Smakosze.pl Przepisy Maślankowe ciasto na pierogi. Elastyczne, wytrzymałe i przepyszne
canva/sergiimostovyi

Maślankowe ciasto na pierogi. Elastyczne, wytrzymałe i przepyszne

3 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Ciasto jest najważniejszą częścią w pierogach. Co nam po pysznym farszu, jeśli wypłynie przez rozpadające się ciasto? Dlatego istotne jest, by ciasto było elastyczne, wytrzymałe i przy okazji przepyszne. Takie łatwo daje się formować i nie rozpada się przy gotowaniu. Jeśli chcecie uzyskać doskonały efekt, skorzystajcie z przepisu na maślankowe ciasto na pierogi.

Do przygotowania ciasta na pierogi, tak naprawdę wystarczy mąka i woda. Można dodać do niego jajko i olej, ale nie jest to niezbędne. Jak się jednak okazuje, warto nieco zmodyfikować tradycyjny przepis na pierogi i zamiast wody dodać do niego maślankę. Dzięki temu powstanie bardziej elastyczne i wytrzymałe ciasto, które da się formować bez nadmiernego podsypywania mąką.

Maślankowe ciasto na pierogi. Elastyczne, wytrzymałe i przepyszne

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczki soli

  • ok. 500 ml gęstej maślanki

Przygotowanie ciasta na pierogi

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj do niej sól, wymieszaj. W mące zrób dołek, wlewaj do niego stopniowo ok. 3/4 maślanki i cały czas mieszaj ciasto.

Zacznij zagniatać ciasto, a jeśli jest zbyt twarde i składniki nie chcą się połączyć, dodaj pozostałą maślankę. Ciasto dokładnie wyrób, by było gładkie i elastyczne.

Ciasto przykryj miseczką lub folią spożywczą, odstaw na 20 minut, by nabrało odpowiedniej kleistości.

Ciasto podziel na kilka kawałków. Każdy rozwałkuj na cienki placek, szklanką wykrój z niego krążki. Krążki ciasta nadziewaj ulubionym farszem i dokładnie zlep brzegi pierogów.

W naszym serwisie znajdziesz przepis na pierogi z mięsem po rosole , a także na pierogi z kaszą i ziemniakami .

pierogi
pierogi

Źródło zdjęcia: canva/donstock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: prl-kuchniadanusi.blogspo

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy