Smakosze.pl
Ziemniaki

pixabay.com/RitaE

Francuska zapiekanka ziemniaczana, która już zdobyła status kultowej. Dodatek boczku podkręca smak

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Sara Karaszewska

Udostępnij:

Ziemniaki wykorzystamy do przepisu na francuską zapiekankę gratin. To nic innego jak połączenie boczku, masła, mleka i właśnie ziemniaków. Choć propozycja może być dość nietypowa, smak zachwyca. Taka zapiekanka sprawdzi się idealnie w ramach obiadu

Ziemniaki stanowią nieodłączny element naszych codziennych posiłków. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do dań rybnych czy mięsnych, jednak jesteśmy w stanie przygotować z ziemniaków odrębne potrawy. Między innymi placki ziemniaczane, które cieszą się ogromną popularnością w kuchni polskiej. Przypominamy o przepisie na idealne placki ziemniaczane, który znajdziecie tutaj.

Jeśli chodzi o wykorzystanie ziemniaków, najłatwiejszym przepisem jest przygotowanie domowej zapiekanki w naczyniu żaroodpornym. Najlepsze w tej propozycji jest to, że możemy przepis modyfikować według własnych preferencji. Tak naprawdę mimo dowolnego mieszania składników zapiekanka i tak wyjdzie pyszna.

Ziemniaki znane są ze swoich właściwości

Możemy jeść je na różne sposoby, a i tak dostarczą naszemu organizmowi tego, co niezbędne. Przede wszystkim ziemniaki są źródłem potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi. Co więcej, jest odpowiedzialny za prawidłową przemianę materii oraz łagodzi zmęczenie i stres. Fosfor, wapń i żelazo to kolejne składniki odżywcze, które znajdziemy w ziemniakach.

Jeśli chodzi o witaminy, najwięcej znajdziemy w nich witaminy C, jednak to nie wszystko, co w sobie kryją. Dawniej uważano, że powinno się z nich rezygnować z uwagi na wysoką kaloryczność. Warto pamiętać, że same w sobie ziemniaki nie mają w sobie dużo kalorii.

Wszystko spowodowane jest podawaniem ich w towarzystwie ciężkich sosów. Jeśli chodzi o gotowanie ziemniaków, jest to czynność, którą wielu z nas uznaje za problematyczną. Zachęcamy do zapoznania się ze sposobem na idealnie przygotowane ziemniaki, które posłużą nam do niejednego obiadu. Znajdziecie go w tym artykule.

Przepis na ziemniaki gratin z boczkiem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki masła

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/4 łyżeczki pieprzu

  • 1 szklanka mleka

  • 100 g boczku

  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, a następnie zabieramy się za przygotowanie ziemniaków. Najpierw obieramy je dokładnie oraz kroimy na plasterki o grubości około 3 milimetrów. Po wstępnym przygotowaniu wkładamy je do miski z zimną wodą.

W rondelku należy zagotować mleko z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzamy i przygotowujemy naczynie żaroodporne. Należy wyłożyć je na dnie, polać mlekiem, a na wierzchu ułożyć kawałki masła.

Naczynie żaroodporne z ułożonymi składnikami wstawiamy na środkową półkę w piekarniku i pieczemy przez około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Mleko powinno się wchłonąć, a wierzch całej potrawy powinien się zarumienić.

W międzyczasie na osobnej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek i czekamy do zarumienienia. Gotowe ziemniaki posypujemy przesmażonym boczkiem oraz natką pietruszki. Życzymy smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Sara KaraszewskaAutor

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasjonuje się nie tylko gotowaniem, ale i muzyką oraz tematami związanymi z rozwojem osobistym. Studia na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna utwierdziły ją w przekonaniu, że pisanie to nie tylko pasja, ale i pomysł na życie. Nieustannie szkoli się z zakresu psychologii oraz social mediów. Gotowanie od zawsze było jej ulubioną formą spędzania czasu wolnego, a teraz związana jest z nim jej praca. Drugim kierunkiem studiów, które rozpoczęła, jest Zarządzanie ze specjalizacją Socjologia Biznesu i Mediów. Tematy marketingowe nie są jej obce, co sprawia, że w tematach biznesowych czuje się najlepiej.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki ze szpinakiem

Przepisy

Sycące naleśniki ze szpinakiem. Idealne na bezmięsny obiad

Czytaj więcej >
Dorota Szelągowska pokazała przepis na rosół

Przepisy

Dorota Szelągowska pokazała przepis na rosół. 1 składnik wprawia w osłupienie

Czytaj więcej >
Zachwycające kotlety mielone gyros

Przepisy

Zachwycające kotlety mielone gyros. Klasyka w najlepszej odsłonie

Czytaj więcej >
Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

Przepisy

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Znamy ekspresowy sposób, sekretny składnik zmienia wszystko

Czytaj więcej >
Cukier możesz zrobić z łatwością w domu

Przepisy

Cukier możesz zrobić z łatwością w domu. Limity w Biedronce nie będą Ci już straszne

Czytaj więcej >
mizeria z miętą

Przepisy

Orzeźwiająca mizeria z jogurtem i miętą. Surówka strąci z podium inne wersje dania

Czytaj więcej >