Smakosze.pl
Mazurek

wikipedia/Silar/CC BY-SA 3.0

Prosty przepis na mazurek kajmakowy

21 Lutego 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Już za ponad miesiąc będziemy obchodzić święta wielkanocne. Z tej okazji warto pomyśleć o wyjątkowym menu. Nie może w nim zabraknąć mazurka. Dzisiaj polecamy Wam jeden z najlepszych i najłatwiejszych przepisów na to pyszne i efektowne ciasto.

Jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych ciast, które kojarzą się ze świętami wielkanocnymi, jest mazurek kajmakowy. Warto zwrócić również uwagę na jego efektowny wygląd. Poniżej podajemy prosty przepis na ten pyszny wypiek.

Prosty przepis na mazurek kajmakowy

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej

  • 150 g masła

  • 80 g cukru pudru

  • 1 jajko w rozmiarze M

Dodatkowo:

  • ok. 180 g dżemu, najlepiej o kwaśnym smaku np. z porzeczki lub owoców leśnych

  • 1 puszka masy krówkowej

Sposób wykonania:

Z mąki, jajka, cukru pudru i masła zagnieć ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego jednolite ciasto. Owiń je w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na duży placek, najlepiej od razu na papierze do pieczenia. Przytnij je tak, aby powstał prostokąt i przełóż na blachę. Z pozostałych resztek uformuj wałeczki i zrób brzeg. Dżem przetrzyj przez sitko, tak aby nie było w nim żadnych pestek, a następnie rozsmaruj go na cieście.

Ciasto piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (grzałka góra -dół)  przez około 25 minut, aż brzegi się zarumienią. Rozmieszaj masę krówkową w miseczce, aby zrobiła się gładka i miękka. Rozsmaruj ją na ostudzonym cieście.

Udekoruj mazurek wedle uznania. Możesz wykorzystać między innymi: gorzką czekoladę, płatki migdałów oraz suszone morele.

Szukasz innych pomysłów na pyszne ciasta? Polecamy między innymi przepis na sernik wiedeński autorstwa siostry Anastazji oraz prosty sposób na domową szarlotkę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: domowe-wypieki.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >