Prosta do zrobienia mini babka wielkanocna
Mini babka wielkanocna to pyszne piaskowe ciastka, które przygotujesz błyskawicznie. Babeczki są puszyste, wyrośnięte, waniliowe, a w środku mają słodką niespodziankę. Poznaj przepis na mini babkę wielkanocną, prostą, lekką i pyszną. Udekoruj ją lukrem lub cukrem pudrem, a babeczki będą zachwycać również wyglądem.
Mini babeczki wielkanocne uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Są pyszne, puszyste, a udekorowane lukrem lub cukrem pudrem wyglądają bardzo smakowicie. Babeczki są idealne na Wielkanoc- ślicznie wyglądają na stole i bez problemu zmieścisz je do koszyczka ze święconką.
Babeczki zawsze przygotowuję z małą, słodką niespodzianką w środku- masą kakaową. Wystarczy, że po wyrobieniu masy na babkę, przelejesz odrobinę do innego pojemnika i wymieszasz ją z tradycyjnym kakao, następnie warstwowo wykładasz przygotowane ciasto do foremek.
Babeczki po upieczeniu udekoruj cukrem pudrem lub domowym lukrem . Ciasta świetnie wyglądają z dodatkowymi elementami dekoracyjnymi, jak lukrowymi jajeczkami, zajączkami, kwiatkami jadalnymi.
Jeśli masz ochotę na mocno czekoladowe wydanie tradycyjnej babki piaskowej- tu poznasz przepis na czekoladową babkę wielkanocną z kakao i roztopioną czekoladą, jest puszysta, wilgotna i zawsze znika zaraz po upieczeniu.
Przepis na mini babeczki wielkanocne
Składniki na 6 babeczek:
-
100 g mąki pszennej
-
50 g mąki ziemniaczanej
-
100 g cukru
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
100 ml oleju roślinnego
-
2 jajka M
-
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-
łyżka kakao
-
cukier puder lub lukier do dekoracji
-
masło i mąką do wysmarowania i oprószenia foremek
-
wielkanocne dekoracje do ciasta (opcjonalnie)
Jak zrobić mini babeczki wielkanocne?
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj olej i przesianą mąkę z proszkiem, wymieszaj na wolnych obrotach miksera. Odłóż 3 duże łyżki masy i wymieszaj ją z przesianym kakao, foremki do babki wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą, nastaw piekarnik na 180 stopni C bez termoobiegu.
Źródło zdjęcia: canva/funkybg Do każdej foremki włóż łyżeczkę białej masy, następnie kakaową i przykryj białym ciastem. Tak przygotowane babeczki wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 25-30 minut, do suchego patyczka. Babeczki po upieczeniu wyjmij z foremek i ostudź, następnie udekoruj cukrem pudrem lub lukrem.