Smakosze.pl Przepisy Mielone z pomidorami. Przepyszne połączenie
canva/alfernec

Mielone z pomidorami. Przepyszne połączenie

2 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Mielone z pomidorami to pomysł na tradycyjne mielone w nieco innej odsłonie. Dzięki pomidorom kotlety są bardziej soczyste, miękkie i pełne aromatu. Tak przygotowane kotlety są świetnym pomysłem na obiad. Poznaj przepis na kotlety mielone z pomidorami.

Kotlety mielone to tradycyjna potrawa, która często pojawia się w moim domu. Od dziecka lubię smażone kotlety z moczoną kajzerką i ziołami prowansalskimi. Kotlety z pomidorami stały się więc hitem zaraz po pierwszym przygotowaniu.

Dodatek pomidorów do masy na mielone sprawia, że kotlety są jeszcze bardziej soczyste, delikatne i pełne smaku. Pod koniec smażenia mięsa, na patelnię dodaję również wcześniej przygotowane pomidorki smażone z czosnkiem, cukrem i ziołami, następnie całość duszę przez kilka minut- potrawka wzmacnia smak mięsa.

Do kotletów mielonych z pomidorami gotuję ziemniaki lub puree, szczególnie polecam puree z topinamburu lub z cebuli, świetnie uzupełniają całe danie i są bardzo smaczne. Jeśli zostaną mi kotlety z obiadu, jem je również na zimno z kromką świeżego pieczywa lub bagietką, są przepyszne.

Jeśli szukasz pomysłu na kotlety mielone w innej wersji- tu poznasz przepis na mielone z tartą marchewką i karmelizowaną cebulką , są świetne na obiad i na kanapkę.

Przepis na kotlet mielone z pomidorami

Składniki na około 10 kotletów:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki lub szynki

  • duża cebula

  • 5 pomidorów

  • ząbek czosnku

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • pół łyżeczki soli

  • pół łyżeczki pieprzu

  • czerstwa kajzerka

  • pół szklanki mleka

  • szczypta cukru

  • duże jajko

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić mielone z pomidorami?

Pomidory obierz ze skóry, 2 pomidory bardzo drobno pokrój, na tarce zetrzyj cebulę, namocz kajzerkę w mleku. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj zioła prowansalskie, jajko, cebulę, sól, pieprz, 2 pokrojone pomidory i dokładnie wymieszaj.

Kajzerkę odciśnij z mleka, pokrusz i dodaj do mięsa, wyrabiaj ręcznie na jednolitą masę, następnie uformuj kotlety, smaż je na rozgrzanym oleju przez 15-20 minut. Na osobnej patelni zeszklij posiekany czosnek, pokrój drobno resztę pomidorów.

Krojenie pomidorów

Źródło zdjęcia: canva/ TheMalni Pomidory podsmaż, dodając szczyptę cukru, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Pomidory przełóż na patelnię z kotletami pod koniec smażenia. Patelnię przykryj pokrywką i duś przez kilka minut na najmniejszym ogniu.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy