Smakosze.pl
watermelon-3437679 1920

pixabay/ pasja 1000

Jak wybrać dojrzałego i słodkiego arbuza?

10 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Wybranie odpowiedniego arbuza, który będzie należycie dojrzały, soczysty i słodki, nie jest prostą sztuką - wymaga odrobiny uwagi i skupienia. Przede wszystkim warto spojrzeć na kolor skórki, zapach oraz odgłos przy stukaniu. To one pozwalają ocenić, czy można kupić dany owoc.

Arbuz jest wspaniałym owocem, który szczególnie dobrze sprawdza się latem, gdy za oknem panują wielkie upały. Schłodzony w lodówce owoc stanowi wtedy świetną przekąskę, która chłodzi, syci, a zarazem także nawadnia organizm.

W sklepach spożywczych można znaleźć wiele różnych arbuzów, które różnią się wielkością, barwą czy nawet fakturą skórki. Jak wybrać ten owoc w taki sposób, aby spełniał wszystkie wymagania? Poniżej zdradzamy najlepszy sposób.

Jak wybrać doskonały arbuz?

Na początku wybierz owoc, którego skórka nie jest w żaden sposób uszkodzona. Niezależnie od jej barwy i faktury, zawsze powinna lśnić. Dzięki temu wiesz, że owoc nie jest zepsuty i zachował dużo świeżości.

Kolejnym aspektem jest natężenie koloru żółtej plamy na spodzie arbuza. To w tym miejscu stykał się z ziemią, dlatego różni się barwą. Im bardziej ciemny odcień żółtego, tym owoc dłużej dojrzewał w słońcu i jest smaczniejszy.

Zasmażane buraczki

Przepis na buraczki zasmażane jak od babci

CZYTAJ DALEJ

Zaschnięta łodyżka

Uschnięta łodyga jest znakiem dla hodowcy, że można zbierać dojrzały już owoc. Dlatego widząc ją w sklepie, od razu wybieraj takie sztuki. Jeśli z kolei zauważysz, że łodyga jest skręcona, nie kupuj owocu. Plantatorzy obracają niekiedy owoce, w celu przyspieszenia dojrzewania, co negatywnie wpływa na ich jakość.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wyglądała jedna z najgorszych rewolucji, przeprowadzonych przez Magdę Gessler. Ten tekst poświęcony został przepisowi na smażoną rybę w bardzo delikatnym i puszystym cieście, do której wręcz idealnie pasują domowe frytki.

Na koniec sprawdzania dojrzałości i jakości, postukaj palcem w skórkę arbuza. Jeśli nie usłyszysz żadnego dźwięku, owoc nie jest dojrzały. Głęboki i głuchy odgłos, który wydobywa się z wnętrza podczas stukania, jest znakiem, że miąższ będzie soczysty i słodki.

Właściwości arbuza

Owoce te w 90 proc. składają się z wody. Arbuzy są bogate w witaminę A, E i witaminy z grupy B. W miąższu znajduje się potas, miedź, żelazo, mangan, magnez, cynk oraz niewielka ilość sodu. Można znaleźć w nich także mnóstwo antyoksydantów.

W 100 gramach owocu znajduje się około 40 kcal, co sprawia, że nie jest wysokokaloryczny. Duża ilość błonnika wspomaga pracę jelit, a także przyspiesza przemianę materii, więc świetnie sprawdza się jako składnik diety.

Projekt bez tytułu - 2021-06-10T093405.622

Arbuz

Źródło: RusN, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: tesco.pl; aptekagemini.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Dlaczego warto iść na grzyby o świcie?

Czytaj więcej >
zupa ogórkowa

Porady

Jak zrobić bardzo gęstą i pożywną zupę ogórkową?

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo należy gotować leśne grzyby?

Czytaj więcej >
czasznica olbrzymia

Porady

Niezwykły grzyb w polskich lasach

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Czytaj więcej >

Porady

Kiedy należy dodawać śmietanę do zupy?

Czytaj więcej >