Jak szybko wyczyścić piekarnik?
piovesempre, Getty Images

Genialne wykorzystanie zwykłej cytryny

Piekarnik nie jest najprostszym urządzeniem w utrzymaniu czystości. Często podczas pieczenia wylewa się w jego wnętrzu tłuszcz i inne płyny, a przypalone resztki jedzenia nie dają się zeskrobać nawet drucianą szczotką. Na szczęście dzięki zastosowaniu cytryny można z łatwością doprowadzić go do czystości.

Piekarnik jest wyjątkowo istotnym sprzętem kuchennym. Bez niego nie moglibyśmy zrobić wielu pysznych ciast, pieczeni i innych potraw, bez których nasze kulinarne doznania nie byłyby takie same. Niestety, utrzymanie piekarnika w czystości może przysporzyć sporo kłopotów.

Wysoka temperatura, jaka panuje w jego wnętrzu sprawia, że wszelkie resztki jedzenia zapiekają się i stają się wyjątkowo twarde oraz trudne w usunięciu. W takim wypadku liczna grupa ludzi sięga po sklepową chemię - są jednak lepsze, domowe sposoby.

Jak wyczyścić piekarnik domowymi metodami?

Doskonale w tym celu sprawdza się trik, do którego trzeba wykorzystać cytryny. Wystarczy sok z 4-5 cytryn wlać do naczynia żaroodpornego, nagrzać piekarnik do 250 stopni Celsjusza, wstawić do niego naczynie i piec przez około 30 minut.

Po tym czasie należy wyłączyć gaz, pozostawić sok z cytryn wewnątrz i odczekać, aż wnętrze całkowicie się wystudzi. Po wszystkim wyjmuje się naczynie i dokładnie myjemy wnętrze piekarnika za pomocą wilgotnej ściereczki. Na koniec można przetrzeć jeszcze ręcznikiem papierowym, aby mieć pewność, że cały brud został wyczyszczony.

Na jakim tłuszczu smażyć kotlety schabowe?Na jakim tłuszczu smażyć kotlety schabowe?Czytaj dalej

Kwas cytrynowy w cytrynie świetnie rozpuszcza nawet najbardziej zapieczony tłuszcz - wysoka temperatura dodatkowo przyspiesza proces i ułatwia nam wyskrobywanie zapieczonych resztek. Po takim czyszczeniu wnętrze piekarnika będzie lśniło jak nowe.

Chcesz poczytać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy, który tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia kotletów schabowych. W tym tekście z kolei opowiadamy historię kultowego napoju "Ptyś", który dawniej gasił pragnienia wszystkich Polaków.

Kilka innych sposobów na czysty piekarnik

Kolejnym środkiem, który każdy z nas ma w swojej kuchni, a jego działanie można zaliczyć do wyjątkowo skutecznych, jest ocet. Ten kwaśny płyn często wykorzystuje się do czyszczenia różnych powierzchni, a także podczas gotowania czy konserwowania żywności.

Aby go wykorzystać do doprowadzenia piekarnika w stan świeżości, wystarczy zmieszać go z sodą, przelać do butelki ze spryskiwaczem i dokładnie skropić nim wnętrze piekarnika. Po 30 minutach brud powinien sam odchodzić - wystarczy przetrzeć go wilgotną ścierką.

Dobrze sprawdza się również mieszanka soli morskiej i wody - wystarczy taką pastą przetrzeć zabrudzone miejsca, a te szybko staną się czyste. Jest to również jedyny sposób, który nie wydziela żadnego zapachu, dlatego jest neutralny.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: krokdozdrowia.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł