Smakosze.pl

pixabay/ pasja 1000

Jak wybrać dojrzałego i słodkiego arbuza?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Wybranie odpowiedniego arbuza, który będzie należycie dojrzały, soczysty i słodki, nie jest prostą sztuką - wymaga odrobiny uwagi i skupienia. Przede wszystkim warto spojrzeć na kolor skórki, zapach oraz odgłos przy stukaniu. To one pozwalają ocenić, czy można kupić dany owoc.

Arbuz jest wspaniałym owocem, który szczególnie dobrze sprawdza się latem, gdy za oknem panują wielkie upały. Schłodzony w lodówce owoc stanowi wtedy świetną przekąskę, która chłodzi, syci, a zarazem także nawadnia organizm.

W sklepach spożywczych można znaleźć wiele różnych arbuzów, które różnią się wielkością, barwą czy nawet fakturą skórki. Jak wybrać ten owoc w taki sposób, aby spełniał wszystkie wymagania? Poniżej zdradzamy najlepszy sposób.

Jak wybrać doskonały arbuz?

Na początku wybierz owoc, którego skórka nie jest w żaden sposób uszkodzona. Niezależnie od jej barwy i faktury, zawsze powinna lśnić. Dzięki temu wiesz, że owoc nie jest zepsuty i zachował dużo świeżości.

Kolejnym aspektem jest natężenie koloru żółtej plamy na spodzie arbuza. To w tym miejscu stykał się z ziemią, dlatego różni się barwą. Im bardziej ciemny odcień żółtego, tym owoc dłużej dojrzewał w słońcu i jest smaczniejszy.

Zaschnięta łodyżka

Uschnięta łodyga jest znakiem dla hodowcy, że można zbierać dojrzały już owoc. Dlatego widząc ją w sklepie, od razu wybieraj takie sztuki. Jeśli z kolei zauważysz, że łodyga jest skręcona, nie kupuj owocu. Plantatorzy obracają niekiedy owoce, w celu przyspieszenia dojrzewania, co negatywnie wpływa na ich jakość.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule  zdradzamy, jak wyglądała jedna z najgorszych rewolucji, przeprowadzonych przez Magdę Gessler. Ten tekst  poświęcony został przepisowi na smażoną rybę w bardzo delikatnym i puszystym cieście, do której wręcz idealnie pasują domowe frytki.

Na koniec sprawdzania dojrzałości i jakości, postukaj palcem w skórkę arbuza. Jeśli nie usłyszysz żadnego dźwięku, owoc nie jest dojrzały. Głęboki i głuchy odgłos, który wydobywa się z wnętrza podczas stukania, jest znakiem, że miąższ będzie soczysty i słodki.

Właściwości arbuza

Owoce te w 90 proc. składają się z wody. Arbuzy są bogate w witaminę A, E i witaminy z grupy B. W miąższu znajduje się potas, miedź, żelazo, mangan, magnez, cynk oraz niewielka ilość sodu. Można znaleźć w nich także mnóstwo antyoksydantów.

W 100 gramach owocu znajduje się około 40 kcal, co sprawia, że nie jest wysokokaloryczny. Duża ilość błonnika wspomaga pracę jelit, a także przyspiesza przemianę materii, więc świetnie sprawdza się jako składnik diety.

Projekt bez tytułu - 2021-06-10T093405.622
Arbuz

Źródło: RusN, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: tesco.pl; aptekagemini.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >

Porady

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >