Smakosze.pl Produkty Do jakiej potrawy najbardziej pasuje lubczyk? Efekty spożywania rośliny są nieziemskie
schulzie, Getty Images

Do jakiej potrawy najbardziej pasuje lubczyk? Efekty spożywania rośliny są nieziemskie

24 stycznia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Lubczyk wywołał pewnego rodzaju rewolucję gastronomiczną, która przełożyła się na ogromną popularność przyprawy w płynie Maggi. Jej smak został tak bardzo pokochany, że rosół przygotowywany przez gospodynie domowe z całego świata często był nią doprawiany.

Niestety, z biegiem lat producenci przyprawy zrezygnowali z dodawania dużej ilości esencji tej rośliny i obecnie w Maggi lubczyk znajduje się w śladowych ilościach. Na szczęście można dostać jego suszone liście, czy nawet żywe sadzonki, które można zasadzić w ogrodzie.

Do czego najbardziej pasuje lubczyk?

Bez wątpienia większość osób natychmiast odpowiedziałoby "rosół". To w końcu zupa, która najbardziej zyskuje na dodaniu do niej lubczyku, niezależnie w jakiej formie. Zioło to można zastosować jednak do innych potraw, w których należy wzmocnić smak mięsa.

Jednym z najlepszych metod na użycie lubczyku, jest przygotowanie marynaty do pieczeni. Wieprzowina nabiera dzięki niemu o wiele intensywniejszego smaku, który spodoba się szczególnie fanom mięsnych uczt.

Co ciekawe, lubczyk sprawdza się także wraz z rybami czy warzywami. W obu przypadkach dostarcza potrzebnego smaku umami, który sprawia ogromną przyjemność. Z lubczyku można również przygotowywać specyfiki, dzięki którym rozwiązuje się wiele problemów zdrowotnych.

Lubczyk jak lekarstwo

W lecznictwie najczęściej stosuje się korzeń lubczyku, który zawiera najwięcej olejków eterycznych. To właśnie one pozytywnie oddziałują na funkcjonowanie ludzkiego organizmu, a także wspomagają kuracje wielu nieprzyjemnych dolegliwości.

Jeśli chcesz byc bardziej efektywny w kuchni i spędzać w niej mniej czasu, zapoznaj się z naszymi kulinarnymi poradami. W tym tekście wyjaśniamy jak zrobić idealne naleśniki i dlaczego kolejność dodawania składników jest tak ważna. Tutaj z kolei tłumaczymy czy ciemne plamy na marchewkach są szkodliwe.

[ EMBED-15 ]

Wyciąg z lubczyka dodaje się do różnorakich kremów i maści leczniczych. Ogromna ilość witamin z grupy B oraz witaminy C doskonale wpływa na kondycje i zdrowie skóry. Zioło to może zmniejszać objawy łuszczycy oraz zmian trądzikowych.

Lubczyk wspaniale działa na mięsień sercowy, ponieważ zawiera fitosterole. Ponadto obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko zachorowania na miażdżycę, a a kumaryna, którą również znajdziemy w lubczyku, działa przeciwzakrzepowo. Dodatkowo roślina wykazuje działanie moczopędne, dlatego warto spożywać ją przy problemach z nerkami.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy