Smakosze.pl
Ziemniaki

pixabay.com/RitaE

Francuska zapiekanka ziemniaczana, która już zdobyła status kultowej. Dodatek boczku podkręca smak

4 Stycznia 2021

Autor tekstu:

Sara Karaszewska

Udostępnij:

Ziemniaki wykorzystamy do przepisu na francuską zapiekankę gratin. To nic innego jak połączenie boczku, masła, mleka i właśnie ziemniaków. Choć propozycja może być dość nietypowa, smak zachwyca. Taka zapiekanka sprawdzi się idealnie w ramach obiadu

Ziemniaki stanowią nieodłączny element naszych codziennych posiłków. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do dań rybnych czy mięsnych, jednak jesteśmy w stanie przygotować z ziemniaków odrębne potrawy. Między innymi placki ziemniaczane, które cieszą się ogromną popularnością w kuchni polskiej. Przypominamy o przepisie na idealne placki ziemniaczane, który znajdziecie tutaj.

Jeśli chodzi o wykorzystanie ziemniaków, najłatwiejszym przepisem jest przygotowanie domowej zapiekanki w naczyniu żaroodpornym. Najlepsze w tej propozycji jest to, że możemy przepis modyfikować według własnych preferencji. Tak naprawdę mimo dowolnego mieszania składników zapiekanka i tak wyjdzie pyszna.

Ziemniaki znane są ze swoich właściwości

Możemy jeść je na różne sposoby, a i tak dostarczą naszemu organizmowi tego, co niezbędne. Przede wszystkim ziemniaki są źródłem potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi. Co więcej, jest odpowiedzialny za prawidłową przemianę materii oraz łagodzi zmęczenie i stres. Fosfor, wapń i żelazo to kolejne składniki odżywcze, które znajdziemy w ziemniakach.

Jeśli chodzi o witaminy, najwięcej znajdziemy w nich witaminy C, jednak to nie wszystko, co w sobie kryją. Dawniej uważano, że powinno się z nich rezygnować z uwagi na wysoką kaloryczność. Warto pamiętać, że same w sobie ziemniaki nie mają w sobie dużo kalorii.

Wszystko spowodowane jest podawaniem ich w towarzystwie ciężkich sosów. Jeśli chodzi o gotowanie ziemniaków, jest to czynność, którą wielu z nas uznaje za problematyczną. Zachęcamy do zapoznania się ze sposobem na idealnie przygotowane ziemniaki, które posłużą nam do niejednego obiadu. Znajdziecie go w tym artykule.

Przepis na ziemniaki gratin z boczkiem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki masła

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/4 łyżeczki pieprzu

  • 1 szklanka mleka

  • 100 g boczku

  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, a następnie zabieramy się za przygotowanie ziemniaków. Najpierw obieramy je dokładnie oraz kroimy na plasterki o grubości około 3 milimetrów. Po wstępnym przygotowaniu wkładamy je do miski z zimną wodą.

W rondelku należy zagotować mleko z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzamy i przygotowujemy naczynie żaroodporne. Należy wyłożyć je na dnie, polać mlekiem, a na wierzchu ułożyć kawałki masła.

Naczynie żaroodporne z ułożonymi składnikami wstawiamy na środkową półkę w piekarniku i pieczemy przez około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Mleko powinno się wchłonąć, a wierzch całej potrawy powinien się zarumienić.

W międzyczasie na osobnej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek i czekamy do zarumienienia. Gotowe ziemniaki posypujemy przesmażonym boczkiem oraz natką pietruszki. Życzymy smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Szare kluski

Przepisy

Prosta receptura na niezapomniane szare kluski

Czytaj więcej >
Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Pierogi od Magdy Gessler

Przepisy

Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka

Czytaj więcej >
Gołąbki

Przepisy

Farsz do gołąbków wychodzi suchy i twardy? Wystarczy 1 dodatek i problem znika

Czytaj więcej >