Smakosze.pl
Ciasto drożdżowe od babci Basi

Screen filmu na kanale Babcia Basia gotuje na YouTube

Sekretna receptura Babci Basi na ciasto drożdżowe

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ciasto drożdżowe uwielbiane jest z powodu charakterystycznego smaku oraz puszystej konsystencji. Niestety, Internet wypełniony jest prośbami o pomoc - nie każdy bowiem potrafi upiec je w odpowiedni sposób. Na szczęście babcia Basia pokazała na swoi

Ciasto drożdżowe może być deserem samym w sobie, lecz równie dobrze spisuje się jako podstawa do innych ciast, tortów czy słodkich przysmaków. Poniżej prezentujemy doskonały przepis babci Basi, która na swoim kanale na YouTube o nazwie "Babcia Basia gotuje" zaprezentowała jak upiec ciasto drożdżowe.

Babcia Basia pokazała również doskonały trik, dzięki któremu ciasto drożdżowe znacznie szybciej rośnie. Wystarczy foremki z ciastem wyłożyć na otwarte drzwiczki od piekarnika, który jest nagrzany do 80 stopni. Po 10 minutach będzie pięknie wyrośnięte. 

Ciasto drożdżowe jak u babci

Drożdżówki są bułkami, które praktycznie każdy z nas uwielbia. Delikatny drożdżowy smak, puszyste ciasto i ewentualne nadzienie są tak pyszne, że ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem całego zapasu. Podobnie jest z ciastem drożdżowym, które jest po prostu większą wersją drożdżówek. 

Nikt nie piecze lepszego ciasta, niż nasza własna babcia. Jeśli jednak tęskno nam do tego smaku, a babcia jest daleko - warto skorzystać z przepisu babci Basi, która krok po kroku pokazuje jak wykonać w domowym zaciszu ten pyszny wypiek.

Chcesz poczytać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy, który tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia kotletów schabowych. W tym tekście z kolei opowiadamy historię kultowego napoju "Ptyś", który dawniej gasił pragnienia wszystkich Polaków. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Babcia Basia gotuje na YouTube.

Przepis na domowe ciasto drożdżowe

  • 1 kilogram mąki pszennej

  • 8 jajka

  • 20 gramów świeżych drożdży

  • 250 gramów masła

  • 1 szklanka mleka

  • saszetka cukru wanilinowego

  • 3/4 szklanki cukru

  • cukier puder do posypania

  • garść rodzynek

Do dużej miski wlej ciepłe mleko, jajka, cukier, cukier wanilinowy, rodzynki, drożdże oraz masło. Wymieszaj całość dokładnie tak, aby składniki się połączyły. Następnie wsyp do miski przesianą mąkę i wymieszaj ją bardzo dokładnie, aż masa stanie się jednolita. Odstaw ją na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 

Przelej masę do natłuszczonych foremek. Nagrzej piekarnik do 80 stopni Celsjusza i otwórz drzwiczki. Na nich ułóż foremki z ciastem i odstaw je na 10 minut. W tym czasie ciasto szybko wyrośnie, a wewnątrz wytworzą się niewielkie pęcherzyki powietrza.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw do niego formy z ciastem. Piecz je przez 40 minut, aż wbijany patyczek do szaszłyków będzie suchy. Po upieczeniu wyjmij je, ostudź i obsyp cukrem pudrem. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: youtube.com/Babcia Basia gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >
Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >
Kaczka z jabłkami według Moniki Richardson

Przepisy

Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami

Czytaj więcej >
Obiad jednogarnkowy Tomasza Strzelczyka

Przepisy

Sycący obiad dla całej rodziny z kilku składników od Tomasza Strzelczyka. Składniki znajdziesz w lodówce

Czytaj więcej >
Kotlety mielone ze śliwką

Przepisy

Jesienią babcia Regina dodaje do mielonych pyszną niespodziankę. Nieoczywiste połączenie zachwyca

Czytaj więcej >