Smakosze.pl
Mazurek

wikipedia/Silar/CC BY-SA 3.0

Prosty przepis na mazurek kajmakowy

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Już za ponad miesiąc będziemy obchodzić święta wielkanocne. Z tej okazji warto pomyśleć o wyjątkowym menu. Nie może w nim zabraknąć mazurka. Dzisiaj polecamy Wam jeden z najlepszych i najłatwiejszych przepisów na to pyszne i efektowne ciasto.

Jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych ciast, które kojarzą się ze świętami wielkanocnymi, jest mazurek kajmakowy. Warto zwrócić również uwagę na jego efektowny wygląd. Poniżej podajemy prosty przepis na ten pyszny wypiek.

Prosty przepis na mazurek kajmakowy

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej

  • 150 g masła

  • 80 g cukru pudru

  • 1 jajko w rozmiarze M

Dodatkowo:

  • ok. 180 g dżemu, najlepiej o kwaśnym smaku np. z porzeczki lub owoców leśnych

  • 1 puszka masy krówkowej

Sposób wykonania:

Z mąki, jajka, cukru pudru i masła zagnieć ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego jednolite ciasto. Owiń je w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na duży placek, najlepiej od razu na papierze do pieczenia. Przytnij je tak, aby powstał prostokąt i przełóż na blachę. Z pozostałych resztek uformuj wałeczki i zrób brzeg. Dżem przetrzyj przez sitko, tak aby nie było w nim żadnych pestek, a następnie rozsmaruj go na cieście.

Ciasto piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (grzałka góra -dół)  przez około 25 minut, aż brzegi się zarumienią. Rozmieszaj masę krówkową w miseczce, aby zrobiła się gładka i miękka. Rozsmaruj ją na ostudzonym cieście.

Udekoruj mazurek wedle uznania. Możesz wykorzystać między innymi: gorzką czekoladę, płatki migdałów oraz suszone morele.

Szukasz innych pomysłów na pyszne ciasta? Polecamy między innymi przepis na sernik wiedeński autorstwa siostry Anastazji oraz prosty sposób na domową szarlotkę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: domowe-wypieki.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kaczka z jabłkami według Moniki Richardson

Przepisy

Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami

Czytaj więcej >
Obiad jednogarnkowy Tomasza Strzelczyka

Przepisy

Sycący obiad dla całej rodziny z kilku składników od Tomasza Strzelczyka. Składniki znajdziesz w lodówce

Czytaj więcej >
Kotlety mielone ze śliwką

Przepisy

Jesienią babcia Regina dodaje do mielonych pyszną niespodziankę. Nieoczywiste połączenie zachwyca

Czytaj więcej >
Waniliowe naleśniki na maślance

Przepisy

Waniliowe naleśniki na maślance. Puszyste i aromatyczne

Czytaj więcej >
Jajecznica po angielsku

Przepisy

Jajecznica po angielsku w sam raz na jesienne poranki. 1 dodatek nadaje aksamitności

Czytaj więcej >
Kawa z korzennymi przyprawami

Przepisy

Zmiel, a potem wrzuć do kawy. Korzyści odczujesz niemal natychmiast

Czytaj więcej >