Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupę ogórkową gotuję tylko na tym mięsie. Mało kto o nim pamięta, a kosztuje grosze
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.04.2024 14:10

Zupę ogórkową gotuję tylko na tym mięsie. Mało kto o nim pamięta, a kosztuje grosze

zupa ogórkowa
fot. Canva

Kiedy myślimy o „wkładkach mięsnych” do zupy, zazwyczaj przychodzi nam do głowy ograniczona liczba możliwości. Warto wyjść poza nią i sięgnąć np. po podroby, które świetnie nadają się w zupnych zestawieniach.

Zupa ogórkowa na bazie podrobów

Podroby były niegdyś bodaj równie popularnymi składnikami pokarmów jak mięsa. Wykorzystanie tak zwanej piątej ćwiartki – zarówno tkanek organów wewnętrznych, jak i mięśni nieszkieletowych typu serce, ozór czy policzek – było elementem tradycyjnej kuchni zero waste, wykorzystującej maksimum produktu bez marnowania go.

Choć wykorzystanie podrobów nigdy tak naprawdę nie odeszło zupełnie w niepamięć, na lata została nam z nich głównie wątróbka drobiowa, chętnie stosowana jako danie czy składnik pasztetów. Dziś asortyment podrobów w sklepach zdaje się z powrotem rozszerzać. To dobrze, bo są one niezwykle bogate w składniki odżywcze, jak np. witaminę B12, o którą czasem łatwiej w nich niż w innych produktach.

ogórkowa w bulionówce
fot. Canva
Natnij schab w taki sposób i wypchaj cebulą. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego

Podroby w przepisie na zupę

Warto myśleć o podrobach właśnie w wypadku przepisów na zupę. Są to przecież tanie wkładki mięsne, które wpływają na całość kompozycji, a niekoniecznie muszą grać pierwsze skrzypce. Stąd pomysł na zupę ogórkową na bazie żołądków drobiowych.

Składniki

  • Opcjonalnie: 2 l bulionu lub rosołu (można też użyć wody)
  • ¼ kg żołądków drobiowych
  • 2 duże ziemniaki
  • 4-5 kiszonych ogórków (+ woda ze słoika)
  • 80 ml śmietany do zupy
  • 60 g masła
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 mały pęczek koperku
  • Ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz

Przepis na zupę ogórkową

Dobrze oczyszczone kurze żołądki kroimy na kawałki. Zalewamy je w garnku bulionem lub wodą. Dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki pietruszkę i cebulę, włączamy gaz i gotujemy przez ok. 40 minut, aż mięso zmięknie.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy je do zupy. Na tarce ścieramy marchewkę i dorzucamy do garnka. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do miękkości marchewki. 

Ogórki ścieramy na tarce i odsączamy z wody. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy starte ogórki kiszone przez kilka minut. Przerzucamy je do zupy, dodając ok. 100-120 ml wody spod ogórków. Do smaku do zupy można dodać jeszcze odrobinę oliwy, zwłaszcza jeśli gotujemy ją na wodzie. Od momentu dodania ogórków do zupy, gotujemy ją jeszcze przez ok. 10-15 minut. Pod koniec gotowania jeszcze raz próbujemy i doprawiamy do smaku, zabielamy zahartowaną śmietaną, a następnie dodajemy posiekany koperek.

Wypróbuj też przepis na kotlety mielone z ryżem i dowiedz się, po co dodawać octu do rosołu.

czysta zupa ogórkowa
fot. Canva