Makaron z pulpetami i sosem pomidorowym – prosty przepis krok po kroku
Pixabay.com

Makaron z pulpetami i sosem pomidorowym – prosty przepis krok po kroku

Makaron z pulpetami i sosem pomidorowym to obiadowy pewniak. Klasyczne danie można doprawiać na wiele sposobów, więc prędko się nie znudzi. Pozna prosty przepis na makaron z pulpetami i sosem pomidorowym.

Makaron z pulpetami i sosem pomidorowym: dla kogo?

Makaron z pulpetami i sosem pomidorowym to smaczne i zdrowe połączenie, wynalezione bodaj przez Włochów i podchwycone na całym świecie – nie bez powodu. To pyszna potrawa, łatwa do przygotowania, która nie zajmuje wiele czasu, jeśli odpowiednio zorganizuje się pracę.

Pożywny makaron z pulpetami i sosem pomidorowym na pewno przypadnie do gustu dorosłym i dzieciom.

Makaron z pulpetami i sosem pomidorowym: na jaką okazję?

Makaron z pulpetami i sosem pomidorowym to idealny obiad, a gdy użyjemy makaronu spaghetti, możemy zaserwować romantyczną kolację lub wykwintny lunch.

Makaron z pulpetami i sosem pomidorowym: ile kalorii?

Makaron z pulpetami i sosem pomidorowym to smaczna i sycąca potrawa, idealny obiad dla rodziny. Nie jest to danie dietetyczne, ale też nie ma w nim zbędnego tłuszczu. Osoby wyczulone na kalorie powinny użyć chudego mięsa drobiowego i zrezygnować z posypania pulpetów tartym serem.

Makaron z pulpetami i sosem pomidorowym: trudność

Makaron z pulpetami i sosem pomidorowym to danie dość proste, choć trzeba zrobić trzy rzeczy: pulpety, sos i makaron. Na szczęście żadna z tych czynności nie wymaga dyplomu z uczelni technicznej.

Makaron z pulpetami i sosem pomidorowym: czas na przygotowanie

Makaron z pulpetami i sosem pomidorowym to dość szybkie danie. Jeśli wszystko dobrze zorganizujemy, możemy uwinąć się z gotowaniem w ok. 40 minut.

Czas gotowania makaronu zależy od tego, jaki to konkretnie makaron i jak dużo chcemy go ugotować. Czekając na makaron, możemy wykonywać pozostałe czynności. Smażenie pulpetów zajmuje jakieś 15 minut, gotowanie sosu to tylko kilka minut, wyrobienie mięsa z ugotowanym ziemniakiem to może 10 minut roboty.

Makaron z pulpetami i sosem pomidorowym: składniki (na 4 porcje)

  • Mięso mielone (wszystko jedno jakie, byle tylko jeden rodzaj) – 400 g
  • Makaron – 600 g
  • Przecier pomidorowy – 500 ml
  • Woda – 6 litrów
  • Sól – 60 g do makaronu, ok. 1 łyżeczki na przyprawę
  • Pieprz – 1 łyżeczka
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Ziemniak – 1 nieduży
  • Mąka – ½ szklanki
  • Ser tarty (np. parmezan) – 4 łyżeczki
  • Bazyli – kilka listków
  • Natka pietruszki – kilka gałązek
  • Oliwa niefiltrowana – 2 łyżki
  • Jajko – 1 sztuka
  • Cebula – 1 sztuka
  • Czarne oliwki (opcjonalnie) – 2 łyżki

Makaron z pulpetami i sosem pomidorowym: potrzebne przybory

Do przygotowania makaronu z pulpetami i sosem pomidorowym potrzebny będzie tylko podstawowy zestaw kuchennych przyborów: nóż, łyżka do mieszania, cedzak, tarka, tłuczek do ziemniaków, duży garnek do makaronu, rondel do ugotowania ziemniaka, duża patelnia, miska na mąkę i druga do rozrobienia mięsa.

Makaron z pulpetami i sosem pomidorowym: przygotowanie pulpetów

Gwoździem dzisiejszego programu są pulpety z sosem pomidorowym.

Pierwszym krokiem do zrobienia pulpetów jest wykonanie niedużej ilości ziemniaczanego puree – wystarczy jeden nieduży ziemniak. Obieramy go i gotujemy w słonej wodzie. Podnosimy ziemniaka cedzakiem i odparowujemy – pozwalamy, by przesiąkła go para unosząca się z wody. Następnie rozgniatamy ziemniaka tłuczkiem, praską, wałkiem lub pięścią, jak kto lubi. Efektem końcowym ma być ziemniaczane puree.

Teraz obieramy i ścieramy na drobno cebulę. Gałązki natki pietruszki siekamy też na drobno. Wrzucamy cebulę i natkę do mielonego mięsa razem z solą i pieprzem, wbijamy też jajko i dokładamy nasze ziemniaczane puree. Teraz rozrabiamy ręcznie mięso z dodatkami do uzyskania w miarę jednolitej masy.

Wsypujemy mąkę do miski. Z masy mięsnej formujemy kuleczki, które obtaczamy w mące. To nasze przyszłe pulpety.

Gdy kulki z mięsa są już ugniecione, wlewamy oliwę na patelnię, rozgrzewamy ją i wrzucamy nasze pulpety. Smażymy je cierpliwie z każdej strony, będą wymagały mniej więcej trzykrotnego obrócenia. Łączny czas smażenia pulpetów nie powinien przekroczyć 12 minut, czyli orientacyjnie smażymy po 3 minuty każdą stronę.

Makaron z pulpetami i sosem pomidorowym: gotowanie makaronu

Zanim przystąpimy do ugniatania pulpetów, zajmiemy się ugotowaniem makaronu. Może być dowolny, np. spaghetti albo zwyczajne świderki itp.

Makaron musimy ugotować al dente. Dzięki temu nie będzie ani za miękki, ani za twardy. Na 600 g makaronu zużyjemy 6 litrów wody i 60 g soli.

Najpierw wlewamy wodę do garnka i doprowadzamy ją do wrzenia. Tuż przed zagotowaniem dodajemy sól. Wkładamy makaron, mieszamy i czekamy, aż woda znowu się zagotuje. Teraz zmniejszamy ogień i gotujemy, aż makaron nabierze odpowiedniej konsystencji. W tej kwestii najlepiej polegać albo na instrukcjach z opakowania makaronu, albo na własnym podniebieniu. Po prostu od czasu do czasu próbujemy klusek i sami stwierdzamy, czy już są wystarczająco miękkie, ale nie za miękkie – w końcu muszą być al dente.

Makaron z pulpetami i sosem pomidorowym: przygotowanie sosu

Sos pomidorowy do naszego makaronu z pulpetami robimy dopiero na patelni, na której smażą się pulpety. Zgarniamy je łopatką nieco na bok i wlewamy na patelnię przecier pomidorowy. Doprawiamy go solą, pieprzem i cukrem, dodajemy bazylię, potem mieszamy sos i rozprowadzamy po patelni, żeby się dobrze ugotował. Kiedy sos zawrze, przykrywamy patelnię i gotujemy pod przykryciem, aż stanie się gęsty po odparowaniu wody.

Makaron z pulpetami i sosem pomidorowym: podanie

Wszystkie części naszego dania są już ugotowane i gotowe do podania. Na talerze wykładamy makaron, a na nim wykładamy pulpety z sosem. Całość możemy jeszcze posypać tartym serem i przyozdobić zieleniną, np. listkiem bazylii.

Makaron z pulpetami i sosem pomidorowym już gotowy!

Następny artykuł