Najnowsze komunikaty GIS dotyczące pieprzu i naczyń kuchennych
Nie da się ukryć, że ostrzeżenia wydawane przez GIS przeważnie owocują niepokojem u smakoszy. 28 maja sanepid opublikował dwa komunikaty, obok których ciężko przejść obojętnie. Dotyczą popularnych produktów, które znajdują się w wielu polskich kuchniach.
GIS ponownie ostrzega konsumentów
GIS regularnie publikuje komunikaty dotyczące potencjalnych zagrożeń, które możemy znaleźć w produktach spożywczych i przyborach kuchennych. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jakie produkty zostały wycofane ze sklepów.
Niestety GIS ponownie dopatrzył się nieprawidłowości w produktach używanych przez liczne grono smakoszy. Jednym z nich jest pieprz mielony. Okazało się, że wykryto w nim bakterie Salmonelli. Niebezpieczna partia jest wycofywana ze sklepów. GIS zamieścił na rządowej stronie szczegółowe dane dotyczące produktu.
Produkt: Pieprz naturalny – mielony, 100 g
Marka: ROL-TIM
Najlepiej spożyć przed: 15.04.2022
Kod kreskowy: 5 902900 005817
Producent: Z.P.H.U.”ROL-TIM” M. Tomczyk, Annolesie 5b, 42-110 Popów
Kraj pochodzenia: Wietnam
Zgodnie z zaleceniami GIS-u konsumenci nie powinni spożywać pieprzu, który wpisuje się w powyższe wytyczne. Jednak na tym nie koniec komunikatów, które zostały opublikowane przez sanepid 28 maja.
(Gov.pl)
Niebezpieczne miski, talerze i kubki
GIS zamieścił również ostrzeżenie dotyczące potencjalnego zagrożenia wynikającego z korzystania z naczyń z popularnej sieci IKEA. Mowa o produktach z serii HEROISK i TALRIKA. Dlaczego GIS uznał je za niebezpieczne?
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na rządowej stronie naczynia mogą pęknąć przy zetknięciu z gorącą żywnością. Tym samym istnieje ryzyko oparzenia. Firma IKEA wycofuje je ze swoich sklepów.
Produkty z serii HEROISK i TALRIKA można oddać w każdym sklepie IKEA, gdzie zostanie dokonany pełen zwrot kosztów zakupu. Dowód zakupu (paragon) nie jest potrzebny. IKEA przeprasza za wszelkie niedogodności, jakie zaistniała sytuacja może spowodować. Więcej informacji można uzyskać na stronie IKEA.pl lub pod bezpłatnym numerem telefonu 22 275 05 00 — można wyczytać w komunikacie zamieszczonym na stronie sieci IKEA.
GIS zaleca nieużywanie naczyń, które wzbudzają wątpliwości. Z pewnością lepiej sprawdzić, czy nie mamy ich w naszych kuchniach. Warto również wiedzieć, które naczynia nie powinny być myte w zmywarce.
(Gov.pl)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Gov.pl