Zrób ciasto, posmaruj tą mieszanką i zawiń w rulon. Te bułki to hit w moim domu
Proste drożdżowe bułeczki na bazie mleka zmieniają się w niezwykłą śniadaniową przekąskę dzięki masą, którą je przekładamy. Takie roladki to niezwykle sycące połączenie i świetna przekąska na wytrawny podwieczorek lub porcja węglowodanów do śniadania.
Bułki z ziemniaczanym farszem
Ciasto chlebowe z ziemniaczanym farszem wydaje się nietypowym połączeniem. Znamy jednak podobne kompozycje, jak choćby ruskie pierogi, gdzie ciasto na bazie mąki pszennej również łączy się z kartoflaną masą. Oczywiście efekt jest w tym przypadku zupełnie inny – za to niewątpliwie równie satysfakcjonujący.
Takie pieczywo doskonale sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są też świetnym sposobem na zagospodarowanie resztek z wcześniejszych obiadów, zwłaszcza jeśli chodzi o nadmiar ugotowanych ziemniaków. Można nawet wykorzystać stare puree, tylko przyprawić je dodatkowo.
Wrzuć do mięsa mielonego dodatek znany z gołąbków. Jak dla mnie nie ma lepszych kotletówCiasto pszenno-ziemniaczane
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri. Ziemniaki do podobnych potraw można przyprawiać w dowolny sposób, my podajemy tylko jedną propozycję.
Składniki
- 600 g mąki uniwersalnej
- 3-4 ugotowane ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 1 mały pęczek koperku
- 250 ml mleka
- 2 opakowania drożdży instant
- 120 ml oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- Sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa, czosnek suszony
Przepis na bułki z ziemniakami
W misce mieszamy 200 ml mleka, tyle samo wody, cukier i drożdże. Mieszamy i pozwalamy drożdżom wystartować. Po chwili dodajemy łyżeczkę soli, olej i białko jajka. Mieszamy i stopniowo przesiewamy mąkę.
Należy dodawać ją ostrożnie, bo w zależności od rodzaju może być jej potrzebne nieco mniej lub nieco więcej. Ciasto wyrabiamy, najpierw łopatką, a później rękami, na gładką, nie klejącą się masę. Kiedy będzie równomiernie wyrobione, przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
W misce ugniatamy ziemniaki z grudką masła i pozostałą częścią mleka. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Dodajemy posiekaną drobno pietruszkę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkowujemy dość cienko na kwadratowy placek. Pokrywamy go dokładnie masą ziemniaczaną i rozsmarowujemy równo. Placek zawijamy w roladę, a tę dzielimy na kawałki o szerokości 3-4 cm. Kawałki rolady układamy płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dodatkowo rozpłaszczamy. Całość smarujemy po wierzchu żółtkiem jajka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do momentu, kiedy będą rumiane – powinno to zająć ok. 30 minut.
Wypróbuj też przepisy na kotleta de volaille i szparagi w sam raz na grilla.