Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Rosół

Rosół

Rosół – co to jest? Skąd pochodzi rosół?

Rosół należy do jednych z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej. Pierwszy przepis na rosół pojawił się w książce kucharskiej z 1682 roku „Compendium Ferculorum” autorstwa Stanisława Czernieckiego, jednak wiadomym jest, że rosół przygotowywano w Polsce już znacznie wcześniej.

W sensie faktycznym rosół to niezagęszczona zupa, stanowiąca wywar mięsno-warzywny. Podstawę dla przyrządzenia rosołu stanowi drób – najczęściej kura lub kurczak, choć tradycyjnie stosowany był kapłon, czyli wykastrowany i celowo utuczony młody kogut. Nierzadko wespół lub osobno może zostać zastosowana wołowina lub baranina. Gotowanie rosołu polega na równoległym gotowaniu mięsa wraz z włoszczyzną (marchew, pietruszka, seler, por, cebula), począwszy od wody zimnej, doprowadzając wreszcie do lekkiego wrzenia.

Rosół nie tylko stanowi zupę samą w sobie, ale jest także bazą dla innych zup. Z rosołu robi się także zupę pomidorową, zupę jarzynową, krupnik, a nawet barszcz z buraków.

Jak zrobić dobry rosół?

Rosół to jedno z najpopularniejszych polskich dań, wobec czego duża jest także różnorodność przepisów na rosół i dobrych praktyk czy porad związanych z jego gotowaniem. Jak zrobić dobry rosół? Przede wszystkim zadbać trzeba o świeżość i wysoką jakość jego składników – to absolutna podstawa. Pamiętać należy także o innych od soli przyprawach – liść laurowy, ziele angielskie, a nawet lubczyk.

Warto zadbać także o odpowiednią kondycję mięsa, przed dodaniem go do wywaru dokładnie je opłukując i usuwając niektóre elementy. W trakcie gotowania musimy pamiętać o regularnym odławianiu z rosołu „szumowin” i o tym, by nie mieszać bulionu, a raczej pozwolić mu na powolne podgrzewanie się. Jeżeli w trakcie gotowania zauważymy, że duża część wody odparowała, powinniśmy uzupełnić niedobory wrzątkiem.

Bez względu na wszystko trzeba jednak pamiętać, że to praktyka czyni mistrza – warto też eksperymentować.

Czy rosół  jest zdrowy? Jakie wartości odżywcze ma rosół?

Rosół to jedna z najzdrowszych zup jakimi możemy się raczyć – nie bez powodu od pokoleń uznawany jest za remedium na wszelkie choroby, przeziębienie czy osłabienie. Rosół zawiera w sobie bowiem wiele makroelementów i mikroelementów, niezbędnych dla życia człowieka – wszystkie pochodzą z warzyw i mięsa, które go tworzą.

Można wręcz powiedzieć, że dobry rosół to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera on przede wszystkim witaminę A i E, ale również C i K. Podkreślić trzeba także obecność szeregu wartościowych składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez czy potas. 

Pokaż więcej

Rosół w garnku
20.11.2024 14:41 Kucharki nie chcą dzielić się tym trikiem na rosół. Wychodzi bajeczny

Rosół to dla wielu Polaków ulubiona zupa. Co zrobić, by wyszedł klarowny i esencjonalny? Zdradzamy trik na rosół, który go właśnie takim uczyni. Znają go najlepsze kucharki i z powodzeniem stosują.

rosół
17.11.2024 06:00 Najgorsze, co można dodać do rosołu. Jest wręcz napakowane glutaminianem sodu

Rosół to prawdziwy król wśród polskich zup. Uwielbiamy jego smak, który też czasem staramy się podkręcić różnymi sposobami. Radzimy, czego nigdy nie dodawać do rosołu. Skład tego produktu pozostawia wiele do życzenia. 

rosół
16.11.2024 12:50 Dodaj do rosołu, a wzmocnisz jego smak. Wywar będzie esencjonalny jak nigdy

Czy na pewno wiesz, jak ugotować rosół, który będzie aromatyczny i smaczny? Istotne są nietypowe dodatki i przyprawy, które odmienią smak tej klasycznej zupy. Rodzina od razu zauważy różnicę, a ty rosół będziesz gotować tylko w ten sposób. 

rosół w garnku
09.11.2024 22:00 Wlej do rosołu zamiast maggi. Wyjdzie smaczny i zyska piękny kolor

Rosół to tradycyjny polski specjał, jednak jego formy znane są na całym świecie. Czasem warto się nimi zainspirować. W ten sposób do naszej zupy trafić może łatwo dostępna azjatycka przyprawa.

rosół
02.11.2024 22:00 Żadne udka, żadne skrzydełka. Najlepszy i najzdrowszy rosół zrobisz na tym mięsie

Jakie mięso jest najlepsze na rosół? Większość osób robi go na udkach bądź skrzydełkach z dodatkiem wołowiny z kością. Ja jednak stawiam na przepis, który gwarantuje bajecznie tani rosół o wyjątkowych zdrowotnych właściwościach. Domyślasz się już, o jaki produkt chodzi?

rosół w garnku
30.10.2024 22:00 Na Wszystkich Świętych podam rosół. Będzie bardziej rozgrzewający dzięki tej przyprawie

Rosół to jedna z najczęstszych potraw na naszych stołach. A z pewnością najczęstsza, jeśli trzeba wspomagać zdrowie i odporność. Jego funkcje rozgrzewające i zdrowotne podbiją niecodzienne dodatki.

rosół
27.10.2024 10:44 W mięsnym kosztuje grosze, a Polacy je pomijają. Na tym składniku zrobisz najlepszy rosół

Zwykle rosół gotujemy na udkach kurczaka, korpusie, dodajemy szponder wołowy, czy mięso z kaczki. Niestety przeważnie zapominamy o mięsie, które jest tanie i nadaje znakomitego smaku ulubionej zupie Polaków. Czy już wiecie o jakie mięso chodzi?

rosół Strzelczyka
26.10.2024 11:13 Strzelczyk gotuje rosół już w sobotę. Powód nie mieści się w głowie

Tomasz Strzelczyk, jeden z najpopularniejszych polskich kucharzy na Youtubie, pokazał swój sposób na staropolski rosół. Nazywa go nocnym, ale ciekawe w sposobie przygotowania jest coś więcej niż tylko to, że gotuje się go całą noc.

rosół
23.10.2024 17:33 Niebywałe co Gessler wrzuca do rosołu. Smaczniej i zdrowiej się nie da

Jeśli marzy ci się, klarowny i wyborny rosół, to skorzystaj z patentu Magdy Gessler. Znana restauratorka do tej lubianej zupy dodaje przyprawę, którą masz w swojej kuchni. Rosół wychodzi znakomity, aromatyczny i niezwykle zdrowy.

warzywa z rosołu
20.10.2024 11:59 Przenigdy nie wyrzucaj warzyw z rosołu. Zrobisz z nich przysmak do kanapek

Czy wiesz, że warzywa z rosołu można wykorzystać do czegoś jeszcze? Przygotowany z nich przysmak zadowoli każdego i co najważniejsze nic się nie zmarnuje. Czytaj dalej, a nie tylko dowiesz się, jak wykorzystać warzywa z rosołu, ale też poznasz przepis, z którym przygotujesz prawdziwy frykas. 

rosół
19.10.2024 21:00 Polacy je kupują, a to najgorsze mięso na rosół. Może być skupiskiem pasożytów

Rosół uchodzi za zupę, która wybaczy każdy dodatek. I choć rzeczywiście, krąży mnóstwo mniej lub bardziej tajemnych składników tej arcypolskiej potrawy, nie wszystkie warto do niej dodawać. Pułapka polega na tym, że są wśród nich także mięsa.

rosół
14.10.2024 10:38 Nie gotuję pomidorowej w poniedziałek. Z resztek rosołu robię o wiele lepsze danie

Był rosół, będzie pomidorowa? Jednak nie tym razem. Wszystko, dlatego, że można przyrządzić zupełnie inny obiad z resztek rosołu. Takie krokiety z mięsem nie mają sobie równych. 

rosół
13.10.2024 15:17 Nie zapomnij przykryć garnka, gdy gotujesz rosół. Ta zasada jest kluczowa

Rosół lubi jeść wielu z nas i czasem pojawia się pytanie. Czy rosół gotować pod przykryciem, czy bez? Przykrycie garnka jest bardzo istotne, ale tylko do pewnego momentu. Poniżej wyjaśniamy szczegóły. 

rosół i Magda Gessler
06.10.2024 10:34 Gessler dodaje do rosołu nietypowy składnik. Rozgrzewa i dodaje aromatu

Przyprawa, którą Gessler dodaje do rosołu, może wydawać się radykalnym zerwaniem z tradycją. Nic jednak bardziej mylnego. Niepozorny dodatek odnajduje się świetnie w tej arcypolskiej zupie.

rosół
05.10.2024 19:16 Powodują tycie i choroby, a wciąż dodajemy je do rosołu. Najgorszy możliwy wybór

Rosół to król polskich zup. Uwielbiamy jego smak. Jednak, gdy brakuje smaku w rosole, ratujemy się pewnymi produktami. Dodane do rosołu są szkodliwe dla naszego zdrowia. Już dziś z nich zrezygnujmy. 

rosół
03.10.2024 17:34 Jest lepsza zupa na rosole niż pomidorowa. Spróbujesz i od razu mi podziękujesz

Nie masz pomysłu, co zrobić z rosołem, który został po obiedzie? Poznaj przepis i przygotuj smaczną zupę na rosole. Jej smak zachwyci całą rodzinę i co najważniejsze nic się nie zmarnuje. Czytaj dalej, a dowiesz się, jaką zupę możesz przygotować i sprawdzisz, jak ugotować ją w łatwy sposób. 

rosół
29.09.2024 10:55 Pieczony rosół to mój hit na niedzielę. Jedna czynność w jego przygotowaniu jest kluczowa

Rosół pieczony zachwyca smakiem i będzie jak znalazł na niedzielę. Tajemnicą wyjątkowego smaku jest pewien patent podczas gotowania. Wykorzystaj go w swojej kuchni i ugotuj zupę, która zachwyci wszystkich domowników. Esencjonalny i głęboki smak przypadnie do gustu każdemu.

rosół w garnku
21.09.2024 21:00 Najgorszy dodatek do rosołu. Aromatyczny wywar zamienia się w truciznę

Rosół słusznie uważany jest za potrawę tak zdrową, że można uważać ją za naturalny lek. Jednak nawet w nim zdarzają się składniki, które obniżają jego zdrowotne właściwości. Wśród nich jedna z najpopularniejszych rosołowych przypraw.

Książulo
19.09.2024 11:50 Zamówił rosół za 30 zł w restauracji Adamczyka. Słów, które padły z jego ust nie chciałby usłyszeć żaden kucharz

Rosół to król polskich zup. Jak ta lubiana zupa smakuje w restauracji Piotra Adamczyka? To postanowił sprawdzić youtuber Książulo. Krótko podsumował smak rosołu, który zamówił w restauracji Stary Dom. 

rosół w garnku
15.09.2024 08:34 Polacy ciągle dodają to do rosołu. Najgorszy możliwy składnik

Rosół jest tradycyjną zupą uwielbianą przez miliony Polaków. Według najnowszych doniesień okazuje się, że jeden z popularnych składników dania jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Czytaj dalej, a dowiesz się, co to za dodatek oraz dlaczego należy go unikać. Wskażemy ci także, jak pozbyć się związanego z nim problemem, aby rosół nie stracił na smaku. 

zupa jogurtowa
14.09.2024 22:00 Wymieszaj żółtko z jogurtem i dodaj do rosołu. To poezja smaku, co z tego wychdzi

Oto nietypowy przepis na zupę krem. Zazwyczaj przygotowujemy ją ze zmiksowanych w zupie warzyw. Tym razem treściwy posiłek zawdzięczamy zagęszczeniu dania mąką. Efekt jest niezwykły.

rosół
09.09.2024 14:13 Zapomnij o pomidorowej. Z rosołu z niedzieli zrobisz jeszcze lepsze danie

Mięso po rosole nie może się zmarnować. Poznaj przepis na znakomite danie i zaskocz domowników. Od teraz nic się nie zmarnuje, a ty możesz przygotować tani obiad dla całej rodziny. Czytaj dalej, a poznasz wszelkie szczegóły. 

rosół
07.09.2024 22:00 Najgorsze warzywo, jakie można dodać do rosołu. Omijaj szerokim łukiem

Rosół to niekwestionowany król polskich zup. Pyszny i esencjonalny może jednak stracić na wartości. Wszystko przez dodanie podczas gotowania pewnego warzywa. Wówczas rosół zamienia się w niezdrową, a nawet toksyczną potrawę. 

Domowa kostka rosołowa
06.09.2024 18:16 Nie kupuję sklepowej chemii, tak robię domową kostkę rosołową. Jest o niebo lepsza

Sklepowa kostka rosołowa ma wiele wspólnego z tablicą Mendelejewa. W jej składzie widnieje wiele substancji, których nazw nawet nie sposób wymówić. Taka lista chemii sprawia, że wiele osób odrzuca kostkę ze sklepu z obrzydzeniem. Znam patent na jej domową wersję, w której nie uświadczymy takich rewelacji.

rosół
31.08.2024 16:32 Dodajesz koperek do rosołu? 1 błąd i danie natychmiast traci wygląd i smak

Rosół jest niekwestionowanym królem polskich zup. Każdy, kto zajmuje się kuchnią ma swój patent na ugotowanie tej smacznej zupy. Jednak, gdy do rosołu dodajmy koperek, musimy pamiętać o ważnej zasadzie. Inaczej rosół będzie do niczego.

liście laurowe w zupie
30.08.2024 22:00 Dlaczego należy usuwać liście laurowe z zupy? Powód może zaskoczyć

Dla większości domowych kucharzy nie ma bez nich rosołu, a czasem także gulaszu i wielu przetworów. A jednak – nie ma też rosołu, w którym już na talerzu pływałyby liście laurowe. Dlaczego wyławiamy je przed podaniem zupy?

grecki rosół
28.08.2024 20:16 Przepis na zupę z kurczaka przywiozłam z Grecji. Tradycyjny rosół może się schować

Lubisz tradycyjny rosół? Przekonaj się jak smakuje grecki rosół, czyli avgolemono. Zakochasz się w tym daniu i ugotujesz tę grecką zupę nie raz. Wszystko dzięki temu przepisowi, który zapewni orzeźwienie w upalne dni. 

Produkty na rosół
28.08.2024 07:00 Nie pomidorowa, nie ogórkowa. To rosół z piekarnika jest najlepszą zupą na świecie

„Rosół z piekarnika”!? No, oczywiście nie do końca. Ale rzeczywiście, wszystkie jego składniki zostały wcześniej upieczone. Dodaje to najbardziej tradycyjnej z polskich zup niezwykłej głębi smaku.