Masowe kontrole sanepidu w restauracjach
Restauracje w miejscowościach turystycznych już niebawem będą tłumnie odwiedzane przez smakoszy. Lokale gastronomiczne mogą spodziewać się wzmożonych kontroli sanepidu. Mają one na celu zadbanie o bezpieczeństwo produktów spożywczych. Niestety w niektórych restauracja jakość specjałów pozostawia wiele do życzenia.
GIS zapowiedział, że w tym sezonie wakacyjnym restauracje będę regularnie odwiedzane przez inspektorów oceniających przestrzeganie zasad sanitarnych. O całej sprawie wypowiedział się rzecznik prasowy GIS-u. Czego możemy się spodziewać?
Restauracje pod okiem sanepidu
GIS niejednokrotnie stawał na wysokości zadania w trosce o dobro konsumentów. Jakiś czas temu wspominaliśmy o produktach wycofanych ze sklepów . Okazuje się, że sanepid zamierza przyjrzeć się również temu, jak funkcjonują restauracje.
Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:
Nie da się ukryć, że w trakcie wakacji restauracje w miejscowościach turystycznych mogą cieszyć się sporą liczbą klientów. Takie oblężenie może przyczyniać się do zaniedbywania norm ustalonych przez GIS. Podobnie jak w poprzednich latach, w planach są wzmożone kontrole .
Już niebawem wielu smakoszy zacznie wybierać się na wakacje w różne rejony Polski. Restauracje z pewnością będą odwiedzane przez licznych klientów . GIS nie pozostaje obojętny na bezpieczeństwo turystów. W związku z tym zapowiedziano drobiazgowe kontrole, które mają zapobiegać ewentualnym uchybieniom.
Zadaniem Państwowej Inspekcji Sanitarnej jest nadzór nad bezpieczeństwem żywności. W sezonie letnim, jak co roku będziemy prowadzić wzmożone kontrole zakładów żywienia zbiorowego otwartego, szczególnie w miejscowościach turystycznych — wyjaśnił w rozmowie z Super Expressem Jan Bondar, rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego w Polsce.
Mając na uwadze powyższą wypowiedź, kontrole będą miały miejsce głównie w miejscowościach, do których chętnie przyjeżdżają turyści . GIS weźmie też pod lupę miejsca, gdzie jedzenie wydaje się na masową skalę na świeżym powietrzu.
Jakie nieprawidłowości wykryto w poprzednich latach?
Rzecznik GIS-u podczas rozmowy z Super Expressem zdradził, jakiego rodzaju uchybienia zostały odnotowane przez sanepid podczas poprzednich wakacyjnych kontroli . Mogą one przyprawić o gęsią skórkę niektórych smakoszy.
(Canva / zorandimzr)
W poprzednich latach GIS wykrył między innymi brak zachowania czystości pomieszczeń i przyrządów kuchennych. Naganne był także ich stan techniczny. Zdarzało się również, że produkty spożywcze serwowane klientom były już po terminie przydatności do spożycia .
Skoro mowa o produktach spożywczych, nie można pominąć faktu, że w trakcie inspekcji odnotowano, iż w niektórych restauracjach przechowywano je w nieodpowiednich warunkach . Chyba nikt nie chciałby jeść kotletów z mięsa, które cały dzień spędziło poza lodówką.
Produkty spożywcze często nie były odpowiednio segregowane. Takie postępowanie mogło potencjalnie doprowadzić do podania alergikowi czegoś, co wywołuje u niego uczulenie . Warto zauważyć, że niektórych produktów spożywczych nie dało się nawet zidentyfikować.
To nie koniec problemów. Okazuje się, że część pracowników restauracji nie miało orzeczeń lekarskich, które są niezbędne podczas pracy w kuchni. Inspekcje przyczyniło się też do wykrycia nieprawidłowego przechowywania odpadów. Warto również zwrócić uwagę na niedawne komunikaty GIS-u .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Super Express; Turyści