Jak wybrać dojrzałego i słodkiego arbuza?
Wybranie odpowiedniego arbuza, który będzie należycie dojrzały, soczysty i słodki, nie jest prostą sztuką - wymaga odrobiny uwagi i skupienia. Przede wszystkim warto spojrzeć na kolor skórki, zapach oraz odgłos przy stukaniu. To one pozwalają ocenić, czy można kupić dany owoc.
Arbuz jest wspaniałym owocem, który szczególnie dobrze sprawdza się latem, gdy za oknem panują wielkie upały. Schłodzony w lodówce owoc stanowi wtedy świetną przekąskę, która chłodzi, syci, a zarazem także nawadnia organizm.
W sklepach spożywczych można znaleźć wiele różnych arbuzów, które różnią się wielkością, barwą czy nawet fakturą skórki. Jak wybrać ten owoc w taki sposób, aby spełniał wszystkie wymagania? Poniżej zdradzamy najlepszy sposób.
Jak wybrać doskonały arbuz?
Na początku wybierz owoc, którego skórka nie jest w żaden sposób uszkodzona. Niezależnie od jej barwy i faktury, zawsze powinna lśnić. Dzięki temu wiesz, że owoc nie jest zepsuty i zachował dużo świeżości.
Kolejnym aspektem jest natężenie koloru żółtej plamy na spodzie arbuza. To w tym miejscu stykał się z ziemią, dlatego różni się barwą. Im bardziej ciemny odcień żółtego, tym owoc dłużej dojrzewał w słońcu i jest smaczniejszy.
Zaschnięta łodyżka
Uschnięta łodyga jest znakiem dla hodowcy, że można zbierać dojrzały już owoc. Dlatego widząc ją w sklepie, od razu wybieraj takie sztuki. Jeśli z kolei zauważysz, że łodyga jest skręcona, nie kupuj owocu. Plantatorzy obracają niekiedy owoce, w celu przyspieszenia dojrzewania, co negatywnie wpływa na ich jakość.
Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wyglądała jedna z najgorszych rewolucji, przeprowadzonych przez Magdę Gessler. Ten tekst poświęcony został przepisowi na smażoną rybę w bardzo delikatnym i puszystym cieście, do której wręcz idealnie pasują domowe frytki.
Na koniec sprawdzania dojrzałości i jakości, postukaj palcem w skórkę arbuza. Jeśli nie usłyszysz żadnego dźwięku, owoc nie jest dojrzały. Głęboki i głuchy odgłos, który wydobywa się z wnętrza podczas stukania, jest znakiem, że miąższ będzie soczysty i słodki.
Właściwości arbuza
Owoce te w 90 proc. składają się z wody. Arbuzy są bogate w witaminę A, E i witaminy z grupy B. W miąższu znajduje się potas, miedź, żelazo, mangan, magnez, cynk oraz niewielka ilość sodu. Można znaleźć w nich także mnóstwo antyoksydantów.
W 100 gramach owocu znajduje się około 40 kcal, co sprawia, że nie jest wysokokaloryczny. Duża ilość błonnika wspomaga pracę jelit, a także przyspiesza przemianę materii, więc świetnie sprawdza się jako składnik diety.
Źródło: RusN, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: tesco.pl; aptekagemini.pl