Smakosze.pl Przepisy Mazurek wielkanocny chałwowy. Niezawodny przepis
canva/wideonet

Mazurek wielkanocny chałwowy. Niezawodny przepis

15 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Mazurek wielkanocny chałwowy to tradycyjne, kruche ciasto świąteczne z nietypowym kremem z mascarpone, chałwą waniliową i białą czekoladą. Mazurek jest tak pyszny, że rozpływa się w ustach. Udekoruj go migdałami, suszonymi lub kandyzowanymi owocami i orzechami, a będzie wyglądał świeżo i wiosennie. Poznaj prosty przepis na mazurek wielkanocny chałwowy.

Mazurek jest tradycyjnym ciastem, pieczonym na Wielkanoc. Ze względu na ranty z ciasta oraz wiosenne dekoracje przypominające kwiaty, bazie, wydmuszek, mazurek jest jednym z najbardziej popularnych i charakterystycznych ciast wielkanocnych. Zawsze wygląda świeżo i bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej.

Kruche ciasto wyrobisz w bardzo prosty sposób, pamiętaj, aby po uformowaniu kuli ciasta, wstawić ją na pół godziny do lodówki, a przed samym pieczeniem nakłuć je widelcem i posmarować roztrzepanym białkiem kurzym. Ciasto będzie wtedy idealnie upieczone, bez wybrzuszeń i będzie miało ładny, przyrumieniony kolor.

Jeśli masz ochotę na równie słodki i oryginalny mazurek- tu poznasz prosty przepis na mazurek z kajmakiem , jest tak smaczny, że całe ciasto znika w ciągu jednego dnia.

Przepis na mazurek wielkanocny chałwowy

Składniki na ciasto:

  • 180 g mąki krupczatki

  • 80 g cukru białego

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • pół kostki zimnego masła

  • duże jajko

  • łyżka śmietany 18%

  • masło i mąką lub bułka tarta do wysmarowania i oprószenia blachy

  • białko do wysmarowania rantów ciasta

Składniki na krem chałwowy:

  • 250 g serka mascarpone

  • łyżka cukru pudru

  • 100 g chałwy waniliowej

  • pół tabliczki białek czekolady

Dodatkowo:

  • migdały, owoce, orzechy, czekolada do dekoracji (według uznania)

Jak zrobić mazurek wielkanocny chałwowy?

Masło posiekaj nożem, na stolnicę wsyp przesianą mąkę krupczatkę, dodaj jajko, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę, masło i wyrabiaj ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta, następne uformuj z niego kulę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na 30 minut.

Prostokątną blachę wysmaruj masłem, oprósz mąką lub bułką tartą, ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj tak, żeby zmieściło się na formie, boki ciasta delikatnie zawiń, żeby powstały wyższe ranty, całość delikatnie nakłuj widelcem, ranty ciasta wysmaruj roztrzepanym białkiem.

Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 18 minut, następnie wyjmij blachę z pieca i zostaw w niej ciasto do całkowitego wystygnięcia.

Przygotuj krem chałwowy: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw, żeby ostygła. Mascarpone miksuj na wolnym obrotach, dodaj cukier puder, pokruszoną chałwę i miksuj do połączenia się składników, dodaj rozpuszczoną czekoladę, wymieszaj.

Chałwa waniliowa

Źródło zdjęcia: canva/Rawf8 Krem przełóż na zimne ciasto, wstaw do lodówki na godzinę , po tym czasie wyjmij, udekoruj czekoladą, owocami suszonymi, kandyzowanymi, orzechami, migdałami i wstaw ponownie do lodówki na kolejną godzinę.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy