Natnij schab w taki sposób i wypchaj cebulą. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
Oto przepis na niezwykle efektowną i niecodzienną potrawę z przyziemnych składników. Schab wieprzowy, jedno z najczęściej wykorzystywanych mięs, staje się tu okazałym przysmakiem, który zadziwia nie tylko smakiem, lecz także wyglądem.
Schab faszerowany cebulą
Polscy kucharze sięgają po schab często i słusznie, bo to jedno z najchudszych i najbogatszych w białko mięs. Często też można napotkać promocje, dzięki którym obiad ze schabu wieprzowego należy do najtańszych mięsnych posiłków. Dlatego też ważne są przepisy takie jak ten, które pozwalają daniom nie popaść w monotonię.
Aby przygotować taką niecodzienną potrawę potrzebujemy dorodnego kawałka dobrze oczyszczonego schabu. To może być właściwie jedynym wyzwaniem w czasach, kiedy wiele sklepów sprzedaje porcjowane kotlety. Cała tuszka nie powinna być jednak trudna do znalezienia, a dalej jest już tylko łatwiej.
Najlepsze kucharki zawsze pamiętają o tym dodatku do rosołu. Nic tak nie podkręca smakuNietypowo podany schab
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Jeden Tag köstlich, gdzie podobne mięso serwowane jest z opiekanymi ziemniakami i opiekanymi pieczarkami i cukinią. Warzywa można piec na tej samej blasze co mięso, jest to więc ciekawa, energooszczędna wskazówka.
Składniki
- 1 kg schabu wieprzowego
- 1 duża cebula
- 150 g mozzarelli
- 100 ml oliwy
- 1 łyżka sosu teriyaki lub sosu barbecue
- Sól, pieprz, tymianek, oregano, rozmaryn, suszony czosnek
Pieczony schab z cebulą
Schab płuczemy, osuszamy i czyścimy z błonek i powięzi. Nacinamy go co ok. 2 cm tak, by nóż zatrzymywał się 1-2 cm nad powierzchnią deski. Mięso posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem, pilnując, by przyprawy dostały się w nacięcia. Cebulę i ser kroimy w grube plastry. W każde nacięcie schabu wkładamy po dwa plastry cebuli i kawałek sera.
W osobnym naczyniu mieszamy oliwę, sos teriyaki lub sos barbecue i przyprawy do smaku. Pędzelkiem smarujemy mięso marynatą, by było dokładnie nią pokryte. Schab zawijamy w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy mięsu odpocząć przez 10 minut, a kroimy bezpośrednio przed podaniem na talerz.
Wypróbuj też przepisy na ziemniaczane bułeczki i kotlety mielone z nietypowym dodatkiem.