Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najpyszniejsze kotlety schabowe marynowane w musztardzie i miodzie

Najpyszniejsze kotlety schabowe marynowane w musztardzie i miodzie

Najpyszniejsze kotlety schabowe marynowane w musztardzie i miodzie
canva/PeteerS

Marynowanie mięsa jest istotnym elementem przyrządzania tradycyjnych schabowych. Warto skusić się na obtoczenie kotletów w musztardzie i miodzie. Razem smakują wyśmienicie. Koniecznie spróbujcie.

Wiele jest sposobów na przyrządzenie smacznych schabowych. Podpowiadaliśmy już kilka w tym pyszne schabowe w kefirze czy staropolskie kotlety w maślance. Tym razem proponujemy wyjątkową marynatę miodowo-musztardową, z którą schab smakuje obłędnie. Skusicie się?

Przepis na doskonałe schabowe w musztardzie i miodzie

Składniki:

  • 3 plastry schabu

  • 2 jaja

  • 1 łyżka mleka

  • 1 łyżka miodu

  • 2 łyżki musztardy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • bułka tarta do obtoczenia

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Mięso rozbijamy na cienkie kotlety, solimy je i oprószamy pieprzem z obu stron. Polewamy je miodem i smarujemy musztardą. Odkładamy do zamarynowania, najlepiej na kilka godzin.

Jajka wbijamy do głębokiego talerza i łączymy je z mlekiem. Następnie w tej mieszance zanurzany mięso, by potem umieścić je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej.

Smażymy kotlety na średnim ogniu, aż z obu stron będą rumiane. Podajemy po osuszeniu z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują z purée ziemniaczanym i surówką.

Wskazówka: jeśli lubicie ostre potrawy, użyjcie musztardy sarepskiej lub rosyjskiej. Ta druga będzie naprawdę pikantna.

Musztarda i miód — idealne dodatki do schabowego
Musztarda i miód — idealne dodatki do schabowego

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: lubieessc

Zapraszamy na nasz Instagram