Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Rosół

Rosół

Rosół – co to jest? Skąd pochodzi rosół?

Rosół należy do jednych z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej. Pierwszy przepis na rosół pojawił się w książce kucharskiej z 1682 roku „Compendium Ferculorum” autorstwa Stanisława Czernieckiego, jednak wiadomym jest, że rosół przygotowywano w Polsce już znacznie wcześniej.

W sensie faktycznym rosół to niezagęszczona zupa, stanowiąca wywar mięsno-warzywny. Podstawę dla przyrządzenia rosołu stanowi drób – najczęściej kura lub kurczak, choć tradycyjnie stosowany był kapłon, czyli wykastrowany i celowo utuczony młody kogut. Nierzadko wespół lub osobno może zostać zastosowana wołowina lub baranina. Gotowanie rosołu polega na równoległym gotowaniu mięsa wraz z włoszczyzną (marchew, pietruszka, seler, por, cebula), począwszy od wody zimnej, doprowadzając wreszcie do lekkiego wrzenia.

Rosół nie tylko stanowi zupę samą w sobie, ale jest także bazą dla innych zup. Z rosołu robi się także zupę pomidorową, zupę jarzynową, krupnik, a nawet barszcz z buraków.

Jak zrobić dobry rosół?

Rosół to jedno z najpopularniejszych polskich dań, wobec czego duża jest także różnorodność przepisów na rosół i dobrych praktyk czy porad związanych z jego gotowaniem. Jak zrobić dobry rosół? Przede wszystkim zadbać trzeba o świeżość i wysoką jakość jego składników – to absolutna podstawa. Pamiętać należy także o innych od soli przyprawach – liść laurowy, ziele angielskie, a nawet lubczyk.

Warto zadbać także o odpowiednią kondycję mięsa, przed dodaniem go do wywaru dokładnie je opłukując i usuwając niektóre elementy. W trakcie gotowania musimy pamiętać o regularnym odławianiu z rosołu „szumowin” i o tym, by nie mieszać bulionu, a raczej pozwolić mu na powolne podgrzewanie się. Jeżeli w trakcie gotowania zauważymy, że duża część wody odparowała, powinniśmy uzupełnić niedobory wrzątkiem.

Bez względu na wszystko trzeba jednak pamiętać, że to praktyka czyni mistrza – warto też eksperymentować.

Czy rosół  jest zdrowy? Jakie wartości odżywcze ma rosół?

Rosół to jedna z najzdrowszych zup jakimi możemy się raczyć – nie bez powodu od pokoleń uznawany jest za remedium na wszelkie choroby, przeziębienie czy osłabienie. Rosół zawiera w sobie bowiem wiele makroelementów i mikroelementów, niezbędnych dla życia człowieka – wszystkie pochodzą z warzyw i mięsa, które go tworzą.

Można wręcz powiedzieć, że dobry rosół to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera on przede wszystkim witaminę A i E, ale również C i K. Podkreślić trzeba także obecność szeregu wartościowych składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez czy potas. 

Pokaż więcej

rosół Ewy Wachowicz
15.03.2024 13:13 Nie uwierzysz na czym Ewa Wachowicz gotuje rosół. Mało kto pamięta o tym mięsie

Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na rosół. Jego smak zachwyca, a to dzięki użytemu podczas gotowania mięsu. Większość z nas o nim zapomniała. To błąd, bo z nim twój rosół zawsze będzie udany. Zobacz, jak robi to znana kucharka i zaskocz swoją rodzinę podczas niedzielnego obiadu.

zupa w garnku
11.03.2024 15:47 Zamiast pomidorowej robię na rosole tę zupę. Jest tak dobra, że mógłbym ją jeść codziennie

Oto niezwykle prosty przepis na zupę jarzynową. Zdrowy przysmak jest witaminową bombą, nie będąc przy okazji bombą kaloryczną. Nagotuj duży gar takiej zupy, a będziesz mieć lunch do pracy albo szybkie pierwsze danie obiadu na kilka dni.

rosół z mięsem
07.03.2024 18:33 Przenigdy nie gotuj na nim rosołu. Konsekwencje mogą być szkodliwe dla zdrowia

Jeśli chodzi o gotowanie rosołu, każda polska gospodyni ma swoje sekrety. Choć jest mnóstwo magicznych składników, można też znaleźć, by tak rzec, antyskładniki – dodatki, które nie tylko popsują rosół, lecz także mogą uczynić go niebezpiecznym dla zdrowia. Sekret leży w doborze mięsa.

pesto z lubczyku
03.03.2024 12:17 W moim niedzielnym rosole nie może zabraknąć tej przyprawy. Robię ją sam, bez chemii i bez konserwantów

Ta domowej roboty przyprawa zamyka w sobie smak lubczyku. To jeden z ważnych dodatków, które zmieniają smak rosołu, a po który chętnie sięgały nasze babcie. Świeży lubczyk nie zawsze łatwo mieć pod ręką, a taka pasta jest sposobem na przechowanie go bez konserwantów.

mięso w rosole
18.02.2024 16:15 Ten sposób na mięso z rosołu mam od znajomej kucharki. Tak mi smakuje, że korzystam z niego co niedzielę

Wygotowane mięso z rosołu to produkt dość niewdzięczny. Szkoda przecież go wyrzucić, a bywa problematyczny w wykorzystaniu. Kiedy poznasz sposób mojej znajomej, podobne problemy już nie wrócą. U mnie w domu przepada za tym cała rodzina.

rosół w garnku
12.02.2024 17:00 Moje dzieci już nie mogły patrzeć na pomidorową. Teraz na rosole robię im inną zupę i ciągle proszą o dokładki

Znudziła ci się pomidorowa na rosole? W takim razie gotuj na nim inną zupę. Pokaże ci, jak ją zrobić, domownicy cię ozłocą. Nie tylko dzieci będą zadowolone i najedzone. 

rosół z kaczki w garnku
11.02.2024 13:09 Najlepszy niedzielny rosół z kaczki robiła moja babcia. Zawsze dodawała te 2 przyprawy, bez nich ani rusz

W moim rodzinnym domu nie podawano rosołu z kurczaka. Specjalnością babci był wyśmienity wywar z kaczki. Dzięki dodatkowi 2 przypraw jego smak zachwycał za każdym razem. Poniżej dzielę się przepisem na ten specjał.

gar rosołu
09.02.2024 18:17 Dlaczego wyjmujemy liście laurowe z potraw? Powód zaskakuje niemal każdego

Powszechnie wiadomo, że nie ma rosołu, bigosu i kilku innych potraw bez suszonych liści laurowych. Jednak wiadomo też, że należy je usunąć przed zakończeniem gotowania. Powód tego drugiego nakazu nie jest wszystkim znany.

rosół
03.02.2024 13:32 Nasze babki zawsze wrzucały go do rosołu. Dziś już o nim słuch zaginął

Magicznych składników, które można dodawać do rosołu, by wzmocnić jego zdrowotne właściwości, są zapewne dziesiątki. Ten jest zakorzeniony w tradycji, bo choć dziś przechodzimy obok niego obojętnie, to jeszcze niedawno był dobrze znanym domowym lekiem.

gar rosołu
01.02.2024 11:08 Najlepsze gospodynie zawsze dodają to do rosołu. Ten składnik jest gwarancją klarowności

Klarowanie rosołu jest sztuką, ale nie jest trudną sztuką. Jeśli chcemy (a kto by nie chciał!) by nasz wywar był przejrzysty jak kryształ, wystarczy pamiętać o kilku czynnościach. Z pomocą przychodzą też produkty, które sprzyjają klarowności rosołu.

mięso z rosołu
29.01.2024 10:39 Ten specjał robię z mięsa po rosole i jednego dodatku. Już dawno nie jadłem czegoś tak pysznego

Nikt z nas nie lubi marnować jedzenia. Dlatego warto znaleźć sposoby, jak temu zapobiec. Ten przepis pomoże ci jak wykorzystać mięso po rosole. Już nigdy go nie wyrzucisz. Musisz znać ten patent.

zupa krupnik
28.01.2024 14:31 Żadna pomidorowa. Zimą na rosole gotuję tę sycącą i treściwą zupę

Od teraz nigdy nie wylejesz rosołu. Ten przepis pokaże ci, że możesz zrobić z niego inną zupą. Będzie smacznie i bardzo sycąco. 

rosół
27.01.2024 12:08 Bosacka podaje rosół z niezwykłym dodatkiem. Nic tak nie wzmacnia odporności

Niedzielny rosół to już klasyka kuchni polskiej. Jednak Katarzyna Bosacka nie podaje go z makaronem, ani z ziemniakami. Stawia na niezwykły dodatek, który wzmacnia odporność. Taka rosół warto ugotować szczególnie zimą. 

rosół
21.01.2024 17:19 Znajoma pokazała mi co robi z mięsa z rosołu. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem, wychodzi obłędnie smaczne

Co począć z porcją mięsa z rosołu? Krokiety i pierogi każdemu mogą się przejeść. Znajoma pokazała mi swój pomysł na pozostałości po gotowaniu zupy. Od kiedy go znam, nie robię z mięsem niczego innego.  

rosół
13.01.2024 15:20 Zimą zawsze dodaję do rosołu te 2 zdrowe dodatki. Nic tak nie podkręca smaku i nie wzmacnia odporności

Rosołu nikomu nie trzeba przedstawiać. Jednak zimą dodaję do niego te dwie przyprawy, bo doskonale wzmacniają odporność. Zupa w takim wydaniu ma wyjątkowy smak i sprawia, że zimą nie chorują. Zróbcie rosół tak jak ja, cieszcie się pysznym smakiem i zdrowiem.

rosół Magdy Gessler
01.01.2024 16:40 Gessler sypie do rosołu nietypową przyprawę. Dzięki temu danie staje się odżywczą bombą

Magda Gessler nie tylko zmienia restauracje z podupadających w prosperujące biznesy. Zmienia także dania, które proponuje, nieoczywistymi, a czasem wprost zaskakującymi dodatkami. Tak jest i w przypadku tego rosołu.

Rosół ze śmietaną
16.12.2023 20:18 Znajoma kucharka zaskoczyła mnie nietypowym dodatkiem do rosołu. Tak mi zasmakował, że teraz robię tak samo

Dobry rosół powinien być klarowny i aromatyczny. Dodatki wybrane do zupy nie muszą jednak zawsze być takie same. Jedna z moich znajomych przyrządza potrawę w nietypowy sposób. Kiedy pierwszy raz jej spróbowałam, nie mogłam uwierzyć, że odważyła się na takie połączenie. Polecam spróbować — na pewno wywoła w was wiele emocji. 

rosół
15.12.2023 12:39 Żaden makaron i ziemniaki. Wachowicz podaje rosół ze 100 razy lepszym dodatkiem

Rosołu nikomu nie trzeba zachwalać. Zwykle jemy go z ziemniakami lub makaronem. Ewa Wachowicz tę znakomitą zupę podaje z zupełnie innym dodatkiem. W wielu domach stanowi on oddzielne danie obiadowe. 

Pyszny rosół
10.12.2023 16:24 Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby

Rosół jest niekwestionowanym rarytasem kuchni polskiej. Mój ulubiony przepis na tę zupę różni się jednak od innych, które widziałam w internecie. Przez lata znalazłam kilka patentów, które sprawiają, że zupa smakuje wyśmienicie. Musicie spróbować. 

rosół Ewy Wachowicz
10.12.2023 09:35 Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny

Kto robi rosół na niedzielny obiad? Na pewno przyrządza go Ewa Wachowicz. Jednak do tej tak lubianej przez Polaków zupy nie daje maggi. Stawia na zupełnie inny dodatek. Dzięki niemu rosół zachwyca smakiem i obłędnym aromatem. 

rosół
06.12.2023 18:30 Nie uwierzysz, ile kosztuje talerz rosołu w restauracji Lewandowskiego. Cena nie mieści się w głowie

Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup przez Polaków. Zachwyca smakiem i aromatem. Rosół jadamy w niedziele, ale zamawiamy go też w restauracjach. Cena za talerz tej zupy w restauracji Roberta Lewandowskiego po prostu nie mieści się w głowie. 

Najlepsze pierogi polskie
04.12.2023 10:26 Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis

Najlepsze polskie pierogi właśnie zostały wybrane. I to przez niezależne, międzynarodowe medium. Precyzyjnie rzecz biorąc, danie pochodzi jednak z innego regionu. Wiemy jak je przygotować i podajemy sprawdzony przepis. 

Rosół pieczony
25.11.2023 21:06 Jak zrobić rosół tak złocisty, jak na zdjęciu? Zdradzę Ci mój największy sekret

Rosół musi mieć głęboki złoty kolor. Na szczęście jedna prosta czynność sprawi, że uzyskacie pożądany efekt. Wiem, co należy zrobić. Spróbujcie, a będziecie zachwyceni.  

galareta
22.11.2023 18:23 Biorę resztki po rosole, dodaję kilka składników i mam pyszną galaretę. Mąż mógłby ją jeść non stop

Moja rodzina uwielbia rosół. Nie bez powodu często gotuję tę zupę. Jednak, co zrobić z mięsem i resztkami po rosole? Mam na to pewien smaczny sposób. Robię danie, którym zajada się mój mąż. Ta galareta nie ma sobie równych, dlatego polecam na nią przepis.

rosół
21.11.2023 19:14 To najlepszy rosół jaki w życiu jadłam. Ten przedziwny dodatek cudownie podkręcił jego smak

Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup w Polsce. Robimy go z doskonałej jakości mięsa, najlepszych warzyw i aromatycznych przypraw. Jednak ja dodaję do tej smacznej zupy coś jeszcze. Dzięki temu dodatkowi rosół smakuje jak nigdy dotąd. Polecam pyszny patent na tę zupę. 

Rosół z octem
18.11.2023 16:16 Babcia zawsze na niedzielę gotowała taki rosół. Intensywny smak zapewniał mu 1 niepozorny dodatek

Niedzielny rosół w wielu domach jest już regułą. Moja babcia zawsze przyrządzała go z dodatkiem, który nie każdemu wyda się oczywisty. Dobrze wiedziała, że to właśnie on nadawał zupie niesamowitego smaku. Dostałam przepis i wypróbowałam go sama.

rosół
17.11.2023 10:48 Eksperci biją na alarm. Tego warzywa nie dodawaj do rosołu. Tylko straci cenne właściwości

Polacy kochają jeść rosół. Uważamy tę z zupę za jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych. Do rosołu chętnie dodajemy bukiet warzyw. Jednak jak się okazuje, z jednego warzywa powinniśmy zrezygnować. Dowiedz się, z jakiego i dlaczego. 

Galareta wieprzowa z golonki
16.11.2023 17:58 Żadne nóżki, najlepszą galaretę wieprzową zrobisz z innego mięsa. Gotuję tak od lat i mąż jest zachwycony

Galareta wieprzowa często pojawia się na spotkaniach towarzyskich. Klasyczne zimne nóżki nie są jednak tak smaczne, jak rarytas wykonany z jednego wyjątkowo dobrego kawałka wieprzowiny. Raz je z mężem zrobiliśmy i już innych nie jadamy.