Smakosze.pl Przepisy Lżejsza wersja kotletów mielonych. Bez wieprzowiny, ale za to z soczystym dodatkiem pieczarek
canva/Zolotaosen

Lżejsza wersja kotletów mielonych. Bez wieprzowiny, ale za to z soczystym dodatkiem pieczarek

5 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli szukacie pomysłu na obiad, możecie przygotować lżejszą wersję kotletów mielonych. Jest bez wieprzowiny, ale za to z soczystym dodatkiem pieczarek. Smak tych kotletów jest delikatny, z grzybową nutą. I co ciekawe, te kotlety nie wymagają formowania w dłoniach.

Lżejsza wersja kotletów mielonych jest doskonałą alternatywą dla tych klasycznych. Proponowane przez nas kotlety są mniej kaloryczne, ponieważ nie zawierają wieprzowiny, a zostały zrobione z mięsa drobiowego. Dodatkiem nadającym im smaku i aromatu są pieczarki oraz przyprawy i zioła.

Robiąc te kotlety, oszczędzamy też kalorie na panierce. W naszych jej po prostu nie ma. A przy okazji oszczędzamy czas, bo kotlety można kłaść na patelnię łyżką, bez konieczności formowania ich w dłoniach.

Lżejsza wersja kotletów mielonych. Bez wieprzowiny, ale za to z soczystym dodatkiem pieczarek

Składniki:

  • 60 dag fileta z kurczaka

  • kilka pieczarek

  • 1 cebula

  • olej

  • 2 jajka

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 1-2 ząbki czosnku

  • słodka, mielona papryka

  • oregano

  • sól, pieprz

Przygotowanie kotletów mielonych

Pieczarki i cebulę oczyść, posiekaj, podsmaż na oleju, przestudź. Mięso z kurczaka opłucz, osusz, przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa razem z pieczarkami i cebulą.

Do mięsa dodaj jajka, mąkę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Masę wymieszaj, dopraw do smaku papryką, oregano, solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje mięsnej masy, lekko ją rozpłaszcz, by powstały kotlety. Gdy kotlety usmażą się z jednej strony, obróć je na drugą i dosmaż.

Kotlety z kurczaka doskonale smakują podane np. z ryżem i surówką coleslaw albo z zieloną sałatą.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na tradycyjne kotlety mielone . Zobacz także, jak przygotować mielone z piekarnika .

pieczarki
pieczarki

Źródło zdjęcia: canva/Nastco

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisymamy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy