Smakosze.pl

Canva / arfo

Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie i soczyste?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Kotlety mielone bez dwóch zdań można zaliczyć do klasyków naszej rodzimej kuchni. Pyszny mięsny specjał potrafi przyprawić o autentyczny zachwyt. Zwłaszcza jeśli jest odpowiednio miękki i soczysty. Właśnie takie były kotlety przyrządzane przez nasze babcie. Okazuje się, że sekret idealnych mielonych tkwi w czasie wyrabiania mięsnej masy.

Nie da się ukryć, że kotlety mielone są uwielbiane przez liczne grono smakoszy. Nie bez powodu tak często goszczą na polskich stołach. Dziś zaprezentujemy babciny przepis na soczyste i miękkie mielone. Nikt nie będzie w stanie się im oprzeć.

Jak zrobić soczyste i miękkie kotlety mielone?

Kotlety mielone niejednokrotnie gościły na naszym portalu. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na mięsne frykasy z dodatkiem śmietany . Godny uwagi jest również receptura na mielone z musztardą i majonezem . Tym razem niecodzienne dodatki będą zbędne.

Z pewnością większość smakoszy zgodziłaby się ze stwierdzeniem, że najlepiej smakowały potrawy przyrządzane przez nasze babcie. Kotlety mielone nie są tutaj wyjątkiem. Odpowiednie przygotowanie sprawiało, że danie było soczyste i miękkie. Wszystko dlatego, że masa na kotlety była dostatecznie długo wyrabiana.

Żeby kotlety mielone wyszły miękkie i soczyste wystarczy wyrabiać masę przez minimum 5 minut. Wówczas po usmażeniu mięsne kąski będą idealne jak u babci. Jakie składniki musimy przygotować?

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub szynki

  • czerstwa bułka

  • 120 ml mleka

  • cebula

  • jajko

  • sól

  • pieprz do smaku

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy lub smalec

Babciny przepis na soczyste kotlety mielone

Na początku mleko podgrzewamy i zalewamy nim czerstwą bułkę. Powinno to trwać przez około 15 minut. W tym czasie cebulę obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. Łączymy ją z mięsem mielonym, jajkiem oraz namoczoną i odciśniętą bułką. Należy pamiętać, by była ona już wystudzona. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Wszystkie składniki starannie wyrabiamy. Powinniśmy otrzymać jednolitą mięsną masę. Czas wyrabiania nie powinien być krótszy niż 5 min. To właśnie od tego zależy w znacznej mierze soczystość kotletów mielonych. Warto nadmienić, że taki zabieg zapobiegnie również rozpadaniu się frykasów.

Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie, lekko spłaszczone kotlety mielone. Każdy z nich należy obtoczyć w bułce tartej. Mięsne smakołyki smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Najlepiej, jeśli będzie to smalec. Każda ze stron powinna smażyć się przez około 5 minut. Kiedy czas dobiegnie końca, patelnię przykrywamy i podgrzewamy kotlety jeszcze przez 2 minuty.

Gotowe kotlety mielone warto odłożyć na ręczniki papierowe. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Najlepiej serwować je razem z ubitymi ziemniakami i tartymi buraczkami. Domownicy momentalnie spałaszują takie danie.

Smażenie kotletów mielonych
Smażenie kotletów mielonych

Źródło zdjęcia: Canva / oiling

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kulinarne Przeboje Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >