Smakosze.pl Produkty Miód nie zawsze jest bezpieczny
canva/W.debraaf

Miód nie zawsze jest bezpieczny

11 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dużo strachu przeżył mały, włoski chłopiec i jego rodzice. Po zjedzeniu miodu 5-latek dostał najpierw duszności, potem pokrzywki. Po chwili pojawiły się też poważne problemy z oddychaniem. Chłopiec trafił do szpitala, gdzie okazało się, że przyczyną takiej reakcji był potencjalnie niebezpieczny składniki miodu.

Mały Włoch po spożyciu miodu doznał wstrząsu anafilaktycznego. Na szczęście dość szybko trafił do szpitala i dało się go uratować. Zdarzały się już bowiem przypadki, że zjedzenie silnego alergenu czy użądlenie owada zakończyło się śmiercią.

We włoskim przypadku zaskakujące było to, że dziecko jadło miód nie pierwszy raz i nigdy wcześniej nie wystąpiła taka reakcja. Zagadkę rozwiązali lekarze ze szpitala Guglielmo da Saliceto w Piacenzie, którzy opisali przypadek 5-latka.

Potencjalnie niebezpieczny składnik miodu

Przeprowadzone w szpitalu testy alergiczne wykazały, że chłopiec nie jest uczulony na miód. Jadł go zresztą wcześniej wielokrotnie i nic się nie działo. Lekarze ustalili jednak, że do tej pory chłopiec jadał miód przemysłowy, a tym nieszczęśliwym razem podano mu miód rzemieślniczy.

Miód rzemieślniczy zawiera więcej pyłku pszczelego i właśnie wysoka zawartość tego składnika wywołała u pięciolatka tak silną reakcję alergiczną. Miody rzemieślnicze są ogólnie wyżej cenione niż te dostępne w supermarketach, bo są bardziej wartościowe. Mają wyższą zawartość prozdrowotnych składników, ponieważ są mniej przetwarzane.

To warto wiedzieć

Alergia na pyłek pszczeli, występuje dość rzadko. Zwykle u osób, które suplementują się produktami z jego dodatkiem. Większe ryzyko wystąpienia silnej reakcji alergicznej jest też u osób, u których wcześniej wystąpił już wstrząs anafilaktyczny. Nie koniecznie po zjedzeniu pyłku pszczelego, ale też po kontakcie z innym alergenem.

Wstrząs anafilaktyczny to silna reakcja organizmu wywołana alergenem. Występuje ona zwykle kilka-kilkanaście minut po kontakcie z alergenem. Objawy szybko się nasilają, a przy braku działania mogą grozić śmiercią.

Najczęstszymi objawami wstrząsu anafilaktycznego są:

  • pokrzywka i świąd skóry

  • obrzęk warg i języka

  • duszności, świszczący oddech

  • wodnisty katar

  • nudności, wymioty, biegunka

  • zaburzenia rytmu serca

  • zawroty głowy

Przy wystąpieniu takich objawów i ich szybkim nasilaniu się wezwij prędko pogotowie. Życie człowieka może być zagrożone.

Na naszej stronie często informujemy o niebezpiecznych produktach. Pisaliśmy np. o grzybach podobnych do kurek , a także na bieżąco przekazujemy komunikaty wydawane przez Sanepid .

miód
miód

Źródło zdjęcia: canva/Food Photos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: msn.com, newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy