Smakosze.pl
Kurczak curry z ananasem

canva/ doraclub

Kurczak curry z ananasem - smakowite danie na rozgrzewkę

23 Listopada 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Kurczak curry z ananasem na bazie żółtej pasty curry i mleka kokosowego to doskonały pomysł na orientalny obiad. Kurczak jest miękki i soczysty, całe danie natomiast kremowe, słodkie, ale z wyraźną pikantną nutą. Jest genialne w smaku. Poznaj przepis na szybkie i orientalne danie, czyli kurczaka curry z ananasem.

Orientalna, indyjska kuchnia słynie z idealnie doprawionych dań i łączenia smaków. Takie też jest curry z ananasem. Jest słodkie, lekko gorzkawe i pikantne jednocześnie. Curry koniecznie podaj z ryżem jaśminowym, który razem z kurczakiem i ananasem tworzy doskonałe połączenie.

Pasta curry to mieszanka między innymi imbiru, kminu i chilli, dlatego też ostrożnie doprawiaj całe danie dodatkową ilością zmielonej, ostrej papryki. Możesz również całkowicie z niej zrezygnować, jeśli nie lubisz bardzo pikantnych dań. Jeśli chcesz uzyskać gęste curry, zamiast mleka kokosowego dodaj 100 ml śmietany 18 %.

Przygotuj również wegetariańskie, czerwone curry z dynią, soczewicą i papryką, doskonałe na chłodne, jesienne dni.

Przepis na kurczaka curry z ananasem

Składniki na 4 porcje:

  • 500 polędwiczek lub piersi z kurczaka

  • puszka ananasów w zalewie

  • 400 ml mleka kokosowego

  • biała cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki żółtej pasty curry

  • łyżeczka mielonego imbiru

  • szczypta chili

  • ryż jaśminowy

  • olej roślinny do smażenia

  • sól

Jak przygotować kurczaka curry z ananasem?

Kurczaka umyj, oczyść, osusz, posyp imbirem, pieprzem, solą i wstaw do lodówki na 20 minut. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Podsmaż na oleju posiekany czosnek i cebulę, następnie dodaj kurczaka i smaż przez kilka minut. Jak kurczak zacznie zmieniać kolor, dodaj pastę curry i ponownie smaż przez chwilę.

Ananasa pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do mięsa, wlej odrobinę soku z ananasa, dopraw chilli i gotuj na wolnym ogniu przed 10 minut, następnie dodaj mleko kokosowe, całość wymieszaj i podgotuj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą.

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Waniliowe naleśniki na maślance

Przepisy

Waniliowe naleśniki na maślance. Puszyste i aromatyczne

Czytaj więcej >
Jajecznica po angielsku

Przepisy

Jajecznica po angielsku w sam raz na jesienne poranki. 1 dodatek nadaje aksamitności

Czytaj więcej >
Kawa z korzennymi przyprawami

Przepisy

Zmiel, a potem wrzuć do kawy. Korzyści odczujesz niemal natychmiast

Czytaj więcej >

Przepisy

Dodajesz jajko i bułkę do panierki na kotlety schabowe? 1 składnik jest zupełnie zbędny

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czego siostra Anastazja robi zalewę do grzybów. Idealna kompozycja przypraw

Czytaj więcej >

Przepisy

„Mega tanie i smaczne” placki ziemniaczane od Tomasza Strzelczyka. Pokochasz je od razu

Czytaj więcej >