Jak przygotować miękką i delikatną wątróbkę?
Dobrze wysmażona wątróbka jest rarytasem, który dla wielu kucharzy amatorów jest nieosiągalny. Jeśli zmagasz się z tym produktem i nie masz pojęcia jak odpowiednio go przygotować - wykorzystaj poniższe porady. Moczenie w mleku sprawi, że będzie delikatna i miękka.
Wątróbka z cebulką jest daniem, które może przyprawić o zawrót głowy u niejednego smakosza, w końcu jej charakterystyczny smak jest obłędny. Niestety sporo ludzi nie do końca wie, jak ugotować ją w najlepszy sposób.
Zmagają się oni ze zbytnim wysuszeniem wątróbki, gorzkim smakiem i zbyt dużą twardością. Przed gotowaniem wystarczy jednak wykonać kilka poniższych kroków, a jej smak będzie zawsze doskonały.
Wątróbkę wymocz w mleku
Przed obróbką termiczną, oczyść wątróbkę z wszelkich błon, a następnie dokładnie umyj ją w bieżącej wodzie. Odstaw ją w misce z wodą na 15 minut, a po tym czasie wylej zawartość naczynia do zlewu.
Po wstępnym opłukaniu pokrój wątróbkę na plastry o grubości około 1 cm. Z każdego usuń chrząstki, przerosty oraz żyłki. Wrzuć mięso z powrotem do miski, zalej je mlekiem i odstaw na przynajmniej 2 godziny.
Im dłużej będzie się moczyć w mleku, tym lepiej - dlatego radzimy pozostawić ją w nim na jedną noc. Dodatkowo możesz dodać do mleka cebulę pokrojoną w plasterki. Jej obecność nada wątróbce pysznego i bardziej intensywnego smaku.
Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wyglądała jedna z najgorszych rewolucji, przeprowadzonych przez Magdę Gessler. Ten tekst poświęcony został przepisowi na smażoną rybę w bardzo delikatnym i puszystym cieście, do której wręcz idealnie pasują domowe frytki.
Jaką wątróbkę wybrać?
W sklepach dostępne jest kilka rodzajów wątróbki, w zależności od zwierzęcia, z którego została pozyskana. Najbardziej popularna jest drobiowa - łatwa w przygotowaniu, ma delikatny smak, zawiera dużo witaminy B12, żelaza oraz kwasu foliowego.
Wątróbka wieprzowa ma znacznie intensywniejszy smak, a także wymaga większej pracy podczas gotowania. Zawiera sporo witaminy A, cynku i żelaza. Znajduje się w niej mniej cholesterolu niż w wątróbce drobiowej.
Najbardziej wykwintna wątróbka pochodzi z gęsi. Jej cena jest jednak wyjątkowo wysoka, a nieetyczne sposoby hodowli gęsi na wątróbkę sprawiają, że jej smak nie jest wart nawet najwyższej ceny.
Źródło: dulezidar, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku.com