Smakosze.pl
Makaron z łososiem wędzonym i cukinią - sprawdzi się i na kolację, i na obiad

https://pixabay.com/

Makaron z łososiem wędzonym i cukinią

17 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Paweł Kulenty

Udostępnij:

Wyśmienite, aczkolwiek ryzykowne danie. Dlaczego ryzykowne? Bo łatwe i szybkie do przygotowania, a także tak dobre, że może zacząć gościć częściej niż inne na stole. Nie jest to typowe danie kuchni włoskiej.

Chociaż makaron nie jest najbardziej dietetycznym daniem, nie brakuje osób, które go uwielbiają. Sophia Loren, Hugh Jackman, Jenny McCarthy, Lady Gaga czy Małgorzata Kożuchowska - co ich łączy? Zamiłowanie do makaronu. - Jestem fanką makaronów. Umiem je przygotować. Często jadamy rukolę z suszonymi pomidorami, posypaną różnymi ziarnami, do tego smażę pierś z kurczaka - mówiła Małgorzata Kożuchowska w jednym z wywiadów.

Makaron z łososiem wędzonym i cukinią

Składniki

  • 30 dag makaronu szerokie wstążki (tagliatelle, pappardelle),

  • cukinia,

  • 30 dag filetu z łososia,

  • 200 ml śmietany 18%,

  • 10-12 suszonych pomidorów,

  • pół pęczka świeżej bazylii,

  • sól, pieprz,

  • łyżka soku z cytryny,

  • natka pietruszki,

  • 3 łyżki masła,

  • 2-3 łyżki oliwy.

Wykonanie

Przygotowujemy makaron. Gotujemy wodę (litr wody na każde 10 dag makaronu), dosypujemy łyżkę soli i wrzucamy makaron do gotującej się wody. Mieszamy, żeby nie przyklejał się do ścianek garnka. Gotujemy ok. 5 minut bez przykrycia. Mieszamy od czasu do czasu. Makaron powinien być al dente - dość delikatny, ale sprężysty. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie lub durszlaku i skrapiamy oliwą.

Łososia kroimy w małe kostki. Łososia można przesmażyć i zdeglasować białym wytrawnym winem. Suszone pomidory miksujemy i robimy z nich pastę. Cukinię kroimy na plastry, a potem w paski. Można też użyć obieraka do jarzyn. Gotujemy w garnku wodę, wrzucamy cukinię i gotujemy 1-1,5 min. Wyjmujemy z wody i odsączamy.

W garnku po makaronie roztapiamy masło, dodajemy łososia oraz cukinię. Doprawiamy świeżo zmielonym białym pieprzem. Podsmażamy przez około 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy szczyptą soli.

Dodajemy makaron oraz śmietanę. Mieszamy, podgrzewamy i podgotowujemy przez ok. 2 minuty lub do czasu, aż sos zgęstnieje. Jeśli sos jest za rzadki, redukujemy go, gotując trochę dłużej.

Próbujemy i gdy makaron będzie gotowy, wykładamy go na talerze, dodajemy pomidory, dekorujemy bazylią, natką pietruszki oraz podajemy z kawałkami cytryny.

Makaron z łososiem wędzonym i cukinią, szpinakiem i szczypiorkiem

Składniki

  • 30 dag spaghetti,

  • łyżka oliwy,

  • ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki,

  • duża cukinia pokrojona we wstążki,

  • szklanka (250 ml) śmietany 36 %,

  • łyżka startej skórki z cytryny,

  • 150 g młodych liści szpinaku,

  • 20 dag łososia wędzonego,

  • drobno posiekany szczypiorek,

  • kawałki cytryny.

Wykonanie

W dużym rondlu z osoloną wrzącą wodą gotujemy makaron przez 8-10 minut lub do uzyskania stanu al dente. Gdy się ugotuje, makaron odcedzamy, skrapiamy oliwą i odstawiamy.

W międzyczasie na średnim ogniu rozgrzewamy połowę oleju na patelni i dodajemy czosnek oraz cukinię. Gotujemy, mieszając, przez 1 minutę lub do prawie miękkości. Wlewamy śmietanę i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 minuty lub do lekkiego zgęstnienia sosu. Dodajemy makaron i 3/4 skórki z cytryny.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy szpinak i szczyptę soli oraz gotujemy 1-2 minuty lub do czasu, aż szpinak odpowiednio zwiędnie. Dzielimy makaron na półmiski. Posypujemy szpinakiem i kawałkami wędzonego łososia, szczypiorkiem i pozostałą skórką z cytryny. Można też posypać koperkiem lub natką pietruszki. Podajemy z kawałkami cytryny.

Makaron z łososiem wędzonym i cukinią, kaparami i parmezanem

Składniki

  • spaghetti na 2 osoby,

  • łyżka oliwy,

  • cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1/4 szklanki śmietanki 36%,

  • soku z cytryny,

  • natka świeżej pietruszki,

  • cukinia,

  • łyżka kaparów,

  • 10 dag wędzonego łososia,

  • sól i czarny pieprz do smaku,

  • parmezan.

Wykonanie

Gotujemy makaron we wrzącej osolonej wodzie do stanu al dente. W międzyczasie podsmażamy cebulę i pokrojony w plasterki czosnek na oliwie do miękkości, dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię. Podsmażamy ok. 2 minut, a następnie dodajemy kapary, sok z cytryny i śmietanę. Gotujemy przez kolejną minutę. Dodajemy parmezan i posiekaną natkę pietruszki. Wyłączamy ogień.

Gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy, zachowując około 1/4 szklanki wody z gotowanego makaronu. Dodajemy makaron do sosu i dobrze mieszamy, dodając w razie potrzeby wodę do makaronu. Wrzucamy pokrojonego w kawałki wędzonego łososia i dekorujemy większą ilością natki pietruszki. Va bene mangiare.

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >