Ziemniaki stanowią nieodłączny element naszych codziennych posiłków. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do dań rybnych czy mięsnych, jednak jesteśmy w stanie przygotować z ziemniaków odrębne potrawy. Między innymi placki ziemniaczane, które cieszą się ogromną popularnością w kuchni polskiej. Przypominamy o przepisie na idealne placki ziemniaczane, który znajdziecie tutaj.
Jeśli chodzi o wykorzystanie ziemniaków, najłatwiejszym przepisem jest przygotowanie domowej zapiekanki w naczyniu żaroodpornym. Najlepsze w tej propozycji jest to, że możemy przepis modyfikować według własnych preferencji. Tak naprawdę mimo dowolnego mieszania składników zapiekanka i tak wyjdzie pyszna.
Ziemniaki znane są ze swoich właściwości
Możemy jeść je na różne sposoby, a i tak dostarczą naszemu organizmowi tego, co niezbędne. Przede wszystkim ziemniaki są źródłem potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi. Co więcej, jest odpowiedzialny za prawidłową przemianę materii oraz łagodzi zmęczenie i stres. Fosfor, wapń i żelazo to kolejne składniki odżywcze, które znajdziemy w ziemniakach.
Jeśli chodzi o witaminy, najwięcej znajdziemy w nich witaminy C, jednak to nie wszystko, co w sobie kryją. Dawniej uważano, że powinno się z nich rezygnować z uwagi na wysoką kaloryczność. Warto pamiętać, że same w sobie ziemniaki nie mają w sobie dużo kalorii.
Wszystko spowodowane jest podawaniem ich w towarzystwie ciężkich sosów. Jeśli chodzi o gotowanie ziemniaków, jest to czynność, którą wielu z nas uznaje za problematyczną. Zachęcamy do zapoznania się ze sposobem na idealnie przygotowane ziemniaki, które posłużą nam do niejednego obiadu. Znajdziecie go w tym artykule.
Przepis na ziemniaki gratin z boczkiem
Składniki:
1 kg ziemniaków
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 szklanka mleka
100 g boczku
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, a następnie zabieramy się za przygotowanie ziemniaków. Najpierw obieramy je dokładnie oraz kroimy na plasterki o grubości około 3 milimetrów. Po wstępnym przygotowaniu wkładamy je do miski z zimną wodą.
W rondelku należy zagotować mleko z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzamy i przygotowujemy naczynie żaroodporne. Należy wyłożyć je na dnie, polać mlekiem, a na wierzchu ułożyć kawałki masła.
Naczynie żaroodporne z ułożonymi składnikami wstawiamy na środkową półkę w piekarniku i pieczemy przez około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Mleko powinno się wchłonąć, a wierzch całej potrawy powinien się zarumienić.
W międzyczasie na osobnej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek i czekamy do zarumienienia. Gotowe ziemniaki posypujemy przesmażonym boczkiem oraz natką pietruszki. Życzymy smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe ciasto bez pieczenia, wygląda jak żółty ser. Zaskoczysz wszystkich
Zakaz ich sprzedaży już obowiązuje. Polacy nagminnie używali ich do jedzenia
źródło: kuchnia.wp.pl