Wrzuć do miski miętę z cukrem i chwyć za blender. Nie uwierzysz co z tego wyjdzie

Zaskocz rodzinę i na deser przygotuj pyszną, lecz niespotykaną przekąskę. Mowa tu o ciasteczkach miętowych. Połączenie zioła z gorzką czekoladą i kruchym ciastem nie ma konkurencji, dlatego poznaj przepis i upiecz je nawet dzisiaj. Gwarantujemy, że do tego smaku powrócisz nieraz.
Nietypowy deser miętowy
Pojawienie się mięty w deserach nikogo nie powinno dziwić. Na pomysł o połączeniu tego składnika z gorzką czekoladą już dawno wpadli cukiernicy, tworząc jedne z najbardziej rozpoznawalnych słodyczy na świecie. Przeglądając przepisy, można natknąć się na znane desery w niespotykanych odmianach, gdzie głównym składnikiem jest właśnie mięta. Trzeba przyznać, że delikatnie pikantny, mentolowy smak zioła doskonale łączy się ze słodkimi składnikami, tworząc naprawdę udane desery miętowe.
Zainspirowani smakiem i nieszablonowymi słodyczami przedstawiamy przepis na ciasteczka miętowe. Nie brakuje im tego, co najważniejsze, czyli słodyczy, jak i kruchości oraz smaku. Z instrukcją umieszczoną poniżej można przygotować je w łatwy i szybki sposób.

Deser miętowy z kilku składników
Ciasteczka miętowe, jak sama nazwa wskazuje, powstają z liści mięty. Powinny być świeże i dojrzałe, bo tylko wtedy są najaromatyczniejsze i najsmaczniejsze. Polecamy, aby zakupić miętę w doniczce, a z całą pewnością będzie zawierała wymagane cechy. Można dostać ją w znanych sieciach sklepów. Oprócz liści niezbędna będzie gorzka czekolada oraz produkty na ciasto. Nie ma ich wiele, a o składnikach dowiesz się więcej, sprawdzając poniższą listę. Trzymaj się podanych na niej proporcji, a deser wyjdzie doskonały.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 20 g świeżej mięty
- 100 g cukru
- ½ kostki masła
- 1 szklanka mąki
- ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 jajko

Przepis na ciasteczka miętowe
Umyte i osuszone liście mięty przełóż do miski. Wsyp cukier i za pomocą blendera zmiksuj składniki. Kiedy połączą się w jednolitą pulpę, dodaj jajko i masło. Całość ponownie wymieszaj blenderem. Do jednolitej masy wsyp mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj za pomocą łyżki.
Czekoladę pokrusz na drobne kawałki. Wsyp do miski i ponownie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dłonie zwilż wodą i za ich pomocą z ciasta formuj okrągłe ciasteczka. Układaj je na przygotowanej wcześniej blaszce. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka miętowe piecz przez 15 minut. Podawaj je na deser po całkowitym przestygnięciu.
Niedawno polecaliśmy także przepis na ciasto drożdżowe, które wychodzi za każdym razem. Wypróbuj także sprawdzony sposób na ciasto powstałe z warzywa.






































