Łatwy sposób na bajecznie puszyste kotlety mielone
Kotlety mielone możemy przygotowywać na wiele sposobów. Każda pani domu posiada własną, niezawodną recepturę. Niżej zdradzamy recepturę na mielone z musztardą - dzięki niej, smak mięsa jest intensywniejszy, a faktura kotletów delikatna jak chmurka.
Kotlety mielone to jedno z naszych ulubionych polskich dań. Kochamy przygotowywać je z aromatyczną mizerią oraz tłuczonymi ziemniakami, posypanymi świeżym koperkiem. Do tego wystarczy szklanka domowego kompotu i mamy przed sobą prawdziwą ucztę. Aby przygotować je w najlepszy możliwy sposób, wystarczy dodać do mięsnej masy odrobinę musztardy. Jej właściwości pozwalają wzmocnić smak mięsa i innych składników, co przekłada się na większą przyjemność z jedzenia.
Kotlety mielone z musztardą
Najważniejszym elementem kotletów mielonych jest bez wątpienia mięso. Nie wolno na nim oszczędzać, gdyż w innym wypadku całe danie nie będzie dobrze smakować. Mięso musi być świeże, a także powinno posiadać odpowiednią proporcję tłuszczu do mięsa.
Dodatek musztardy dodaje odrobinę pikantności i kwasowości do mięsnej masy. Co ważne, musztarda zmiękcza mięso i zmienia jego strukturę, dzięki czemu kotlety wychodzą delikatne, puszyste i wyjątkowo miękkie.
Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wyglądała jedna z najgorszych rewolucji, przeprowadzonych przez Magdę Gessler. Ten tekst poświęcony został przepisowi na smażoną rybę w bardzo delikatnym i puszystym cieście, do której wręcz idealnie pasują domowe frytki.
Przepis na kotlety mielone z musztardą
Składniki:
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżki śmietany
1 jajko
bułka tarta
0.5 kg mięsa mielonego
1 cebula
Zacznij od włożenia mięsa do dużej miski. Wbij do niego jajko, dodaj musztardę, śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Przeciśnij czosnek przez praskę i wsyp bułkę tartą. Dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
Zacznij wyrabiać masę. Mieszaj całość do momentu, aż wszystkie składniki równomiernie się połączą i stworzą jednolitą masę. Następnie zacznij formować kotlety, zawczasu mocząc dłonie w wodzie - dzięki temu mięso nie będzie się przyklejać.
Gdy będziesz mieć uformowane kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu. Gdy staną się chrupiące i złociste z stron, możesz zdjąć je z ognia i wyłożyć na ręcznik kuchenny, aby obciekły z tłuszczu. Smacznego.
Źródło: Tatiana Volgutova, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotujmy.pl