Najprostsza i najlepsza marynata do wołowiny
Szukasz pomysłu na marynatę do wołowiny? W tym artykule poznasz przepis na marynatę do wołowiny po chińsku z warzywami, marynatę wołowiny z grilla z kolendrą smażoną, a także marynatę z musztardą do pieczonej wołowiny na obiad. Poznaj trzy proste przepisy na marynatę do wołowiny, a mięso nabierze doskonałego smaku.
Wołowina jest twardym mięsem, które wymaga odpowiedniej marynaty i obróbki, aby stała się delikatna, soczysta i miękka. Marynaty do wołowiny różnią się w zależności od dania, jakie chcesz przygotować.
Sposób marynowania mięsa jednak zawsze jest ten sam- wołowina musi poleżeć w przyprawach minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc. Wyjątkiem są dania z woka, gdzie w zupełności wystarczy 30 minut marynowania.
W tym artykule poznasz przepisy na 3 świetne marynaty do wołowiny, dzięki którym przygotujesz przepyszną wołowinę z woka z warzywami, podasz pieczeń wołową, a także zrobisz doskonałe, grillowane mięso, które zachwyci wszystkich gości.
Wołowina to również wyborne steki i pyszny, aromatyczny rosół- w tym artykule dowiesz się, jak usmażyć idealnego steka z antrykotu . Tu natomiast poznasz przepis na idealny rosół drobiowo- wołowy , innego już nie ugotujesz.
Marynata do wołowiny po chińsku
Składniki na 500 g polędwicy:
-
4 łyżki jasnego sosu sojowego
-
2 cm korzenia imbiru
-
3 duże ząbki czosnku
-
2 łyżeczki cukru brązowego
-
2 łyżeczki octu ryżowego
-
łyżeczka soku z limonki
-
pół małej papryczki chili
Korzeń imbiru i czosnek zetrzyj na tarce, z papryczki chili wyjmij pestki i bardzo drobno posiekaj, składniki przełóż do miski, dodaj cukier, ocet, sos sojowy, sok z limonki i dokładnie wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova Pokrojone w paski mięso obtocz dokładnie w marynacie i wstaw do lodówki na 30 minut.
Marynata do wołowiny grillowanej
Składniki na 500 g wołowiny:
-
4 łyżki oliwy z oliwek
-
1,5 łyżki kolendry mielonej
-
łyżka kminu rzymskiego
-
2 łyżki oregano
-
2 łyżki czosnku granulowanego
-
1,5 łyżki soku z cytryny
-
łyżeczka pieprzu
-
sól
Kolendrę i kmin rzymski podpraż chwilę na suchej patelni, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, przełóż do miski.
Źródło zdjęcia: canva/aruba200 Dodaj czosnek granulowany, oregano, pieprz, sól, wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Marynatą natrzyj mięso i wstaw do lodówki na całą noc, następnego dnia grilluj.
Marynata do wołowiny pieczonej w piekarniku
Składniki na 500 g wołowiny bez kości:
-
łyżka musztardy delikatesowej
-
3 ząbki czosnku
-
płaska łyżeczka soli
-
4 łyżki wody mineralnej
-
pół łyżeczki pieprzu
W mięso wetrzyj mieszankę soli i pieprzu, czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj musztardę, wodę mineralną, wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/Yuri Iluhin Wołowinę włóż do marynaty, wstaw do lodówki na minimum 8 godzin, piecz w całości.