Lekko słodki, idealny na obiad kurczak z mango
Kurczak z mango, czyli słodkie, gęste curry jest doskonałym pomysłem na obiad w orientalnym stylu. Słodki kurczak mango z wyczuwalną nutą imbiru, curry, chili i miodu wprost rozpływa się w ustach. Całe danie przygotowane jest z zielonym groszkiem i orzechami nerkowca. Poznaj przepis na lekko słodki, idealny na obiad- kurczak z mango.
Kurczak z mango to świetna propozycja na słodki, orientalny obiad. Jest sycącym i bardzo aromatycznym posiłkiem, które skradnie serce każdego miłośnika azjatyckiej kuchni. Gęste, żółte curry doskonale smakuje podane z orzechami nerkowca i ryżem jaśminowym oprószonym pietruszką. Takiego połączenia musisz spróbować.
Przyprawa curry nadaje daniom wyraźnego, orientalnego smaku, a słodkie mango, miód i orzechy nerkowca doskonale przełamują ostrość, sprawiając, że potrawa jest lekko pikantna, słona i słodka jednocześnie. Kurczak z mango przygotowany ze śmietaną i mąką jest gęstym daniem. Jeśli masz ochotę na bardziej wodniste i jeszcze słodsze curry, zamień śmietankę i mąkę na mleko kokosowe.
Przygotuj również słodkie curry z ananasem oraz curry z soczewicą. Każde danie zachwyci Cię swoim wyraźnym smakiem i niezwykłym aromatem.
Przepis na kurczaka z mango
Składniki na 3-4 porcje:
-
500 g piersi z kurczaka
-
puszka mango w zalewie
-
łyżka miodu
-
3 łyżeczki curry
-
łyżeczka imbiru mielonego
-
czerwona cebula
-
2 ząbki czosnku
-
pół szklanki groszku zielonego
-
garść orzechów nerkowca
-
3 łyżki śmietany 18%
-
łyżka mąki pszennej
-
sól, chili
-
2 łyżki oleju roślinnego
Jak przygotować kurczaka z mango?
Kurczaka umyj, pokrój na małe kawałki, oprósz łyżeczką curry, wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny.
Na oleju podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem, dodaj kurczaka i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj groszek, pokrojone mango, oprósz chili i smaż jeszcze przez chwilę. Do zalewy z mango dodaj miód, imbir i resztę curry, dokładnie wymieszaj. Odlej odrobinę płynu do zahartowania śmietany, resztę wlej na patelnię i gotuj na wolnym ogniu.
Na patelnię wlej śmietanę, wymieszaj, w razie potrzeby dopraw solą i chili, dodaj wymieszaną z wodą mąkę, mieszaj do uzyskania gęstego sosu. Na koniec dodaj orzechy nerkowca, wymieszaj.
Smacznego.