Smakosze.pl

senatorek, Getty Images

Łatwy sposób na bajecznie puszyste kotlety mielone

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Kotlety mielone możemy przygotowywać na wiele sposobów. Każda pani domu posiada własną, niezawodną recepturę. Niżej zdradzamy recepturę na mielone z musztardą - dzięki niej, smak mięsa jest intensywniejszy, a faktura kotletów delikatna jak chmurka.

Kotlety mielone to jedno z naszych ulubionych polskich dań. Kochamy przygotowywać je z aromatyczną mizerią oraz tłuczonymi ziemniakami, posypanymi świeżym koperkiem. Do tego wystarczy szklanka domowego kompotu i mamy przed sobą prawdziwą ucztę. Aby przygotować je w najlepszy możliwy sposób, wystarczy dodać do mięsnej masy odrobinę musztardy. Jej właściwości pozwalają wzmocnić smak mięsa i innych składników, co przekłada się na większą przyjemność z jedzenia.

Kotlety mielone z musztardą

Najważniejszym elementem kotletów mielonych jest bez wątpienia mięso. Nie wolno na nim oszczędzać, gdyż w innym wypadku całe danie nie będzie dobrze smakować. Mięso musi być świeże, a także powinno posiadać odpowiednią proporcję tłuszczu do mięsa.

Dodatek musztardy dodaje odrobinę pikantności i kwasowości do mięsnej masy. Co ważne, musztarda zmiękcza mięso i zmienia jego strukturę, dzięki czemu kotlety wychodzą delikatne, puszyste i wyjątkowo miękkie.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule  zdradzamy, jak wyglądała jedna z najgorszych rewolucji, przeprowadzonych przez Magdę Gessler. Ten tekst  poświęcony został przepisowi na smażoną rybę w bardzo delikatnym i puszystym cieście, do której wręcz idealnie pasują domowe frytki.

Przepis na kotlety mielone z musztardą

Składniki:

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 2 łyżki musztardy sarepskiej

  • 2 łyżki śmietany

  • 1 jajko

  • bułka tarta

  • sól

  • 0.5 kg mięsa mielonego

  • 1 cebula

Zacznij od włożenia mięsa do dużej miski. Wbij do niego jajko, dodaj musztardę, śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Przeciśnij czosnek przez praskę i wsyp bułkę tartą. Dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz solą.

Zacznij wyrabiać masę. Mieszaj całość do momentu, aż wszystkie składniki równomiernie się połączą i stworzą jednolitą masę. Następnie zacznij formować kotlety, zawczasu mocząc dłonie w wodzie - dzięki temu mięso nie będzie się przyklejać.

Gdy będziesz mieć uformowane kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu. Gdy staną się chrupiące i złociste z stron, możesz zdjąć je z ognia i wyłożyć na ręcznik kuchenny, aby obciekły z tłuszczu. Smacznego.

Projekt bez tytułu - 2021-06-10T112306.558
Kotlety mielone

Źródło: Tatiana Volgutova, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >