Meksykańska zupa kukurydziana
Meksykańska zupa kukurydziana to pożywna, aromatyczna zupa krem o lekko słodkim smaku i aromacie przypraw i świeżej kolendry. Zupa jest świetnym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis na meksykańską zupę kukurydzianą.
Meksyk słynie z mocno pikantnych, kolorowych i smacznych dań. Każda potrawa przygotowywana jest z prostych składników, jednak bogactwo przypraw i świeżych ziół sprawia, że jest to jedna z najlepiej doprawionych i aromatycznych kuchni świata. Zupa meksykańska jest przykładem prostej, ale wyjątkowo smacznej zupy, której koniecznie musisz spróbować.
Zupa meksykańska gotowana jest zarówno na ziarnach, jak i kolbach kukurydzy, które podczas gotowania uwalniają jeszcze więcej smaku i aromatu. Zupa ma słodki smak z wyczuwalną nutą papryki słodkiej, wędzonej i chili, całość doprawiona jest sokiem z limonki i świeżą kolendrą, czyli jednymi z najważniejszych składników meksykańskiej kuchni.
Przygotuj również tradycyjną zupę meksykańską z mięsem mielonym i aromatycznym kminem rzymskim, a także danie z jednej patelni- quinoę po meksykańsku z komosą ryżową.
Przepis na meksykańską zupę kukurydzianą
Składniki na 4-5 porcji:
-
4 kolby kukurydzy
-
pomidor
-
2 ziemniaki
-
cebula
-
pół łyżeczki papryki wędzonej
-
łyżeczka papryki słodkiej mielonej
-
sól
-
pół łyżeczki chili
-
łyżeczka soku z limonki
-
świeża kolendra
-
2 łyżki oleju roślinnego
-
świeże pieczywo lub nachosy do podania
Jak przygotować meksykańską zupę kukurydzianą?
Obierz kukurydzę i wyjmij ziarna, cebulę posiekaj i zeszklij w garnku z grubym dnem na oleju, następnie dodaj ziarna kukurydzy i smaż przez 2 minuty. Nie wyrzucaj kolby kukurydzy, będzie potrzebna do ugotowania zupy.
Do garnka dodaj paprykę wędzoną, słodką, szczyptę soli i chili, podsmaż przez chwilę, następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i pomidora, smaż 3-4 minuty na wolnym ogniu. Do zupy wlej 1 l wody, włóż kolby kukurydzy i gotuj 25 minut na wolnym ogniu od momentu zagotowania wywaru.
Z garnka wyjmij kolby, a całą zupę zblenduj na gładki krem, następnie skrop sokiem z limonki, dopraw do smaku solą i chili i oprósz posiekaną kolendrą. Podaj z pieczywem lub nachosami.