Sekretna receptura Babci Basi na ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe może być deserem samym w sobie, lecz równie dobrze spisuje się jako podstawa do innych ciast, tortów czy słodkich przysmaków. Poniżej prezentujemy doskonały przepis babci Basi, która na swoim kanale na YouTube o nazwie "Babcia Basia gotuje" zaprezentowała jak upiec ciasto drożdżowe.
Babcia Basia pokazała również doskonały trik, dzięki któremu ciasto drożdżowe znacznie szybciej rośnie. Wystarczy foremki z ciastem wyłożyć na otwarte drzwiczki od piekarnika, który jest nagrzany do 80 stopni. Po 10 minutach będzie pięknie wyrośnięte.
Ciasto drożdżowe jak u babci
Drożdżówki są bułkami, które praktycznie każdy z nas uwielbia. Delikatny drożdżowy smak, puszyste ciasto i ewentualne nadzienie są tak pyszne, że ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem całego zapasu. Podobnie jest z ciastem drożdżowym, które jest po prostu większą wersją drożdżówek.
Nikt nie piecze lepszego ciasta, niż nasza własna babcia. Jeśli jednak tęskno nam do tego smaku, a babcia jest daleko - warto skorzystać z przepisu babci Basi, która krok po kroku pokazuje jak wykonać w domowym zaciszu ten pyszny wypiek.
Chcesz poczytać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy, który tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia kotletów schabowych. W tym tekście z kolei opowiadamy historię kultowego napoju "Ptyś", który dawniej gasił pragnienia wszystkich Polaków. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Babcia Basia gotuje na YouTube.
Przepis na domowe ciasto drożdżowe
1 kilogram mąki pszennej
8 jajka
20 gramów świeżych drożdży
250 gramów masła
1 szklanka mleka
saszetka cukru wanilinowego
3/4 szklanki cukru
cukier puder do posypania
garść rodzynek
Do dużej miski wlej ciepłe mleko, jajka, cukier, cukier wanilinowy, rodzynki, drożdże oraz masło. Wymieszaj całość dokładnie tak, aby składniki się połączyły. Następnie wsyp do miski przesianą mąkę i wymieszaj ją bardzo dokładnie, aż masa stanie się jednolita. Odstaw ją na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Przelej masę do natłuszczonych foremek. Nagrzej piekarnik do 80 stopni Celsjusza i otwórz drzwiczki. Na nich ułóż foremki z ciastem i odstaw je na 10 minut. W tym czasie ciasto szybko wyrośnie, a wewnątrz wytworzą się niewielkie pęcherzyki powietrza.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw do niego formy z ciastem. Piecz je przez 40 minut, aż wbijany patyczek do szaszłyków będzie suchy. Po upieczeniu wyjmij je, ostudź i obsyp cukrem pudrem. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: youtube.com/Babcia Basia gotuje