Zapiekana papryka faszerowana mięsem i ryżem
Jeśli przepadasz za gołąbkami, polubisz także naszą potrawę. Zapiekana papryka faszerowana mięsem i ryżem jest kompletnym daniem obiadowym. Warto przygotować ją w większych ilościach, bo doskonale nadaje się do odgrzewania i szybko znika z talerzy. I co ważne smakuje małym i dużym.
Faszerowane warzywa nie są zbyt popularne w polskiej kuchni. Oczywiście wyłączając gołąbki z kapusty, bo je także można zaliczyć do tej kategorii. Jednak do faszerowania nadaje się też cukinia, cebula, ziemniaki, pomidory czy papryka. We wnętrzu wydrążonych warzyw można umieścić farsz z mięsem lub bez. Wszystko zależy od naszych upodobań.
Zapiekana papryka faszerowana mięsem i ryżem
Składniki:
5 kolorowych, średniej wielkości papryk
15 dag ryżu
50 dag mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
1 duża cebula
olej
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
pieprz ziołowy
sól, pieprz
na beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/2 l mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
10 dag startej mozzarelli
Przygotowanie faszerowanej papryki
Papryki umyj, wytrzyj. Każdą przekrój wzdłuż na połowę, usuń gniazda nasienne, nasionka i białe błonki.
Ryż ugotuj na sypko i półmiękko w osolonym wrzątku, przestudź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień na oleju.
Do mielonego mięsa dodaj ryż i cebulę, a także przecier pomidorowy. Wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem ziołowym, solą i czarnym pieprzem.
Żaroodporne naczynie natłuść olejem. Połówki papryk napełnij przygotowanym farszem, ułóż w naczyniu.
Na beszamel w rondelku rozpuść masło. Wsyp mąkę, chwilę ją przesmaż, mieszając. Wlej zimne mleko i mieszając, podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw go gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Sosem polej warzywa. Posyp startą mozzarellą. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika o temp. 200 st. C i piecz ok. 80 minut.
Wskazówki:
W ten sam sposób możesz przygotować faszerowane cukinie czy cebule. Bez problemu w jednym naczyniu możesz też łączyć różne warzywa.
Do nadziewania warzyw doskonale nadaje się też soczewica. Wcześniej trzeba ją ugotować z ziołami i czosnkiem.
Na naszej stronie znajdziesz też inne ciekawe przepisy na pożywne dania obiadowe. Zobacz, jak przygotować pieczone gołąbki, a także, jak przyrządzić orientalny gulasz.
Źródło zdjęcia: canva/innadodor
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przepis autorski