Obłędne kotlety mielone z tartą marchewką i karmelizowaną cebulą
Mielone są jednym z częstszych obiadowych wyborów w wielu domach. Są proste w przygotowaniu, a ich smak można urozmaicić na wiele sposobów. Tym razem proponujemy, by do mięsnej masy dodać startej marchewki. Kotlety nabiorą delikatnej słodyczy i będą przyjemnie soczyste. Skusicie się?
Zawsze warto wzbogacić kotlety o warzywny dodatek. Niekoniecznie natomiast musi to być podana w ich towarzystwie surówka, choć i ona będzie smakować fenomenalnie, gdy połączymy swoje ulubione smaki. Wrzucenie nieco wilgotnych marchewek do mięsa mielonego sprawi, że kotlety zyskają na smaku i będą zdecydowanie zdrowsze.
Przepis na smaczne kotlety mielone z marchewką
Składniki:
500 g mielonego mięsa wieprzowego
3 spore marchewki
1 jajo
1 mała czerwona cebula
2 łyżki drobnej bułki tartej
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Mięso mielone wyjmujemy z lodówki na godzinę przed planowym przygotowaniem kotletów. Przekładamy je do głębokiej miski. Czerwoną cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju rzepakowego i smażymy ją na złoto. Odstawiamy do przestudzenia, po czym wrzucamy do miski z mięsem. Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Czosnek przeciskamy przez praskę. Oba warzywa dodajemy do mięsa z cebulą. Następnie wbijamy jajo, wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy masę i wyrabiamy ją dłońmi. Formujemy z niej niewielkie kotlety o podłużnym kształcie.
Smażymy je na dobrze rozgrzanym tłuszczu, po kilka minut z każdej strony. Gdy będą dobrze zrumienione, odkładamy na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz. Odsączone z nadmiaru tłuszczu mielone podajemy z ulubionymi dodatkami. Dobrze sprawdzi się to purée ziemniaczane i delikatna surówka z selera.
Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: prostepesto