Jaką łyżką nabierać miód – drewnianą czy metalową?
Bez wątpienia miód odgrywa niezwykle istotną rolę w kulinariach. Ludzkość raczy się nim praktycznie od początku powstania cywilizacji. Aktualnie wzbogacamy o miód napoje i desery. Warto wiedzieć, jaka łyżka najlepiej sprawdzi się do nabierania tego pszczelego wyrobu.
Jaką łyżką nabierać miód?
Miód już wcześniej gościł na naszym portalu. Niedawno wspominaliśmy o tym, dlaczego najlepiej sięgnąć po niego przed snem . Dziś przyjrzymy się bliżej kwestii jego nakładania. Wybór odpowiedniej łyżki może mieć znaczenie.
Większość smakoszy zakłada, że miód powinno nakładać się przy użyciu drewnianej łyżki . W takim przekonaniu może utwierdzać fakt, że w sklepach zazwyczaj możemy się natknąć na specjalne pałeczki, które są wykonane z tego materiału i z założenia mają właśnie służyć do nakładania miodu.
Dodatkowo niektórzy zakładają, że skoro miód ma kwaśny odczyn, to po zetknięciu się z metalową łyżką, może uwolnić potencjalnie szkodliwe substancje. Okazuje się, że obie tezy są błędne . Jaka jest prawda?
Wbrew pozorom, metalowa łyżka nadaje się o wiele lepiej do nakładania miodu . Wszystko za sprawą mankamentu, który dotyczy sztućców wykonanych z drewna. Każdy smakosz, który ich używa, powinien o tym wiedzieć.
(Pixabay / stevepb)
Dlaczego miód lepiej nakładać metalową łyżką?
Drewniane sztućce mają nieregularną strukturę, która jest pełna mniejszych lub większych szczelin. Po gotowaniu nie jesteśmy w stanie ich w pełni wyczyścić. W związku z tym w nierównościach mogą się rozwijać kolonie bakterii .
Jeśli sięgniemy po miód drewnianą łyżką, na której znajdują się bakterie, wówczas nasz produkt może się szybko popsuć . Z pewnością lepiej uniknąć takiego scenariusza. Ewentualne zatrucie pokarmowe nie jest niczym przyjemnym.
Jeśli chcemy w pełni wykorzystać nasz miód, pamiętajmy, by nakładać go metalową łyżką lub inną, której powierzchnia jest gładka . Warto mieć na uwadze także temperaturę produktów, do których dodajemy nasz miód.
Miód pod wpływem gorąca traci swoje walory smakowe, a zawarte w nim składniki odżywcze ulegają rozpadowi. W związku z tym, jeśli chcemy dodać słodki specjał do herbaty, to najlepiej poczekać aż napój ostygnie. Szczegóły tej zależności, wyjaśnialiśmy we wcześniejszym artykule .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: WP Kuchnia