Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Ogórki kiszone lepiej zalewać zimną czy ciepłą wodą? To ma wielkie znaczenie
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 26.04.2025 19:30

Ogórki kiszone lepiej zalewać zimną czy ciepłą wodą? To ma wielkie znaczenie

ogórki kiszone w słojach
Fot. Canva

Ogórki kiszone są jednymi z najlepszych przetworów, które można przygotować w ramach zimowych zapasów. Nie chodzi tylko o smak kiszonek, ale też o ich pozytywny wpływ na zdrowie. Pomimo tego, że ten rodzaj ogórków przygotowuje się najczęściej, nie każdy wie, jaką temperaturę powinna mieć woda, którą zalewa się składniki. Opinie znawców są podzielone, ale nam udało się znaleźć rozwiązanie tej zawiłej kwestii. 

Woda zimna czy ciepła?

Każda gospodyni ma swój sposób na przygotowanie ogórków kiszonych. Bardzo często zdarza się, że dana receptura krąży wśród członków rodziny od pokoleń. Niektórzy tajemnicę o przygotowaniu specjałów zdradzają w Internecie, dzięki czemu każdy ma szansę przygotować przetwory doskonałe.

Mimo tak szerokiej wiedzy i stosunkowo łatwego dostępu do jej posiadania wiele kucharek i kucharzy zastanawia się, jaką temperaturę powinna mieć woda. Lepiej wlać zimną, bo ogórki będą chrupkie i twarde – mówią jedni. Przeciwnicy z kolei twierdzą, że lepiej gorącą, bo wtedy szybciej nastąpi proces fermentacji. Kto w tej dyskusji ma jednak rację? Zdaje się, że nawet król Salomon nie byłby w stanie tego określić. Dlatego zwróćmy się ku faktom. 

woda.jpg
Fot. Canva
To najgorsza herbata, powoduje tycie i sprzyja cukrzycy. Polacy piją na potęgę

Panie ogóreczku jaka woda dla pana?

W kiszeniu ogórków liczy się nie tylko dobór odpowiednich surowców, ale też przestrzeganie zasad. Dzięki którym przetwory wyjdą smaczne, a przy tym nie ulegną zepsuciu. Jednym z ważniejszych czynników jest właśnie temperatura wody. Okazuje się, że ci, którzy twierdzą, że najlepsza jest woda zimna, wcale nie mają racji. Nie mają jej również ci, którzy postawili na wodę gorącą. Jaką temperaturę powinna więc mieć woda do ogórków?

Dalsza część tekstu pod filmem.

Woda, którą zalane będą ogórki, powinna mieć temperaturę umiarkowaną. Byłoby idealnie, gdyby wynosiła ona 20 stopni Celsjusza. Ciecz nie jest wtedy ani zimna, ani też przesadnie gorąca. W takiej temperaturze warzywo zachowa wartości odżywcze, a odpowiedzialne za prawidłowy proces fermentacji bakterie mlekowe rozwiną się prawidłowo. 

kiszone.jpg
Fot. Canva

Trick na chrupiące ogórki kiszone

Przygotowując ogórki kiszone, warto pamiętać o jednym szczególe. Zdarza się, że ogórki po ukiszeniu wychodzą zbyt miękkie, są oczywiście smaczne, ale jednak tej wisienki na torcie im brakuje. Na całe szczęście można temu zaradzić w bardzo prosty sposób. W tym wypadku to zimna woda odegra kluczową rolę.

Przed umieszczeniem ogórków w słoikach, należy, co oczywiste, dokładnie je umyć. Polecamy, aby oprócz mycia zafundować im moczenie właśnie w zimnej wodzie przez około 2-3 godziny. Dzięki temu warzywo podczas kiszenia nie utraci soków i pozostanie chrupiące. 

ogórki w wodzie.jpg
Fot. Canva