Smakosze.pl
Makaron ryżowy z krewetkami: owoce morza prosto z patelni

Pixabay.com

Makaron ryżowy z krewetkami: owoce morza prosto z patelni

14 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Hoff Emil

Udostępnij:

Makaron ryżowy z krewetkami to danie idealne na lekki i zdrowy obiad lub romantyczną kolację. To harmonijne połączenie owoców morza, przypraw i siekanych warzyw, pełne witamin i bardzo aromatyczne. Poznaj przepis na makaron ryżowy z krewetkami!

Makaron ryżowy z krewetkami: dla kogo?

Makaron ryżowy z krewetkami to danie fit, łatwe w przygotowaniu, które w dodatku nie zajmuje wiele czasu. Nada się dla każdego, kto lubi owoce morza, i dla tego, kto nie lubi – może wreszcie przekona się do krewetek.

Siła makaronu ryżowego z krewetkami tkwi w różnorodności smaków, jakie oferuje to danie. To połączenie pikantnych papryczek, słonawych krewetek, gorzkawych ziół, kwaśnej soi i słodkiego cukru. Każdy znajdzie to coś dla siebie.

Makaron ryżowy z krewetkami: na jaką okazję?

Makaron ryżowy z krewetkami wspaniale smakuje, a do tego pachnie interesująco i wygląda bardzo apetycznie. Nada się jako zdrowy i lekki obiad, można też zaserwować go na romantyczną kolację – partnerka lub partner z pewnością doceni, że dbamy o jego/jej linię i zdrowie. Makaron ryżowy z krewetkami z pewnością ładniej mówi „Kocham cię” niż np. pyzy z mięsem.

Makaron ryżowy z krewetkami: ile kalorii?

Makaron ryżowy z krewetkami to pyszne i lekkie danie, a do tego bardzo zdrowe – jak to bywa z jedzeniem opartym o owoce morza. Mięso krewetek jest smaczne, miękkie i lekkie, nie zawiera zbędnego tłuszczu. Przyprawy z kolei ułatwiają trawienie. Można jeść bez obaw o linię, oczywiście z zachowaniem zdrowego rozsądku.

Makaron ryżowy z krewetkami: trudność

Makaron ryżowy z krewetkami to danie łatwe do zrobienia. Nie wymaga obsługi skomplikowanych urządzeń kuchennych ani znajomości tajników chemii organicznej. Oczyszczenie krewetek nie jest skomplikowane, a można też kupić już oczyszczone, gotowe do wrzucenia na patelnię.

Makaron ryżowy z krewetkami: czas na przygotowanie

Makaron ryżowy z krewetkami to szybkie danie. Ponieważ krewetki nie powinny się długo smażyć, bo wyschną i zrobią się gumowate, samo przygotowanie dania zajmuje tylko ok. 10 minut. Należy jednak doliczyć do tego czas potrzebny na ugotowanie makaronu ryżowego oraz starcie i posiekanie innych składników. Cała walka nie powinna jednak trwać dłużej niż ok. 20 minut.

Makaron ryżowy z krewetkami: składniki (2 porcje)

  • Makaron ryżowy (ugotowany) – 250 g

  • Krewetki (oczyszczone) – 12 sztuk

  • Czerwona papryka – połowa

  • Papryczka chili – 1 nieduża

  • Czosnek starty – 2 ząbki

  • Imbir starty – 1 łyżka

  • Olej roślinny – 1,5 łyżki

  • Olej sezamowy – 1 łyżka

  • Sezam – 2 łyżki

  • Szczypior siekany – 2 łyżki

  • Natka pietruszki siekana – 1 łyżka

Makaron ryżowy z krewetkami: składniki sosu

  • Sos sojowy jako baza – 2 łyżki

  • Ocet lub sok z cytryny – 2 łyżki

  • Cukier brązowy – 1 łyżka

Makaron ryżowy z krewetkami: składniki opcjonalne

  • Sos rybny – 1 łyżka

Makaron ryżowy z krewetkami: potrzebne przybory

Do przygotowania makaronu ryżowego z krewetkami będziemy potrzebowali ostrego noża, tarki kuchennej, miseczki do rozrobienia sosu, dużej patelni, garnka do zagotowania ryżu i sitka.

Makaron ryżowy z krewetkami: przygotowanie makaronu

Makaron ryżowy umieszczamy we wrzącej wodzie, a potem od razu zestawiamy garnek z ognia, przykrywamy i czekamy przez 2-3 minuty. Następnie makaron ryżowy przekładamy do sitka, cedzimy i przelewamy wodą.

Żeby ugotować (ale nie rozgotować) makaron ryżowy, najlepiej jest zawsze postępować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Jeśli w pudełku lub torebce było więcej niż 250 g makaronu, nadmiar możemy przełożyć do osobnego naczynia i wykorzystać do innej potrawy.

Makaron ryżowy z krewetkami: przygotowanie krewetek

Wszystko zależy od tego, czy mamy pod ręką krewetki świeże czy raczej mrożone. Krewetki świeże trzeba odpowiednio oczyścić – odciąć głowę, usunąć pancerz z ogona wraz z odnóżami, wypruć nić trawienną. Krewetki mrożone często są już oczyszczone i musimy tylko je rozmrozić, np. umieszczając w sitku i przelewając ciepłą wodą.

Od razu po krewetkach możemy przygotować sobie przyprawy do smażenia. Drobno ścieramy czosnek i imbir, szatkujemy papryczkę chili, a czerwoną paprykę kroimy w paski.

Makaron ryżowy z krewetkami: przygotowanie sosu

Ważną częścią naszej potrawy jest sos, który na szczęście przygotowuje się bardzo prosto. Wystarczy zmieszać z miseczce składniki: sos sojowy, ocet i brązowy cukier.

Makaron ryżowy z krewetkami: smażenie

Nasz makaron ryżowy z krewetkami zbliża się wielkimi krokami! Wreszcie możemy zacząć smażyć. Wlewamy olej na patelnię, podgrzewamy go, a potem wsypujemy imbir i czosnek, by się podrumieniły.

Po 2 minutach smażenia dokładamy krewetki, sypiemy na nie szczyptę soli i smażymy przeze kolejne 3 minuty. Od czasu do czasu mieszamy, by nic się nie przypaliło.

Po upływie 3 minut dodajemy sezam, paski papryki i drobno pokrojoną papryczkę chili. Znowu mieszamy wszystko razem i smażymy przez 1 minutę.

Teraz zwiększamy tempo gotowania. Dodajemy makaron ryżowy i smażymy tylko 30 sekund, potem od razu dodajemy sos. Nie wylewamy go jednak wprost z góry na krewetki, tylko przesuwamy zawartość patelni na bok i przekręcamy ją nieco. Teraz wlewamy sos tak, by wsiąkał w makaron i krewetki, jednocześnie opalając się na patelni i karmelizując. Po kilkunastu sekundach nad ogniem sos powinien zgęstnieć, a jego objętość zmniejszyć się o połowę. Dopiero taki gęsty sos możemy już normalnie przemieszać z pozostałymi składnikami.

Na koniec dodajemy olej sezamowy, natkę pietruszki i szczypiorek. Po przemieszaniu wszystkiego ostatni raz nasz makaron ryżowy z krewetkami jest już w zasadzie gotowy. Możemy przekładać go na talerze i pałaszować!

Makaron ryżowy z krewetkami: podanie

Po ostatnim przemieszaniu na patelni makaron ryżowy z krewetkami jest go gotowy, ale można jeszcze uzupełnić całe danie o dodatki, np. sos rybny, który wyjątkowo dobrze komponuje się z krewetkami i innymi owocami morza.

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >