Smakosze.pl Porady Jak rozmrozić zamarznięte masło ? Jest najszybszy sposób
YelenaYemchuk, Getty Images

Jak rozmrozić zamarznięte masło ? Jest najszybszy sposób

5 stycznia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Masło dla wielu jest podstawowym składnikiem kanapek. Niestety, kiedy tłuszcz ten jest zimny, nie nadaje się do smarowania kromek chleba. Jest na to jednak banalnie prosty sposób, który pozwoli każdego poranka cieszyć się masłem praktycznie od razu po wyjęciu z lodówki.

Kluczem do uzyskania odpowiedniej miękkości jest szybkie rozmrożenie masła. Wielu zostawia całą kostkę w kuchni na kilkanaście minut przed jedzeniem, istnieje jednak znacznie łatwiejsza i ekspresowa metoda. Potrzeba do niej jedynie kubka z gorącym napojem.

Masło - rozmrażanie nigdy nie było prostsze

Masło gra wyjątkowo ważną rolę podczas przygotowywania kanapek. Brak tego składnika powoduje, że śniadania i kolacje nie są smaczne, a duża część składników odżywczych nie jest wchłaniana (w maśle, bowiem rozpuszczają się niektóre witaminy).

Niestety moment, w którym wyjmujesz z lodówki zmrożone masło może spowodować, że z niego zrezygnujesz. Poniżej prezentujemy sposób, dzięki któremu nie będziesz musiał codziennie pamiętać, że trzeba wyjąć kostkę z lodówki. Do jego wykonania potrzebujesz jedynie ciepłego kubka.

Wystarczy spodek z masłem postawić na czubku kubka z gorącą herbatą lub kawą i odczekać 5 minut. Masło pod wpływem temperatury naparu rozpuści się i będzie gotowe do smarowania kanapki. Istnieje także wiele innych metod, które nie działają równie szybko, choć także są wygodne.

Do wykonania jednego z nich, potrzebować będziesz jedynie talerzyka, szklanki, masła oraz wody. Wodę wlej do czajnika i doprowadź ja do wrzenia. Zalej nią szklankę i odstaw na 1 minutę. W międzyczasie przygotuj potrzebną porcję masła i połóż ja na talerzyku.

Poszukujesz genialnych przepisów na zbliżający się obiad? Zajrzyj do tego tekstu , z którego dowiesz się jak przygotować pyszną zapiekankę. Tutaj z kolei opisujemy metodę gotowania ekskluzywnie wyglądającego ciasta bez pieczenia.

Wylej wodę i wysusz szklankę ręcznikiem kuchennym, a następnie zakryj szklanką masło. Ciepło zmiękczy kawałek masła w mgnieniu oka. Po kilku chwilach możesz już smarować kromki. Bądź jednak ostrożny, aby w trakcie manewrowania gorącą szklanką nie poparzyć się. Korzystaj z rękawicy kuchennej bądź ścierek do chwytania szkła, a ciepłą szklankę odłóż w bezpieczne miejsce.

Jednym z najbardziej popularnych sposobów na zmrożoną kostkę jest skrobanie jej krawędzią noża. W taki sposób powstają drobne wiórki, które o wiele szybciej łapią temperaturę i można nimi smarować. Ta metoda nie jest jednak doskonała, ponieważ łatwo można uszkodzić kostkę masła.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy