Smakosze.pl
Jak zrobić idealny rosół?

canva/ma-k

Jak zrobić idealny rosół?

11 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Rosół to tradycyjne, polskie danie, które najczęściej gotujemy na niedzielny, rodzinny obiad lub większe uroczystości. Idealny rosół ma wyraźny, mięsno-warzywny kolor i smak, a jego aromat wypełnia całą kuchnię już podczas gotowania. Jakie mięso dodać do rosołu? Jak zrobić idealny rosół?

Rosół to jedna z zup, które wszyscy znamy i uwielbiamy. Esencjonalny wywar z warzyw, mięsa i ziół jest już tradycyjną potrawą kuchni polskiej. Teoretycznie wszyscy również wiemy, jak ugotować rosół, jednak nie zawsze wychodzi dokładnie taki, jakbyśmy oczekiwali. Wywar musi mieć wyraźny kolor i mocny smak i aromat.

Jeśli ugotowałeś więc rosół, który nie ma koloru lub stracił się jego smak i zapach, ten artykuł jest idealny dla Ciebie. Wystarczy jeden, drobny błąd podczas gotowania lub brak jakiegoś składnika, aby rosół nie był już tak smaczny, jak być powinien. Sprawdź, jak ugotować idealny rosół na rodzinny obiad.

Idealny rosół- najważniejsze jest mięso

Aby zrobić najbardziej esencjonalny i najsmaczniejszy rosół, potrzebujesz kilku rodzajów mięs. Samo udko z kurczaka nie wystarczy, żeby ugotować wywar, który zachwyci wszystkich swoim niezwykłym i wyraźnym smakiem.

Kurczak, indyk i wołowina do rosołu

Źródło zdjęcia: canva/Thyra Parthen

Rosół ugotuj z drobiu i wołowiny. Zupa będzie najsmaczniejsza, kiedy ugotujesz ją na udku z kurczaka, kawałku indyka i wołowej porcji rosołowej, np. szpondru, giczy lub innego kawałka wołowiny z kością. Kilka rodzajów mięsa w rosole sprawi, że danie będzie miało wyraźny kolor, smak i aromat.

Jakie warzywa do rosołu?

Rosół to wywar mięsno-warzywny, nie może więc zabraknąć w nim włoszczyzny. Marchewka, korzeń pietruszki, cebula, por, kawałek selera to warzywa absolutnie niezbędne do ugotowania najsmaczniejszego rosołu.

Warzywa gotuj w całości, nie krój ich na kawałki. Marchewkę i pietruszkę po ugotowaniu możesz pokroić w kostkę i dodać do ugotowanej już zupy. Przed włożeniem cebuli do wywaru, musisz ją odpowiednio przygotować, aby oddała jak najwięcej smaku.

Włoszczyzna do rosołu

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Cebulę obierz z łupinek, nabij na widelec i opal nad palnikiem gazowym, aby się przypiekła. Jeśli posiadasz płytę indukcyjną, przekrój obraną cebulę na pół i podsmaż ją na suchej patelni teflonowej, dzięki czemu zyskasz podobny smak.

Czym doprawić rosół, żeby był najsmaczniejszy?

Najbardziej esencjonalny rosół swój smak zawdzięcza również przyprawom i ziołom, które również są niezbędne, aby ugotować idealny wywar. Świeża natka pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, tymianek i majeranek to zioła, dzięki którym ugotujesz najsmaczniejszy rosół.

Zioła dodane do rosołu dobrze go doprawią, dzięki czemu nie będziesz musiał korzystać z kostki rosołowej, która zawiera wiele konserwantów i sztucznych ulepszaczy smaku. Rosół ma być rozgrzewający i zdrowy, nie psuj go chemią.

Gałązki tymianku i lubczyku

Źródło zdjęcia: canva/Catalina-Gabriela Molnar

Do wywaru dodaj również świeżo mielony pieprz i sól, jednak pamiętać, aby solą doprawić zupę przed samym podaniem. Sól zamyka pory w mięsie i tym samym blokuje uwalnianie z niego aromatu. Jeśli posolisz rosół za wcześnie, nie uzyskasz idealnego smaku, nawet jeśli ugotujesz rosół na kilku rodzajach mięsa.

Ile i jak gotować rosół?

Idealny rosół musi być gotowany 2,5-3 godziny, aby zyskał pełny smak i naszedł aromatem warzyw, ziół i mięsa. Wywar gotuj na najmniejszym ogniu, nie może się mocno gotować, a tym bardziej wrzeć. Proces gotowania jest długi, ale naprawdę warto poświęcić ten czas, aby zjeść później doskonałe danie.

Gotowanie rosołu

Źródło zdjęcia: canva/velentynsemenov

Gotowanie rosołu podziel na dwa etapy: na początku włóż do garnka samo mięso, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż drób i wołowina uwolnią szumowiny. Zbierz je z góry bardzo dokładnie, dopiero później dodaj włoszczyznę i zioła.

Z czym podać rosół?

Do rosołu ugotuj makaron jajeczny, najlepiej 2 lub 3-jajeczny. Im większa liczba jajek w nazwie, tym makaron jest bardziej kaloryczny. Do rosołu idealnie sprawdzą się cienkie, małe nitki makaronu. Makaron możesz przygotować samodzielnie- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić domowy makaron, idealny do rosołu i innych dań.

Rosół z domowym makaronem jajecznym

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Rosół możesz również podać z uszkami, klopsikami, lub kluskami lanymi, czyli kluseczkami z mąki i roztrzepanych jajek. Każda opcja podania smakuje rewelacyjnie z aromatycznym wywarem z mięsa i warzyw.

Przepis na idealny rosół

Składniki na 5-6 porcji:

  • duże udko z kurczaka lub mała porcja rosołowa z kury

  • udko z indyka lub mała porcja rosołowa z indyka

  • kawałek wołowiny z kością, np. szpondru lub giczy

  • 3 średnie marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • ćwiartka selera

  • biała część pora

  • duża, świeża natka pietruszki

  • cebula

  • 3 gałązki tymianku lub płaska łyżeczka suszonego

  • płaska łyżeczka majeranku

  • 2 liście laurowe

  • gałązka lubczyku

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • pieprz

  • łyżka soli

Dodatkowo:

  • makaron jajeczny do rosołu

Jak zrobić idealny rosół?

Każdy rodzaj mięsa umyj i oczyść, następnie przełóż do dużego, najlepiej 5-6 litrowego garnka z grubym dnem, zalej 3 l zimnej wody i ustaw palnik na najmniejszą moc. Gotuj godzinę, aż powstaną szumowiny, zbierz je dokładnie.

Cebulę zarumień nad ogniem lub podsmaż na suchej patelni teflonowej. Gałązki natki pietruszki zwiąż nitką lub gumką recepturką. Do wywaru włóż liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, dodaj wszystkie warzywa, cebulę, tymianek i majeranek. Włóż również natkę pietruszki, liśćmi do rosołu, tak, aby gałązki i nitka wystawały z garnka.

Ziarna ziela angielskiego

Źródło zdjęcia: canva/CGissemann

Wywar gotuj na najmniejszym ogniu przez 1,5-2 godziny. W tym czasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, opłucz zimną wodą i odcedź. Pod koniec gotowania, kiedy rosół będzie już pięknie pachniał, dopraw wywar do smaku solą i pieprzem i podaj razem z ugotowanym makaronem.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

parówki

Porady

Jak prawidłowo gotować parówki?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego do rosołu warto dodać ocet?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić flaki wołowe? Poradnik krok po kroku

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie ryzyko niesie ze sobą używanie mokrej rękawicy kuchennej?

Czytaj więcej >
Miękka i soczysta wątróbka

Porady

Co zrobić, żeby wątróbka wyszła miękka i soczysta?

Czytaj więcej >