuj na wolnym ogniu.

Na patelnię wlej śmietanę, wymieszaj, w razie potrzeby dopraw solą i chili, dodaj wymieszaną z wodą mąkę, mieszaj do uzyskania gęstego sosu. Na koniec dodaj orzechy nerkowca, wymieszaj.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy