Doskonale soczyste kotlety mielone z piekarnika
Kotlety mielone mają jeden duży problem - są wyjątkowo tłuste, kaloryczne i ciężkostrawne. Dzisiaj zajmiemy się sposobem, dzięki któremu można wyeliminować te negatywne cechy. Zamiast smażyć je na patelni z dużą ilością oleju, upiecz je w piekarniku. Nie zapomnij dodać do nich odrobiny czosnku, który nada daniu niesamowitego aromatu.
Kotlety mielone sprawiają ogromną radość każdemu fanowi klasycznej polskiej sztuki kulinarnej. Niestety z powodu ogromnej ilości kalorii, pochodzących głównie z tłuszczu do smażenia, nie powinno się jeść je zbyt często.
Trzeba przyznać, że smak mielonych nie ma sobie równych, więc mnóstwo osób chce znać przepis na dietetyczną wersję. Poniżej pokazujemy najlepszą metodę na lekkie kotlety mielone. Aby ich smak był równie silny co klasycznych kotletów, dodaj do mięsnej masy kilka ząbków czosnku.
Przepis na kotlety mielone z piekarnika
Składniki:
500 g mięsa (łopatka, karkówka)
2 cebule
olej
1 bułka
szklanka mleka
1 jajko
garść pietruszki
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
200 g bułki tartej
Zacznij od posiekania cebuli i czosnku na drobną kostkę. Podsmaż następnie cebulę na łyżeczce oleju i po chwili dołóż do niej czosnek. Odstaw je do ostudzenia. Jeśli nie masz w domu maszynki do mielenia mięsa, poproś o zmielenie sprzedawcę w sklepie mięsnym.
Mięso umieść w misce, wbij do niego jajko, wrzuć cebulę z czosnkiem, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, bułkę tartą sól, pieprz oraz majeranek. Wymieszaj całość dokładnie dłońmi. Jeśli jest zbyt mokra, wsyp więcej bułki tartej.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Z masy uformuj kotlety mielone i układaj je na blaszce z papierem do pieczenia. Wsuń ją do piekarnika i piecz przez 35 minut, aż mięso stanie się złociste. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierś z kurczaka w marynacie na bazie soku z cytryny. Ten tekst wyjawia przepis na soczystą pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie.
Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ofeminin