Smakosze.pl Przepisy Prosta do zrobienia mini babka wielkanocna
canva/Svetlana Kolpakova

Prosta do zrobienia mini babka wielkanocna

15 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Mini babka wielkanocna to pyszne piaskowe ciastka, które przygotujesz błyskawicznie. Babeczki są puszyste, wyrośnięte, waniliowe, a w środku mają słodką niespodziankę. Poznaj przepis na mini babkę wielkanocną, prostą, lekką i pyszną. Udekoruj ją lukrem lub cukrem pudrem, a babeczki będą zachwycać również wyglądem.

Mini babeczki wielkanocne uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Są pyszne, puszyste, a udekorowane lukrem lub cukrem pudrem wyglądają bardzo smakowicie. Babeczki są idealne na Wielkanoc- ślicznie wyglądają na stole i bez problemu zmieścisz je do koszyczka ze święconką.

Babeczki zawsze przygotowuję z małą, słodką niespodzianką w środku- masą kakaową. Wystarczy, że po wyrobieniu masy na babkę, przelejesz odrobinę do innego pojemnika i wymieszasz ją z tradycyjnym kakao, następnie warstwowo wykładasz przygotowane ciasto do foremek.

Babeczki po upieczeniu udekoruj cukrem pudrem lub domowym lukrem . Ciasta świetnie wyglądają z dodatkowymi elementami dekoracyjnymi, jak lukrowymi jajeczkami, zajączkami, kwiatkami jadalnymi.

Jeśli masz ochotę na mocno czekoladowe wydanie tradycyjnej babki piaskowej- tu poznasz przepis na czekoladową babkę wielkanocną z kakao i roztopioną czekoladą, jest puszysta, wilgotna i zawsze znika zaraz po upieczeniu.

Przepis na mini babeczki wielkanocne

Składniki na 6 babeczek:

  • 100 g mąki pszennej

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • 100 g cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 100 ml oleju roślinnego

  • 2 jajka M

  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • łyżka kakao

  • cukier puder lub lukier do dekoracji

  • masło i mąką do wysmarowania i oprószenia foremek

  • wielkanocne dekoracje do ciasta (opcjonalnie)

Jak zrobić mini babeczki wielkanocne?

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj olej i przesianą mąkę z proszkiem, wymieszaj na wolnych obrotach miksera. Odłóż 3 duże łyżki masy i wymieszaj ją z przesianym kakao, foremki do babki wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą, nastaw piekarnik na 180 stopni C bez termoobiegu.

Składniki na mini babeczki wielkanocne

Źródło zdjęcia: canva/funkybg Do każdej foremki włóż łyżeczkę białej masy, następnie kakaową i przykryj białym ciastem. Tak przygotowane babeczki wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 25-30 minut, do suchego patyczka. Babeczki po upieczeniu wyjmij z foremek i ostudź, następnie udekoruj cukrem pudrem lub lukrem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy