Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Upchaj kiełbasę w słoikach i zalej. Ten patent jest po prostu genialny
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 10.04.2025 06:00

Upchaj kiełbasę w słoikach i zalej. Ten patent jest po prostu genialny

Kiełbasa umieszczona w słoikach
Fot. YouTube/Moja Kuchnia Tanja

Kiełbasa to wyjątkowy przysmak, który można z łatwością nabyć w sklepie, lecz równie dobrze można przygotować ją samodzielnie poprzez wędzenie. Doskonale komponuje się z różnorodnymi zupami, sosami, a także idealnie smakuje w jajecznicy czy na kanapkach. Tym razem chcemy Wam zaproponować coś zupełnie innego. Będzie zaskoczeni, że można tak zrobić. 

Co można zrobić z kiełbasy?

Kiełbasa to niezwykle wszechstronny produkt mięsny, który można przyrządzać na wiele sposobów. Znana jest przede wszystkim z doskonałego smaku. Można ją przyrządzić np. na grillu, co już niedługo będzie bardzo powszechne, ponieważ robi się coraz cieplej, a to oznacza, że już niebawem rozpocznie się sezon grillowy. Ponadto można ją także ugotować, usmażyć lub upiec. Sposobów jest wiele. Dodatkowo idealnie pasuje między innymi na kanapki, czy do jajecznicy. 

Kiełbasa.jpg
Fot. Canva/jarmoluk

Jeśli jednak chcecie wypróbować jeszcze inne zastosowanie kiełbasy, to ten artykuł jest właśnie dla Was. Sprawdźcie jak zakonserwować kiełbasę

Zawiń filet z kurczaka w papier i wrzuć na patelnię. To obiad na medal

Powstawanie kiełbasy

Pewnie wiele osób się zastanawia, jak powstaje kiełbasa. Zazwyczaj widzimy ją już gotową w sklepie, lecz warto bliżej się przyjrzeć temu, jak się ją robi. W końcu swojska kiełbasa wyróżnia się niesamowitym smakiem, który jest nie do podrobienia.

Kiełbasa występuje w różnych rodzajach, takich jak parzona, peklowana, wędzona, suszona oraz parzona biała, z których każda ma swoje unikalne zastosowanie, a przy tym wiele zalet. Jak więc powstaje kiełbasa? Proces zaczyna się od krojenia lub mielenia kawałków cielęciny, wołowiny lub wieprzowiny. Następnie mięso łączymy z innymi potrzebnymi składnikami. W kolejnym kroku umieszczamy je w specjalnym flaku. Na sam koniec zostaje najważniejsza sprawa, czyli obróbka termiczna w postaci pieczenia, wędzenia lub gotowania. 

Tym razem skupimy się na konserwowaniu kiełbasy. Koniecznie sprawdźcie, jak to prawidłowo zrobić. 

Dalsza część tekstu pod filmem

Kiełbasa w słoikach

Konserwowanie kiełbasy wcale nie jest takie skomplikowane

W pierwszej kolejności kroimy kiełbasę na mniejsze kawałki, tak aby zmieściły się one w przygotowanych słoikach, po czym umieszczamy je w nich, w każdym po kilka kawałków. 

Kawałki kiełbasy umieszczone w słoikach
Fot. YouTube/Moja Kuchnia Tanja

Następnie do każdego słoika dodajemy łyżkę soli. W kolejnym kroku bierzemy się za smalec. Możemy pokroić słoninę w kostkę i przesmażyć, aby wytopił się tłuszcz lub użyć gotowego smalcu i rozpuścić go w garnku. W każdym razie najważniejsze jest to, aby uzyskać wspomniany tłuszcz. Kiedy tak się stanie, to umieszczamy go w słoikach tak, aby przykrył kawałki kiełbasy, czyli prawie do pełna. 

Kiełbasa i tłuszcz umieszczone w słoiku
Fot. YouTube/Moja Kuchnia Tanja

Wszystkie słoiki szczelnie zakręcamy, przekładamy do dużego garnka, którego dno wcześniej wyłożyliśmy ściereczką. Całość zalewamy letnią wodą, aż do wysokości pokrywki. Garnek stawiamy na kuchence i gotujemy na wolnym ogniu przez trzy godziny. Po tym czasie wyjmujemy słoiki i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jeśli pokrywka odrobinę się zatopi, to będzie oznaczać, że słoiki już wystygły. 

Należy je przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Jednak zanim zdecydujemy się ich użyć, trzeba je poddać obróbce termicznej w temperaturze 80 stopni przez 10 minut. Przed zjedzeniem warto jednak sprawdzić, czy schowana w słoiku kiełbasa na pewno jest dobra do spożycia. 

Sprawdź przepis na pyszny domowy majonez. Zobacz, jakie ciasto jest idealne na święta