Najpyszniejsze kotlety schabowe marynowane w musztardzie i miodzie
Marynowanie mięsa jest istotnym elementem przyrządzania tradycyjnych schabowych. Warto skusić się na obtoczenie kotletów w musztardzie i miodzie. Razem smakują wyśmienicie. Koniecznie spróbujcie.
Wiele jest sposobów na przyrządzenie smacznych schabowych. Podpowiadaliśmy już kilka w tym pyszne schabowe w kefirze czy staropolskie kotlety w maślance. Tym razem proponujemy wyjątkową marynatę miodowo-musztardową, z którą schab smakuje obłędnie. Skusicie się?
Przepis na doskonałe schabowe w musztardzie i miodzie
Składniki:
3 plastry schabu
2 jaja
1 łyżka mleka
1 łyżka miodu
2 łyżki musztardy
sól i pieprz w ilości do smaku
bułka tarta do obtoczenia
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Mięso rozbijamy na cienkie kotlety, solimy je i oprószamy pieprzem z obu stron. Polewamy je miodem i smarujemy musztardą. Odkładamy do zamarynowania, najlepiej na kilka godzin.
Jajka wbijamy do głębokiego talerza i łączymy je z mlekiem. Następnie w tej mieszance zanurzany mięso, by potem umieścić je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej.
Smażymy kotlety na średnim ogniu, aż z obu stron będą rumiane. Podajemy po osuszeniu z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują z purée ziemniaczanym i surówką.
Wskazówka: jeśli lubicie ostre potrawy, użyjcie musztardy sarepskiej lub rosyjskiej. Ta druga będzie naprawdę pikantna.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: lubieessc