Lżejsza wersja kotletów mielonych. Bez wieprzowiny, ale za to z soczystym dodatkiem pieczarek
Jeśli szukacie pomysłu na obiad, możecie przygotować lżejszą wersję kotletów mielonych. Jest bez wieprzowiny, ale za to z soczystym dodatkiem pieczarek. Smak tych kotletów jest delikatny, z grzybową nutą. I co ciekawe, te kotlety nie wymagają formowania w dłoniach.
Lżejsza wersja kotletów mielonych jest doskonałą alternatywą dla tych klasycznych. Proponowane przez nas kotlety są mniej kaloryczne, ponieważ nie zawierają wieprzowiny, a zostały zrobione z mięsa drobiowego. Dodatkiem nadającym im smaku i aromatu są pieczarki oraz przyprawy i zioła.
Robiąc te kotlety, oszczędzamy też kalorie na panierce. W naszych jej po prostu nie ma. A przy okazji oszczędzamy czas, bo kotlety można kłaść na patelnię łyżką, bez konieczności formowania ich w dłoniach.
Lżejsza wersja kotletów mielonych. Bez wieprzowiny, ale za to z soczystym dodatkiem pieczarek
Składniki:
-
60 dag fileta z kurczaka
-
kilka pieczarek
-
1 cebula
-
olej
-
2 jajka
-
3 łyżki mąki pszennej
-
1-2 ząbki czosnku
-
słodka, mielona papryka
-
oregano
-
sól, pieprz
Przygotowanie kotletów mielonych
Pieczarki i cebulę oczyść, posiekaj, podsmaż na oleju, przestudź. Mięso z kurczaka opłucz, osusz, przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa razem z pieczarkami i cebulą.
Do mięsa dodaj jajka, mąkę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Masę wymieszaj, dopraw do smaku papryką, oregano, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje mięsnej masy, lekko ją rozpłaszcz, by powstały kotlety. Gdy kotlety usmażą się z jednej strony, obróć je na drugą i dosmaż.
Kotlety z kurczaka doskonale smakują podane np. z ryżem i surówką coleslaw albo z zieloną sałatą.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na tradycyjne kotlety mielone . Zobacz także, jak przygotować mielone z piekarnika .
Źródło zdjęcia: canva/Nastco
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Napowietrzone racuszki z dodatkiem ubitego białka. Drobny dodatek nadaje lekkości
-
Surówka witaminowa z kiszonej kapusty z dodatkiem kurkumy. Słoneczna porcja zdrowia
-
Jak uniknąć sklejania się pierogów podczas gotowania? Patent jest prostszy niż myślisz
Źródło: przepisymamy