Mielone z pomidorami. Przepyszne połączenie
Mielone z pomidorami to pomysł na tradycyjne mielone w nieco innej odsłonie. Dzięki pomidorom kotlety są bardziej soczyste, miękkie i pełne aromatu. Tak przygotowane kotlety są świetnym pomysłem na obiad. Poznaj przepis na kotlety mielone z pomidorami.
Kotlety mielone to tradycyjna potrawa, która często pojawia się w moim domu. Od dziecka lubię smażone kotlety z moczoną kajzerką i ziołami prowansalskimi. Kotlety z pomidorami stały się więc hitem zaraz po pierwszym przygotowaniu.
Dodatek pomidorów do masy na mielone sprawia, że kotlety są jeszcze bardziej soczyste, delikatne i pełne smaku. Pod koniec smażenia mięsa, na patelnię dodaję również wcześniej przygotowane pomidorki smażone z czosnkiem, cukrem i ziołami, następnie całość duszę przez kilka minut- potrawka wzmacnia smak mięsa.
Do kotletów mielonych z pomidorami gotuję ziemniaki lub puree, szczególnie polecam puree z topinamburu lub z cebuli, świetnie uzupełniają całe danie i są bardzo smaczne. Jeśli zostaną mi kotlety z obiadu, jem je również na zimno z kromką świeżego pieczywa lub bagietką, są przepyszne.
Jeśli szukasz pomysłu na kotlety mielone w innej wersji- tu poznasz przepis na mielone z tartą marchewką i karmelizowaną cebulką , są świetne na obiad i na kanapkę.
Przepis na kotlet mielone z pomidorami
Składniki na około 10 kotletów:
-
500 g mięsa mielonego z łopatki lub szynki
-
duża cebula
-
5 pomidorów
-
ząbek czosnku
-
łyżeczka ziół prowansalskich
-
pół łyżeczki soli
-
pół łyżeczki pieprzu
-
czerstwa kajzerka
-
pół szklanki mleka
-
szczypta cukru
-
duże jajko
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić mielone z pomidorami?
Pomidory obierz ze skóry, 2 pomidory bardzo drobno pokrój, na tarce zetrzyj cebulę, namocz kajzerkę w mleku. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj zioła prowansalskie, jajko, cebulę, sól, pieprz, 2 pokrojone pomidory i dokładnie wymieszaj.
Kajzerkę odciśnij z mleka, pokrusz i dodaj do mięsa, wyrabiaj ręcznie na jednolitą masę, następnie uformuj kotlety, smaż je na rozgrzanym oleju przez 15-20 minut. Na osobnej patelni zeszklij posiekany czosnek, pokrój drobno resztę pomidorów.
Źródło zdjęcia: canva/ TheMalni Pomidory podsmaż, dodając szczyptę cukru, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Pomidory przełóż na patelnię z kotletami pod koniec smażenia. Patelnię przykryj pokrywką i duś przez kilka minut na najmniejszym ogniu.