Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie i soczyste?
Kotlety mielone bez dwóch zdań można zaliczyć do klasyków naszej rodzimej kuchni. Pyszny mięsny specjał potrafi przyprawić o autentyczny zachwyt. Zwłaszcza jeśli jest odpowiednio miękki i soczysty. Właśnie takie były kotlety przyrządzane przez nasze babcie. Okazuje się, że sekret idealnych mielonych tkwi w czasie wyrabiania mięsnej masy.
Nie da się ukryć, że kotlety mielone są uwielbiane przez liczne grono smakoszy. Nie bez powodu tak często goszczą na polskich stołach. Dziś zaprezentujemy babciny przepis na soczyste i miękkie mielone. Nikt nie będzie w stanie się im oprzeć.
Jak zrobić soczyste i miękkie kotlety mielone?
Kotlety mielone niejednokrotnie gościły na naszym portalu. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na mięsne frykasy z dodatkiem śmietany. Godny uwagi jest również receptura na mielone z musztardą i majonezem. Tym razem niecodzienne dodatki będą zbędne.
Z pewnością większość smakoszy zgodziłaby się ze stwierdzeniem, że najlepiej smakowały potrawy przyrządzane przez nasze babcie. Kotlety mielone nie są tutaj wyjątkiem. Odpowiednie przygotowanie sprawiało, że danie było soczyste i miękkie. Wszystko dlatego, że masa na kotlety była dostatecznie długo wyrabiana.
Żeby kotlety mielone wyszły miękkie i soczyste wystarczy wyrabiać masę przez minimum 5 minut. Wówczas po usmażeniu mięsne kąski będą idealne jak u babci. Jakie składniki musimy przygotować?
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub szynki
czerstwa bułka
120 ml mleka
cebula
jajko
sól
pieprz do smaku
bułka tarta
olej rzepakowy lub smalec
Babciny przepis na soczyste kotlety mielone
Na początku mleko podgrzewamy i zalewamy nim czerstwą bułkę. Powinno to trwać przez około 15 minut. W tym czasie cebulę obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. Łączymy ją z mięsem mielonym, jajkiem oraz namoczoną i odciśniętą bułką. Należy pamiętać, by była ona już wystudzona. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystkie składniki starannie wyrabiamy. Powinniśmy otrzymać jednolitą mięsną masę. Czas wyrabiania nie powinien być krótszy niż 5 min. To właśnie od tego zależy w znacznej mierze soczystość kotletów mielonych. Warto nadmienić, że taki zabieg zapobiegnie również rozpadaniu się frykasów.
Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie, lekko spłaszczone kotlety mielone. Każdy z nich należy obtoczyć w bułce tartej. Mięsne smakołyki smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Najlepiej, jeśli będzie to smalec. Każda ze stron powinna smażyć się przez około 5 minut. Kiedy czas dobiegnie końca, patelnię przykrywamy i podgrzewamy kotlety jeszcze przez 2 minuty.
Gotowe kotlety mielone warto odłożyć na ręczniki papierowe. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Najlepiej serwować je razem z ubitymi ziemniakami i tartymi buraczkami. Domownicy momentalnie spałaszują takie danie.
Źródło zdjęcia: Canva / oiling
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kulinarne Przeboje Zapraszamy na nasz Instagram