Rosół należy do jednych z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej. Pierwszy przepis na rosół pojawił się w książce kucharskiej z 1682 roku „Compendium Ferculorum” autorstwa Stanisława Czernieckiego, jednak wiadomym jest, że rosół przygotowywano w Polsce już znacznie wcześniej.
W sensie faktycznym rosół to niezagęszczona zupa, stanowiąca wywar mięsno-warzywny. Podstawę dla przyrządzenia rosołu stanowi drób – najczęściej kura lub kurczak, choć tradycyjnie stosowany był kapłon, czyli wykastrowany i celowo utuczony młody kogut. Nierzadko wespół lub osobno może zostać zastosowana wołowina lub baranina. Gotowanie rosołu polega na równoległym gotowaniu mięsa wraz z włoszczyzną (marchew, pietruszka, seler, por, cebula), począwszy od wody zimnej, doprowadzając wreszcie do lekkiego wrzenia.
Rosół nie tylko stanowi zupę samą w sobie, ale jest także bazą dla innych zup. Z rosołu robi się także zupę pomidorową, zupę jarzynową, krupnik, a nawet barszcz z buraków.
Rosół to jedno z najpopularniejszych polskich dań, wobec czego duża jest także różnorodność przepisów na rosół i dobrych praktyk czy porad związanych z jego gotowaniem. Jak zrobić dobry rosół? Przede wszystkim zadbać trzeba o świeżość i wysoką jakość jego składników – to absolutna podstawa. Pamiętać należy także o innych od soli przyprawach – liść laurowy, ziele angielskie, a nawet lubczyk.
Warto zadbać także o odpowiednią kondycję mięsa, przed dodaniem go do wywaru dokładnie je opłukując i usuwając niektóre elementy. W trakcie gotowania musimy pamiętać o regularnym odławianiu z rosołu „szumowin” i o tym, by nie mieszać bulionu, a raczej pozwolić mu na powolne podgrzewanie się. Jeżeli w trakcie gotowania zauważymy, że duża część wody odparowała, powinniśmy uzupełnić niedobory wrzątkiem.
Bez względu na wszystko trzeba jednak pamiętać, że to praktyka czyni mistrza – warto też eksperymentować.
Rosół to jedna z najzdrowszych zup jakimi możemy się raczyć – nie bez powodu od pokoleń uznawany jest za remedium na wszelkie choroby, przeziębienie czy osłabienie. Rosół zawiera w sobie bowiem wiele makroelementów i mikroelementów, niezbędnych dla życia człowieka – wszystkie pochodzą z warzyw i mięsa, które go tworzą.
Można wręcz powiedzieć, że dobry rosół to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera on przede wszystkim witaminę A i E, ale również C i K. Podkreślić trzeba także obecność szeregu wartościowych składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez czy potas.
Pokaż więcej
Pewne połączenia kulinarne wydają się nam tak bluźniercze, że trudno przyjąć do wiadomości, jak są ciekawe i smaczne. Dla wielu taka właśnie jest niemiecka odmiana rosołu. Wywar jest niezwykle aromatyczny, a 1 dodatek sprawia, że jest nawet lepszy od polskiego rosołu.
Zostały Ci warzywa i mięso z rosołu? Wykorzystaj je i zrób z nich szybki obiad. Przygotujesz go dosłownie w kilka chwil, naje się nim cała rodzina, a nic się nie zmarnuje. Jesteśmy przekonani, że to proste danie przypadnie do gustu zarówno młodszym, jak i starszym smakoszom.
Tomasz Strzelczyk od lat cieszy się ogromną sympatią Polaków. Nic dziwnego, kucharz zdradza świetne przepisy, a wszystkie jego filmy oglądamy z wielką przyjemnością. Jakiś czas temu Strzelczyk podzielił się recepturą na domową przyprawę do zup, rosołu i sosów. Robi ją w aż trzech wariantach smakowych! Doprawione nią dania rozpływają się w ustach.
Rosół to tradycyjna polska potrawa i jednocześnie jedna z najpopularniejszych zup. Co tydzień w niedzielę gości w czasie obiadu na wielu stołach w naszym kraju. Co więcej, ma ogromna ilość właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Przepisów na rosół jest sporo. Zastanawialiście się jednak, jakie jest najtańsze mięso, z którego można zrobić taką zupę? Przekonajcie się sami.
Kostki rosołowe to produkt dość problematyczny. Kiedy powstały, rozwiązały wiele naszych problemów. Jednak kiedy na dobre zadomowiły się w naszej kuchni, nie wychodzi to nam na zdrowie i warto poszukać naturalnych alternatyw.
Chcesz podać rosół na świąteczny obiad? Skorzystaj z naszego przepisu. Dzięki wyśmienitym dodatkom lubiana zupa zyska nieco inny smak. Zostanie on doceniony przy wielkanocnym stole.
Przyprawy to dodatki do różnorodnych potraw, które nie tylko podbijają ich smak, ale również zwiększają ich wartość odżywczą, szczególnie zup. Natomiast jeśli zależy nam na zdrowiu, to warto wybierać takie przyprawy, które nie mają negatywnego wpływu na nasz organizm. Dlatego też lepiej unikać jednego składnika, który ludzie bardzo często dodają do zupy.
Jaka wołowina na rosół? Pełna smaku, pełna kolagenu i niedroga. Oto najlepszy wybór i przepis na kolagenowy rosół.
Rosół kolagenowy to jedna z najbardziej terapeutycznych odmian królowej naszych zup. Jest świetnym ratunkiem przy problemach ze stawami. Dodatkowo wspiera odporność, a przy tym jest niezwykły w smaku.
Rosół to klasyk w polskiej kuchni. W wielu domach tę zupę je się co tydzień w niedzielę. Ta smaczna zupa ma też cenną zaletę. Jaką? Odpowiedź w artykule! Nasze babcie o niej wiedziały i dlatego, tak chętnie gotowały to danie.
Oto jeden ze sposobów na spożytkowanie mięsa z rosołu. Zmieniamy je tu w niezwykłą wędlinę. Wszystkie składniki mamy pod ręką po gotowaniu zupy – wystarczy odrobina żelatyny.
W Polsce przyjęło się, że jeśli obiad składa się z dwóch dań, to tym pierwszym najczęściej jest rosół. Nic dziwnego, jest on naprawdę smaczny i idealnie nadaje się na niedzielny przysmak przed daniem głównym. Na pewno jest też wielu sympatyków zupy pomidorowej, ogórkowej czy kalafiorowej. Jedna została troszkę zapomniana, a przecież jest przepyszna.
Rosół to zupa, która od wielu lat króluje na polskich stołach. W niektórych domach jest obowiązkowym pierwszym daniem podczas niedzielnego obiadu. Nic dziwnego. Jest smaczna i ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Nie wszyscy wiedzą, ale do rosołu warto dodać ocet. Dlaczego? Przekonajcie się sami.
Niedziela to już tradycyjny dzień gotowania rosołu. Każda gospodyni ma już sprawdzony przepis, jednak jest ich tyle, że warto testować nowe i po prostu bawić się smakiem. Rosół wiejski jest najlepszym rosołem, jaki w życiu jadłam. Wywar bije na głowę nawet rosół z wołowiną, czy kaczką. Wszystko przez nietypowe mięso.
Rosół to przepyszna zupa, która wyrobiła sobie w Polsce bardzo konkretną markę. Jest nie tylko smaczna, ale ma również wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Jak mogliście pewnie zobaczyć, podczas gotowania rosołu pojawiają się szumowiny. Nie wpływają na smak zupy, ale z pewnością na aspekt wizualny. Na szczęście istnieją sposoby, aby się ich pozbyć. Sprawdźcie sami, co trzeba zrobić.
Rosół to symbol tradycyjnej polskiej kuchni. Jest to jedna z najpopularniejszych zup w naszym kraju i z pewnością uwielbia ją wiele osób. Każdy jednak robi ją na swój sposób, natomiast smak jest ten sam, czyli fantastyczny. Trzeba mieć jednak świadomość tego, jakiej jakości składniki stosujemy.
Zupa jest niesamowicie popularnym daniem w Polsce. Istnieje wiele przepisów, które gwarantują aromatyczne i przepyszne dania, a do tego proste w przygotowaniu. Jednak tym razem mamy do zaproponowania pomysł na zupę po rosole, która swoim smakiem może wygrać nawet z pomidorową.
Nie ma niedzieli bez rosołu. Aromatyczny wywar jest już tradycją w polskiej, domowej kuchni. Postanowiłam jednak odejść nieco od podstawowego przepisu i ugotowałam rosół inaczej. Przepis ten wciąż budzi kontrowersje.
Można źle posolić zupę na kilka sposobów. Doświadczone kucharki i kucharze wiedzą o tym dobrze. Przypomnijmy jednak zasady, by upewnić się, że znamy je wszystkie.
Jeśli w niedzielę był rosół, to jest niemal pewne, że w poniedziałek zjemy zupę pomidorową. Jednak dzięki temu prostemu przepisowi możemy ugotować dużo lepszą potrawę. Ta zupa kładzie na łopatki nawet pomidorową.
Czy obierki z ziemniaków skazane są na śmietnik? Ależ nie! Jest dla nich mnóstwo zastosowań, a ten przepis na zupę według Ewy Wachowicz należy do najciekawszych.
Chcesz zrobić pyszną domową wędlinę, ale nie wiesz, jak się za to zabrać. W takim razie przychodzimy z pomocą. Taka wędlina będzie o wiele smaczniejsza niż sklepowa, a co więcej nie zawiera konserwantów. A to jeszcze nie koniec zalet. Zobacz, z czego przygotować pyszną domową wędlinę.
Rosół do jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Jest często nieodłącznym elementem dwudaniowego niedzielnego obiadu. Warto ją gotować również wtedy, gdy doskwiera nam przeziębienie, a za oknem jest zimno. Jednak ile ludzi, tyle przepisów. Co warto dodać do rosołu, aby stał się jeszcze smaczniejszy? Odpowiedź może Cię zaskoczyć.
Niemal każdy ma swój sposób na gotowanie rosołu. Ma go też Magda Gessler i bez owijania w bawełnę mówi, czego nigdy nie doda do tej lubianej zupy. Słowa gwiazdy TVN mogą zszokować niejednego smakosza.
Kiedy się pojawiły, kostki rosołowe były niemałą rewolucją w gotowaniu. Dziś są często używanym pomocnikiem przy przygotowywaniu zup czy sosów. Jednak współczesne kupne kostki to coś, na co warto uważać.
Rosół rozgrzewa i smakuje jak żadna inna zupa. Pełen mięsa i warzyw od pokoleń podbija podniebienia Polaków. Jednak pewien popularny składnik psuje wszystko. Dlatego powinniśmy zrezygnować z dodawania go do rosołu.
Nie wszyscy dostrzegają potrzebę klarowania rosołu. Jednak ci, którzy to robią, nie zawsze wiedzą, jak zrobić to poprawnie. Tymczasem szumowanie rosołu to nie magiczne obrzędy, ale ścisła nauka. Oto jej zasady.
Są miliony kombinacji rosołów w zależności od dodanych składników. Większość daje pyszny efekt. Jednak jeśli chodzi o techniki, wiemy w miarę jednoznacznie jak należy gotować rosół. Tradycyjna metoda pokrywa się z naukowymi wyjaśnieniami.