Rosół należy do jednych z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej. Pierwszy przepis na rosół pojawił się w książce kucharskiej z 1682 roku „Compendium Ferculorum” autorstwa Stanisława Czernieckiego, jednak wiadomym jest, że rosół przygotowywano w Polsce już znacznie wcześniej.
W sensie faktycznym rosół to niezagęszczona zupa, stanowiąca wywar mięsno-warzywny. Podstawę dla przyrządzenia rosołu stanowi drób – najczęściej kura lub kurczak, choć tradycyjnie stosowany był kapłon, czyli wykastrowany i celowo utuczony młody kogut. Nierzadko wespół lub osobno może zostać zastosowana wołowina lub baranina. Gotowanie rosołu polega na równoległym gotowaniu mięsa wraz z włoszczyzną (marchew, pietruszka, seler, por, cebula), począwszy od wody zimnej, doprowadzając wreszcie do lekkiego wrzenia.
Rosół nie tylko stanowi zupę samą w sobie, ale jest także bazą dla innych zup. Z rosołu robi się także zupę pomidorową, zupę jarzynową, krupnik, a nawet barszcz z buraków.
Rosół to jedno z najpopularniejszych polskich dań, wobec czego duża jest także różnorodność przepisów na rosół i dobrych praktyk czy porad związanych z jego gotowaniem. Jak zrobić dobry rosół? Przede wszystkim zadbać trzeba o świeżość i wysoką jakość jego składników – to absolutna podstawa. Pamiętać należy także o innych od soli przyprawach – liść laurowy, ziele angielskie, a nawet lubczyk.
Warto zadbać także o odpowiednią kondycję mięsa, przed dodaniem go do wywaru dokładnie je opłukując i usuwając niektóre elementy. W trakcie gotowania musimy pamiętać o regularnym odławianiu z rosołu „szumowin” i o tym, by nie mieszać bulionu, a raczej pozwolić mu na powolne podgrzewanie się. Jeżeli w trakcie gotowania zauważymy, że duża część wody odparowała, powinniśmy uzupełnić niedobory wrzątkiem.
Bez względu na wszystko trzeba jednak pamiętać, że to praktyka czyni mistrza – warto też eksperymentować.
Rosół to jedna z najzdrowszych zup jakimi możemy się raczyć – nie bez powodu od pokoleń uznawany jest za remedium na wszelkie choroby, przeziębienie czy osłabienie. Rosół zawiera w sobie bowiem wiele makroelementów i mikroelementów, niezbędnych dla życia człowieka – wszystkie pochodzą z warzyw i mięsa, które go tworzą.
Można wręcz powiedzieć, że dobry rosół to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera on przede wszystkim witaminę A i E, ale również C i K. Podkreślić trzeba także obecność szeregu wartościowych składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez czy potas.
Pokaż więcej
Magda Gessler, jak zawsze na straży naszych kulinarnych tradycji, przestrzega przed jednym składnikiem rosołu. Jej zdaniem skład zupy, którą gotuje się w wielu polskich domach, daleko odbiega od ideału. Warto postawić na wyższą jakość, nawet za pewną cenę.
Rosół króluje na naszych stołach niemal co niedzielę. Z roku na rok mamy coraz większą świadomość - nie doprawiamy go chemicznymi składnikami. Zamiast tego wybieramy zdrowsze i równie aromatyczne alternatywy m.in sos sojowy.
Rosół króluje na naszych stołach w niedzielę i od święta. Niektórzy szefowie kuchni wlewają do niego ocet. Dlaczego sięgają po ten składnik? Odpowiedź może nieźle zaskoczyć.
Jak przechowywać rosół? Babcia zna najlepszy sposób. Dlatego z niego korzystam i każdemu polecam. Dzięki niemu ulubiona zupa Polaków wytrzyma w lodówce przez długi czas.
Istnieje teoria, że podczas burzy nie można gotować rosołu. Dlatego sprawdziliśmy, jak jest naprawdę i wyjaśniamy, czy jest to mit, czy fakt. Dowiedz się, czy możesz gotować tę zupę w czasie wyładowań atmosferycznych, a już nigdy nie popełnisz błędu.
Czy może być zupa lepsza od rosołu? Zrobiłam taką i teraz często ją gotuję. Pełna jest mięsa, warzyw i jednego zaskakującego dodatku. Polecam przepis na tę apetyczną zupę, której smak warto poznać.
Jak zrobić najlepszą przyprawę do rosołu? Tomasz Kucharz wie najlepiej. Dlatego skorzystaj z przepisu znanego kucharza i przygotuj przyprawę dzięki, której rosół każdego oczaruje smakiem.
Tradycyjna niedzielna zupa nie musi być nudna. Wystarczy, że dowiesz się, czym przyprawić rosół, a już nigdy nie ugotujesz go bez tego dodatku. Popularna przyprawa zupełnie odmieni tę znaną zupę. Wypróbuj patent i daj się zaskoczyć.
Wydawałoby się, że oprócz panierowanego kotleta schabowego nie ma nic bardziej polskiego niż swojski rosół. A jednak – co kraj to obyczaj. Grecy przygotowują swoją wersję z kilkoma składnikami, których mało kto w Polsce spodziewa się w przepisie.
Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup w Polsce. Każdy ma swój sposób na gotowanie rosołu. Zwykle w garnku ląduje warzywo, które dodaje wyjątkowego smaku tej zupie. Okazuje się, że może być szkodliwe dla zdrowia.
Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup w Polsce. Smaczny, esencjonalny i rozgrzewający. Tę zupę zwykle podaje się z makaronem lub z ziemniakami. Jednak ja na komunię córki podam je z dodatkiem, który zaskoczy gości. Rosół będzie pyszny jak nigdy dotąd.
Zaskocz swoich domowników i na jutrzejszy obiad podaj rosół z przepisu Ewy Wachowicz. Znana kucharka robi go zupełnie inaczej. Jego smak zachwyci wszystkich i będziesz musiała gotować go co niedzielę. Sposób jest naprawdę niesamowity.
Nie wszystkie mięsa są sobie równe – w każdym razie nie jeśli chodzi o gotowanie rosołu. Z których warto skorzystać, a które lepiej zostawić do innych potraw? Mamy kilka wskazówek i spieszymy z podpowiedziami.
Czy na pewno wiesz, jak przygotować wyśmienity rosół, który w moment zniknie z talerzy? Poznaj jedną, najważniejszą zasadę. Dzięki niej za każdym razem zupa będzie smakowała wybornie. Wielu popełnia ten błąd, a rozwiązanie jest banalnie proste. Jedną przyprawę trzeba dodać w odpowiednim czasie.
Wśród wielu wskazówek co do uzyskania klarownego rosołu, ta jedna wydaje się najrzadziej podkreślana. Chodzi o sposób gotowania wywaru, a konkretnie o pokrywkę: przykrywać czy nie?
Rosół to tradycyjna polska zupa, bez której wielu nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu z rodziną. Nasze babki wrzucały do niego pewne zioło, które dziś jest traktowane jako chwast. Szkoda, bo ma wiele cennych właściwości.
Ceny w restauracjach mogą przyprawić o zawrót głowy. Jeśli do tego lokal należy do gwiazdy, to zaskoczenie może być tym większe. Ile kosztuje rosół w restauracji Roberta Lewandowskiego? Wielu smakoszy może się zdziwić.
Rosół to najpopularniejsza polska zupa, która u wielu pojawia się co tydzień podczas niedzielnego obiadu. Sekretem jej smaku jest dobór odpowiedniego mięsa. Niestety, nie każdy wybór będzie strzałem w dziesiątkę. Nie tylko ze względów smakowych, ale również zdrowotnych.
Można pewnie powiedzieć, że ile kucharzy na świecie, tyle rosołów – tak wiele wariantów tej podstawowej potrawy można uzyskać. Niektóre składniki brzmią niecodziennie, ale ich dodatek niezwykle wpływa na efekt. Rosół przyrządzony z jednym niecodziennym elementem zapada w pamięć na długo.
Wiosna za oknem i w kuchni, więc pora sięgnąć po warzywa sezonowe. Ugotuj z nich pyszną zupę na rosole, która smakiem bije na głowę tak lubianą zupę pomidorową. Każdy smakosz taki posiłek zje z przyjemnością.
W kuchni zaradnej gospodyni jest sposób na każdą nieprzewidzianą okoliczność. Wiele się mówi o metodach „odsalania” rosołu. Ale co zrobić, kiedy jest za słodki?
Wiele gospodyń zadaje sobie pytanie, co zrobić z mięsem z rosołu? Warto sięgnąć po przepis Heni Foks i przyrządzić smakowite kluski z takim mięsem. Proste i pyszne, co tydzień będą gościły na twoim stole.
Usuwacie szumowiny z rosołu? Ja przestałam to robić, idąc za przykładem mamy. Okazuje się, że warto zostawić je w tej esencjonalnej zupie. W poniższym tekście wyjaśniam dokładnie o co chodzi.
Zapomnij o gotowaniu rosołu na mięsie z kurczaka. Lepiej ugotować tę uwielbianą przez Polaków zupę na mięsie, które sprawi, że rosół będzie jeszcze smaczniejszy. Dowiedz się, co to za mięso i ugotuje tradycyjną zupę na niedzielę właśnie na nim. Nie zawiedziesz się, a domowi smakosze będą wniebowzięci.
Pewnie dwie najczęściej spotykane odmiany rosołu to ta czysto drobiowa oraz ta z wołowiną. I choć wiemy, że paleta możliwości jest dużo szersza, rzadko wychodzimy poza tę rosołową strefę komfortu. A niektórych możliwości naprawdę warto spróbować.
W trosce o głębię smaku i koloru rosołu sięgamy po rozmaite, przeważnie zakorzenione w tradycji metody. Jednak nie wszystkie są neutralne dla zdrowia. Jak ograniczyć nadmierną ilość akrylamidu – rakotwórczego składnika, który często wprowadzamy do posiłków?
Zawsze uwielbiałam jeść rosół. Jednak odkąd poznałam przepis na tę zupę, często ją gotuję. Pełna pysznych warzyw jest idealna na wiosnę. Dlatego każdemu polecam przepis na zupę lepszą nawet od rosołu.
Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na rosół. Jego smak zachwyca, a to dzięki użytemu podczas gotowania mięsu. Większość z nas o nim zapomniała. To błąd, bo z nim twój rosół zawsze będzie udany. Zobacz, jak robi to znana kucharka i zaskocz swoją rodzinę podczas niedzielnego obiadu.