Rosół należy do jednych z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej. Pierwszy przepis na rosół pojawił się w książce kucharskiej z 1682 roku „Compendium Ferculorum” autorstwa Stanisława Czernieckiego, jednak wiadomym jest, że rosół przygotowywano w Polsce już znacznie wcześniej.
W sensie faktycznym rosół to niezagęszczona zupa, stanowiąca wywar mięsno-warzywny. Podstawę dla przyrządzenia rosołu stanowi drób – najczęściej kura lub kurczak, choć tradycyjnie stosowany był kapłon, czyli wykastrowany i celowo utuczony młody kogut. Nierzadko wespół lub osobno może zostać zastosowana wołowina lub baranina. Gotowanie rosołu polega na równoległym gotowaniu mięsa wraz z włoszczyzną (marchew, pietruszka, seler, por, cebula), począwszy od wody zimnej, doprowadzając wreszcie do lekkiego wrzenia.
Rosół nie tylko stanowi zupę samą w sobie, ale jest także bazą dla innych zup. Z rosołu robi się także zupę pomidorową, zupę jarzynową, krupnik, a nawet barszcz z buraków.
Rosół to jedno z najpopularniejszych polskich dań, wobec czego duża jest także różnorodność przepisów na rosół i dobrych praktyk czy porad związanych z jego gotowaniem. Jak zrobić dobry rosół? Przede wszystkim zadbać trzeba o świeżość i wysoką jakość jego składników – to absolutna podstawa. Pamiętać należy także o innych od soli przyprawach – liść laurowy, ziele angielskie, a nawet lubczyk.
Warto zadbać także o odpowiednią kondycję mięsa, przed dodaniem go do wywaru dokładnie je opłukując i usuwając niektóre elementy. W trakcie gotowania musimy pamiętać o regularnym odławianiu z rosołu „szumowin” i o tym, by nie mieszać bulionu, a raczej pozwolić mu na powolne podgrzewanie się. Jeżeli w trakcie gotowania zauważymy, że duża część wody odparowała, powinniśmy uzupełnić niedobory wrzątkiem.
Bez względu na wszystko trzeba jednak pamiętać, że to praktyka czyni mistrza – warto też eksperymentować.
Rosół to jedna z najzdrowszych zup jakimi możemy się raczyć – nie bez powodu od pokoleń uznawany jest za remedium na wszelkie choroby, przeziębienie czy osłabienie. Rosół zawiera w sobie bowiem wiele makroelementów i mikroelementów, niezbędnych dla życia człowieka – wszystkie pochodzą z warzyw i mięsa, które go tworzą.
Można wręcz powiedzieć, że dobry rosół to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera on przede wszystkim witaminę A i E, ale również C i K. Podkreślić trzeba także obecność szeregu wartościowych składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez czy potas.
Pokaż więcej
Był rosół, będzie pomidorowa? Jednak nie tym razem. Wszystko, dlatego, że można przyrządzić zupełnie inny obiad z resztek rosołu. Takie krokiety z mięsem nie mają sobie równych.
Rosół lubi jeść wielu z nas i czasem pojawia się pytanie. Czy rosół gotować pod przykryciem, czy bez? Przykrycie garnka jest bardzo istotne, ale tylko do pewnego momentu. Poniżej wyjaśniamy szczegóły.
Przyprawa, którą Gessler dodaje do rosołu, może wydawać się radykalnym zerwaniem z tradycją. Nic jednak bardziej mylnego. Niepozorny dodatek odnajduje się świetnie w tej arcypolskiej zupie.
Rosół to król polskich zup. Uwielbiamy jego smak. Jednak, gdy brakuje smaku w rosole, ratujemy się pewnymi produktami. Dodane do rosołu są szkodliwe dla naszego zdrowia. Już dziś z nich zrezygnujmy.
Nie masz pomysłu, co zrobić z rosołem, który został po obiedzie? Poznaj przepis i przygotuj smaczną zupę na rosole. Jej smak zachwyci całą rodzinę i co najważniejsze nic się nie zmarnuje. Czytaj dalej, a dowiesz się, jaką zupę możesz przygotować i sprawdzisz, jak ugotować ją w łatwy sposób.
Rosół pieczony zachwyca smakiem i będzie jak znalazł na niedzielę. Tajemnicą wyjątkowego smaku jest pewien patent podczas gotowania. Wykorzystaj go w swojej kuchni i ugotuj zupę, która zachwyci wszystkich domowników. Esencjonalny i głęboki smak przypadnie do gustu każdemu.
Rosół słusznie uważany jest za potrawę tak zdrową, że można uważać ją za naturalny lek. Jednak nawet w nim zdarzają się składniki, które obniżają jego zdrowotne właściwości. Wśród nich jedna z najpopularniejszych rosołowych przypraw.
Rosół to król polskich zup. Jak ta lubiana zupa smakuje w restauracji Piotra Adamczyka? To postanowił sprawdzić youtuber Książulo. Krótko podsumował smak rosołu, który zamówił w restauracji Stary Dom.
Rosół jest tradycyjną zupą uwielbianą przez miliony Polaków. Według najnowszych doniesień okazuje się, że jeden z popularnych składników dania jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Czytaj dalej, a dowiesz się, co to za dodatek oraz dlaczego należy go unikać. Wskażemy ci także, jak pozbyć się związanego z nim problemem, aby rosół nie stracił na smaku.
Oto nietypowy przepis na zupę krem. Zazwyczaj przygotowujemy ją ze zmiksowanych w zupie warzyw. Tym razem treściwy posiłek zawdzięczamy zagęszczeniu dania mąką. Efekt jest niezwykły.
Mięso po rosole nie może się zmarnować. Poznaj przepis na znakomite danie i zaskocz domowników. Od teraz nic się nie zmarnuje, a ty możesz przygotować tani obiad dla całej rodziny. Czytaj dalej, a poznasz wszelkie szczegóły.
Rosół to niekwestionowany król polskich zup. Pyszny i esencjonalny może jednak stracić na wartości. Wszystko przez dodanie podczas gotowania pewnego warzywa. Wówczas rosół zamienia się w niezdrową, a nawet toksyczną potrawę.
Sklepowa kostka rosołowa ma wiele wspólnego z tablicą Mendelejewa. W jej składzie widnieje wiele substancji, których nazw nawet nie sposób wymówić. Taka lista chemii sprawia, że wiele osób odrzuca kostkę ze sklepu z obrzydzeniem. Znam patent na jej domową wersję, w której nie uświadczymy takich rewelacji.
Rosół jest niekwestionowanym królem polskich zup. Każdy, kto zajmuje się kuchnią ma swój patent na ugotowanie tej smacznej zupy. Jednak, gdy do rosołu dodajmy koperek, musimy pamiętać o ważnej zasadzie. Inaczej rosół będzie do niczego.
Dla większości domowych kucharzy nie ma bez nich rosołu, a czasem także gulaszu i wielu przetworów. A jednak – nie ma też rosołu, w którym już na talerzu pływałyby liście laurowe. Dlaczego wyławiamy je przed podaniem zupy?
Lubisz tradycyjny rosół? Przekonaj się jak smakuje grecki rosół, czyli avgolemono. Zakochasz się w tym daniu i ugotujesz tę grecką zupę nie raz. Wszystko dzięki temu przepisowi, który zapewni orzeźwienie w upalne dni.
„Rosół z piekarnika”!? No, oczywiście nie do końca. Ale rzeczywiście, wszystkie jego składniki zostały wcześniej upieczone. Dodaje to najbardziej tradycyjnej z polskich zup niezwykłej głębi smaku.
Co zrobić z mięsa z rosołu? Tomasz Strzelczyk zna na to doskonały sposób. Miesza mięso z jednym produktem. Wychodzi apetyczne smarowidło, które z pieczywem smakuje, że palce lizać.
Obiad na niedzielę jest szczególnym posiłkiem. Powinien być smaczny i do tego wartościowy. Dlatego warto ugotować rosół na niedzielę. Dzięki pewnej czynności jego smak będzie po prostu doskonały. Skorzystaj z przepisu na znakomity rosół.
Gwiazda telewizyjnego programu „Rolnik szuka żony”, a także mediów społecznościowych, podzieliła się swoim przepisem na rosół. Gotuje go na klasycznym miksie mięsa drobiowego i wołowego, ale obrabia je zupełnie inaczej niż nakazuje tradycja.
Tradycyjny rosół to przeszłość. Koniecznie poznaj ten w wersji po krakowsku. Jeden dodatek zaskoczy, ale kiedy dodasz go do tej zupy, zapiejesz z zachwytu. Od teraz rosół będziesz podawać tylko z nim.
Jeśli zadajesz sobie pytanie, co zrobić z mięsa z rosołu, to spieszę z odpowiedzią. Dzięki temu sposobowi robię danie, że palce lizać. Smakiem bije na głowę tak lubiane krokiety i pierogi. Wypróbuj koniecznie ten przepis w swojej kuchni.
Rosół to nieodłączny element prawdziwego niedzielnego obiadu. Z tysięcy sposobów na przygotowanie tego niezwykłego wywaru warto spróbować właśnie tego wariantu. Jest tak intensywny i nietypowy w smaku, że trudno uwierzyć, że to tradycyjny rosół.
Rosół to król polskich zup. Smak tego tradycyjnego zna każdy z nas, ale mało kto wie, że istnieje także inna wersja. Śląski rosół weselny smakuje jeszcze lepiej. Dlatego poznaj przepis, zrób go na obiad, a domownicy nie będą mogli się nadziwić, że można odmienić smak klasycznego dania.
Niedzielny obiad bez rosołu? To niemożliwe, bo wszyscy uwielbiamy tę zupę tak bardzo, że nie wyobrażamy sobie bez niej tego dnia. Za jej smakiem stoją nie tylko użyte składniki, ale też przyprawy. Istotny jest nawet moment, kiedy solimy zupę, zależy od tego naprawdę wiele. Z artykułu dowiesz się, kiedy i ile solić i twój rosół wyjdzie doskonały za każdym razem.
Podczas gotowania rosołu często sięgamy po popularny produkt. Do garnka trafia lubiana przyprawa, która wzbogaca smak rosołu. Teraz Sanepid ostrzega przed zagrożeniem związanym z tym produktem i wycofuje go ze sklepów. Sprawdź, czy nie masz tej przyprawy w swojej kuchni.
O rozmaitych tajemnych składnikach rosołu słyszy się tak często, że wydaje się, jakby idealny przepis był pilnie strzeżoną tajemnicą. Tak jednak nie jest. Ale nie wszystkie sztuczki, które stosują wybitni kucharze, wprowadzamy w życie na co dzień. Do rosołu dodaję łyżkę popularnego produktu. W ten sposób wydobywam z niego cały smak i aromat.
Jeśli lubisz zjeść dobry rosół, to ten z przepisu Ewy Wachowicz jest właśnie taki. Znana restauratorka dodaj do niego składnik, który może zaskoczyć. Jednak gwarantuje on doskonały smak rosołu.