Upchaj kiełbasę w słoikach i zalej. Ten patent jest po prostu genialny

Kiełbasa to wyjątkowy przysmak, który można z łatwością nabyć w sklepie, lecz równie dobrze można przygotować ją samodzielnie poprzez wędzenie. Doskonale komponuje się z różnorodnymi zupami, sosami, a także idealnie smakuje w jajecznicy czy na kanapkach. Tym razem chcemy Wam zaproponować coś zupełnie innego. Będzie zaskoczeni, że można tak zrobić.
Co można zrobić z kiełbasy?
Kiełbasa to niezwykle wszechstronny produkt mięsny, który można przyrządzać na wiele sposobów. Znana jest przede wszystkim z doskonałego smaku. Można ją przyrządzić np. na grillu, co już niedługo będzie bardzo powszechne, ponieważ robi się coraz cieplej, a to oznacza, że już niebawem rozpocznie się sezon grillowy. Ponadto można ją także ugotować, usmażyć lub upiec. Sposobów jest wiele. Dodatkowo idealnie pasuje między innymi na kanapki, czy do jajecznicy.

Jeśli jednak chcecie wypróbować jeszcze inne zastosowanie kiełbasy, to ten artykuł jest właśnie dla Was. Sprawdźcie jak zakonserwować kiełbasę.
Zawiń filet z kurczaka w papier i wrzuć na patelnię. To obiad na medalPowstawanie kiełbasy
Pewnie wiele osób się zastanawia, jak powstaje kiełbasa. Zazwyczaj widzimy ją już gotową w sklepie, lecz warto bliżej się przyjrzeć temu, jak się ją robi. W końcu swojska kiełbasa wyróżnia się niesamowitym smakiem, który jest nie do podrobienia.
Kiełbasa występuje w różnych rodzajach, takich jak parzona, peklowana, wędzona, suszona oraz parzona biała, z których każda ma swoje unikalne zastosowanie, a przy tym wiele zalet. Jak więc powstaje kiełbasa? Proces zaczyna się od krojenia lub mielenia kawałków cielęciny, wołowiny lub wieprzowiny. Następnie mięso łączymy z innymi potrzebnymi składnikami. W kolejnym kroku umieszczamy je w specjalnym flaku. Na sam koniec zostaje najważniejsza sprawa, czyli obróbka termiczna w postaci pieczenia, wędzenia lub gotowania.
Tym razem skupimy się na konserwowaniu kiełbasy. Koniecznie sprawdźcie, jak to prawidłowo zrobić.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Kiełbasa w słoikach
Konserwowanie kiełbasy wcale nie jest takie skomplikowane.
W pierwszej kolejności kroimy kiełbasę na mniejsze kawałki, tak aby zmieściły się one w przygotowanych słoikach, po czym umieszczamy je w nich, w każdym po kilka kawałków.

Następnie do każdego słoika dodajemy łyżkę soli. W kolejnym kroku bierzemy się za smalec. Możemy pokroić słoninę w kostkę i przesmażyć, aby wytopił się tłuszcz lub użyć gotowego smalcu i rozpuścić go w garnku. W każdym razie najważniejsze jest to, aby uzyskać wspomniany tłuszcz. Kiedy tak się stanie, to umieszczamy go w słoikach tak, aby przykrył kawałki kiełbasy, czyli prawie do pełna.

Wszystkie słoiki szczelnie zakręcamy, przekładamy do dużego garnka, którego dno wcześniej wyłożyliśmy ściereczką. Całość zalewamy letnią wodą, aż do wysokości pokrywki. Garnek stawiamy na kuchence i gotujemy na wolnym ogniu przez trzy godziny. Po tym czasie wyjmujemy słoiki i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jeśli pokrywka odrobinę się zatopi, to będzie oznaczać, że słoiki już wystygły.
Należy je przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Jednak zanim zdecydujemy się ich użyć, trzeba je poddać obróbce termicznej w temperaturze 80 stopni przez 10 minut. Przed zjedzeniem warto jednak sprawdzić, czy schowana w słoiku kiełbasa na pewno jest dobra do spożycia.
Sprawdź przepis na pyszny domowy majonez. Zobacz, jakie ciasto jest idealne na święta.





































