Kurczak curry z ananasem - smakowite danie na rozgrzewkę
Kurczak curry z ananasem na bazie żółtej pasty curry i mleka kokosowego to doskonały pomysł na orientalny obiad. Kurczak jest miękki i soczysty, całe danie natomiast kremowe, słodkie, ale z wyraźną pikantną nutą. Jest genialne w smaku. Poznaj przepis na szybkie i orientalne danie, czyli kurczaka curry z ananasem.
Orientalna, indyjska kuchnia słynie z idealnie doprawionych dań i łączenia smaków. Takie też jest curry z ananasem. Jest słodkie, lekko gorzkawe i pikantne jednocześnie. Curry koniecznie podaj z ryżem jaśminowym, który razem z kurczakiem i ananasem tworzy doskonałe połączenie.
Pasta curry to mieszanka między innymi imbiru, kminu i chilli, dlatego też ostrożnie doprawiaj całe danie dodatkową ilością zmielonej, ostrej papryki. Możesz również całkowicie z niej zrezygnować, jeśli nie lubisz bardzo pikantnych dań. Jeśli chcesz uzyskać gęste curry, zamiast mleka kokosowego dodaj 100 ml śmietany 18 %.
Przygotuj również wegetariańskie, czerwone curry z dynią, soczewicą i papryką, doskonałe na chłodne, jesienne dni.
Przepis na kurczaka curry z ananasem
Składniki na 4 porcje:
500 polędwiczek lub piersi z kurczaka
puszka ananasów w zalewie
400 ml mleka kokosowego
biała cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki żółtej pasty curry
łyżeczka mielonego imbiru
szczypta chili
ryż jaśminowy
olej roślinny do smażenia
sól
Jak przygotować kurczaka curry z ananasem?
Kurczaka umyj, oczyść, osusz, posyp imbirem, pieprzem, solą i wstaw do lodówki na 20 minut. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Podsmaż na oleju posiekany czosnek i cebulę, następnie dodaj kurczaka i smaż przez kilka minut. Jak kurczak zacznie zmieniać kolor, dodaj pastę curry i ponownie smaż przez chwilę.
Ananasa pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do mięsa, wlej odrobinę soku z ananasa, dopraw chilli i gotuj na wolnym ogniu przed 10 minut, następnie dodaj mleko kokosowe, całość wymieszaj i podgotuj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą.