Prosty sposób na sprawdzenie świeżości mięsa
Mięso należy do kategorii najdelikatniejszych produktów spożywczych. Wystarczy kilka godzin w temperaturze pokojowej, aby na jego powierzchni zaczęły rozwijać się bakterie gnilne i inne patogeny, które mogą być zagrożeniem dla zdrowia. Dlatego tak ważna jest świadomość tego co się je.
Niestety, nie zawsze rozpoznanie świeżości mięsa jest łatwe. Co więcej, w lodówce znajdującej się w sklepie mięso najczęściej leży zapakowane w próżniowych paczkach, przez co empiryczne testy są utrudnione. Na szczęście pozostaje "test jednego palca".
Łatwo sprawdzisz swoje mięso pod kątem świeżości
Na początku przyjrzyj się barwie produktu. Jasno-różowy kolor wskazuje, że zwierzę było odpowiednio odżywiane, a mięso prawdopodobnie jest świeże. Szary kolor oznacza, że zachodzą procesy oksydacyjne, które mogą implikować obecność niechcianych patogenów.
Aby mieć jednak pewność, że kupujemy zdatny do spożycia produkt, należy zastosować wyżej wymieniony test. Aby tego dokonać, nie potrzebujesz niczego więcej poza swoim palcem. To właśnie nim rozpoznasz stan piersi z kurczaka czy wieprzowego schabu.
Wyjmij mięso z lodówki i połóż je na przesuwanych drzwiach. Następnie naciśnij powierzchnie mięsa końcówką palca i szybko ją cofnij. Jeśli naciśnięte miejsce szybko powróciło do swojego miejsca, mięso jest świeże i nadaje się do przygotowywania pysznych potraw.
Jeśli jednak tkanka nie wraca w szybkim tempie, mięso straciło sporo wody i nie jest już świeże. Będąc w sklepie, warto przetestować kilka sztuk, aby wybrać tą najlepszą. Pamiętaj jednak o rękawiczkach jednorazowych, aby zachować odpowiedni poziom higieny.
Chcesz poznać więcej porad, które znacznie ułatwią codzienne wielogodzinne gotowanie? W tym tekście zdradzamy jak samodzielnie dokonać recyklingu kartonu po wypitym mleku, dzięki czemu znacznie intensywniej możemy dbać o środowisko. Ten artykuł poświęcony został z kolei propozycjom obiadowym na dzisiejszy postny dzień, podczas którego jedzenia mięsa jest niedozwolone dla katolików. .
Poza sprężystością warto przyjrzeć się także jakiego koloru jest tłuszcz. Powinien mieć zdrową białą barwę. Jeśli jego odcień zaczyna zmieniać się na żółty, cząsteczki tłuszczu ulegają procesowi jełczenia - czyli najzwyklejszego psucia. Takie mięso nie będzie smakować dobrze.
Dzięki powyższym poradom zdołasz wybrać, z praktycznie 100% pewnością, idealne mięso. Dzięki temu oszczędzisz sporo czasu na ponowne zakupy, a także pieniędzy - nie będziesz musiał wszak znowu wychodzić na zakupy. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Rachael Ray Show na YouTube, gdzie zaprezentowaną "test jednego palca".
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: genialne.pl