Smakosze.pl Produkty Mięso z groźną bakterią w Wielkiej Brytanii
Pixabay / congerdesign

Mięso z groźną bakterią w Wielkiej Brytanii

23 lutego 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Czy mięso z polskich hodowli stanowi zagrożenie? Okazuje się, że istnieje takie ryzyko. W produktach z kurczaka sprzedawanych w Wielkiej Brytanii wykryto salmonellę. Można było je dostać w największych z tamtejszych supermarketów.

Mięso z Polski okazało się niebezpieczne

Mięso odgrywa istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Z pewnością znaczna część smakoszy poleciłaby wyroby na jego bazie obcokrajowcom . Niestety, niektóre z produktów nie powinny napawać nas dumą.

Niedawno wspominaliśmy o tym, jak mięso jest postrzegane przez Billa Gatesa . Dziś przyjrzymy się sprawie zatrucia kilkuset osób, gdzie winowajcom okazały się produkty drobiowe z Polski. Obok takich doniesień ciężko przejść obojętnie.

Zgodnie z doniesieniami portalu RMF24, dziennik Daily Mail poinformował w poniedziałek o tym, że mięso z Polski przyczyniło się do zatrucia u kilkuset osób . Winna okazała się zawarta w nim salmonella.

Nawet pięć osób mogło umrzeć w ciągu ostatniego roku w Wielkiej Brytanii, a setki innych, w tym wiele dzieci, ciężko zachorowało po zjedzeniu mięsa drobiowego, importowanego z Polski . W produktach była salmonella — poinformował Daily Mail, przytaczany przez RMF24.

Polskie mięso obwinione o masowe zatrucie

Okazuje się, że w ciągu roku doszło do około 480 zatruć, które najprawdopodobniej spowodowało polskie mięso. Jedna trzecia osób wymagała hospitalizacji. 44% poszkodowanych ma mniej niż 16 lat . Bez wątpienia nie świadczy to najlepiej o naszym towarze eksportowym.

Portal RMF24 informuje, że brytyjska agencja ds. bezpieczeństwa żywności FSA nie spożywać mięsnych wyrobów wyprodukowanych przez firmę SFC oraz Vestey Foods . Okazuje się, że zostały one zrobione z polskiego drobiu.

Już w październiku FSA nakazała wycofanie ze sklepów produktów od wyżej wskazanych producentów. Wykorzystywano w nich mięso sprowadzone z Polski. Łączone są z nim dwa ogniska salmonelli. Warto zauważyć, że w zeszłym roku kraje europejskie wydały blisko 100 ostrzeżeń o salmonelli w polskim mieście .

Bez wątpienia mięso wątpliwej jakości nie jest tym, czego oczekujemy w sklepach. Istnieją sposoby na to, by zweryfikować jego świeżość. Prosta sztuczka jest niezwykle pomocna i może nam oszczędzić rozczarowań .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: RMF24

Zapraszam na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy