Smakosze.pl
Jak szybko wyczyścić piekarnik?

piovesempre, Getty Images

Genialne wykorzystanie zwykłej cytryny

8 Marca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Piekarnik nie jest najprostszym urządzeniem w utrzymaniu czystości. Często podczas pieczenia wylewa się w jego wnętrzu tłuszcz i inne płyny, a przypalone resztki jedzenia nie dają się zeskrobać nawet drucianą szczotką. Na szczęście dzięki zastosowaniu cyt

Piekarnik jest wyjątkowo istotnym sprzętem kuchennym. Bez niego nie moglibyśmy zrobić wielu pysznych ciast, pieczeni i innych potraw, bez których nasze kulinarne doznania nie byłyby takie same. Niestety, utrzymanie piekarnika w czystości może przysporzyć sporo kłopotów. 

Wysoka temperatura, jaka panuje w jego wnętrzu sprawia, że wszelkie resztki jedzenia zapiekają się i stają się wyjątkowo twarde oraz trudne w usunięciu. W takim wypadku liczna grupa ludzi sięga po sklepową chemię - są jednak lepsze, domowe sposoby.

Jak wyczyścić piekarnik domowymi metodami?

Doskonale w tym celu sprawdza się trik, do którego trzeba wykorzystać cytryny. Wystarczy sok z 4-5 cytryn wlać do naczynia żaroodpornego, nagrzać piekarnik do 250 stopni Celsjusza, wstawić do niego naczynie i piec przez około 30 minut.

Po tym czasie należy wyłączyć gaz, pozostawić sok z cytryn wewnątrz i odczekać, aż wnętrze całkowicie się wystudzi. Po wszystkim wyjmuje się naczynie i dokładnie myjemy wnętrze piekarnika za pomocą wilgotnej ściereczki. Na koniec można przetrzeć jeszcze ręcznikiem papierowym, aby mieć pewność, że cały brud został wyczyszczony. 

Kwas cytrynowy w cytrynie świetnie rozpuszcza nawet najbardziej zapieczony tłuszcz - wysoka temperatura dodatkowo przyspiesza proces i ułatwia nam wyskrobywanie zapieczonych resztek. Po takim czyszczeniu wnętrze piekarnika będzie lśniło jak nowe. 

Chcesz poczytać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy, który tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia kotletów schabowych. W tym tekście z kolei opowiadamy historię kultowego napoju "Ptyś", który dawniej gasił pragnienia wszystkich Polaków. 

Kilka innych sposobów na czysty piekarnik

Kolejnym środkiem, który każdy z nas ma w swojej kuchni, a jego działanie można zaliczyć do wyjątkowo skutecznych, jest ocet. Ten kwaśny płyn często wykorzystuje się do czyszczenia różnych powierzchni, a także podczas gotowania czy konserwowania żywności. 

Aby go wykorzystać do doprowadzenia piekarnika w stan świeżości, wystarczy zmieszać go z sodą, przelać do butelki ze spryskiwaczem i dokładnie skropić nim wnętrze piekarnika. Po 30 minutach brud powinien sam odchodzić - wystarczy przetrzeć go wilgotną ścierką.

Dobrze sprawdza się również mieszanka soli morskiej i wody - wystarczy taką pastą przetrzeć zabrudzone miejsca, a te szybko staną się czyste. Jest to również jedyny sposób, który nie wydziela żadnego zapachu, dlatego jest neutralny.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: krokdozdrowia.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Dlaczego warto iść na grzyby o świcie?

Czytaj więcej >
zupa ogórkowa

Porady

Jak zrobić bardzo gęstą i pożywną zupę ogórkową?

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo należy gotować leśne grzyby?

Czytaj więcej >
czasznica olbrzymia

Porady

Niezwykły grzyb w polskich lasach

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Czytaj więcej >

Porady

Kiedy należy dodawać śmietanę do zupy?

Czytaj więcej >