Prosty przepis na mazurek kajmakowy
Jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych ciast, które kojarzą się ze świętami wielkanocnymi, jest mazurek kajmakowy. Warto zwrócić również uwagę na jego efektowny wygląd. Poniżej podajemy prosty przepis na ten pyszny wypiek.
Prosty przepis na mazurek kajmakowy
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g masła
80 g cukru pudru
1 jajko w rozmiarze M
Dodatkowo:
ok. 180 g dżemu, najlepiej o kwaśnym smaku np. z porzeczki lub owoców leśnych
1 puszka masy krówkowej
Sposób wykonania:
Z mąki, jajka, cukru pudru i masła zagnieć ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego jednolite ciasto. Owiń je w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na duży placek, najlepiej od razu na papierze do pieczenia. Przytnij je tak, aby powstał prostokąt i przełóż na blachę. Z pozostałych resztek uformuj wałeczki i zrób brzeg. Dżem przetrzyj przez sitko, tak aby nie było w nim żadnych pestek, a następnie rozsmaruj go na cieście.
Ciasto piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (grzałka góra -dół) przez około 25 minut, aż brzegi się zarumienią. Rozmieszaj masę krówkową w miseczce, aby zrobiła się gładka i miękka. Rozsmaruj ją na ostudzonym cieście.
Udekoruj mazurek wedle uznania. Możesz wykorzystać między innymi: gorzką czekoladę, płatki migdałów oraz suszone morele.
Szukasz innych pomysłów na pyszne ciasta? Polecamy między innymi przepis na sernik wiedeński autorstwa siostry Anastazji oraz prosty sposób na domową szarlotkę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: domowe-wypieki.pl
undefinedundefined