Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapiekana papryka faszerowana mięsem i ryżem
Renata Materlińska
Renata Materlińska 10.11.2021 01:00

Zapiekana papryka faszerowana mięsem i ryżem

faszerowana papryka
canva/sofyabolotinaphotos

Jeśli przepadasz za gołąbkami, polubisz także naszą potrawę. Zapiekana papryka faszerowana mięsem i ryżem jest kompletnym daniem obiadowym. Warto przygotować ją w większych ilościach, bo doskonale nadaje się do odgrzewania i szybko znika z talerzy. I co ważne smakuje małym i dużym.

Faszerowane warzywa nie są zbyt popularne w polskiej kuchni. Oczywiście wyłączając gołąbki z kapusty, bo je także można zaliczyć do tej kategorii. Jednak do faszerowania nadaje się też cukinia, cebula, ziemniaki, pomidory czy papryka. We wnętrzu wydrążonych warzyw można umieścić farsz z mięsem lub bez. Wszystko zależy od naszych upodobań.

Zapiekana papryka faszerowana mięsem i ryżem

Składniki:

  • 5 kolorowych, średniej wielkości papryk

  • 15 dag ryżu

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego

  • 1 duża cebula

  • olej

  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego

  • pieprz ziołowy

  • sól, pieprz

na beszamel:

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki

  • 1/2 l mleka

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

  • 10 dag startej mozzarelli

Przygotowanie faszerowanej papryki

Papryki umyj, wytrzyj. Każdą przekrój wzdłuż na połowę, usuń gniazda nasienne, nasionka i białe błonki.

Ryż ugotuj na sypko i półmiękko w osolonym wrzątku, przestudź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień na oleju.

Do mielonego mięsa dodaj ryż i cebulę, a także przecier pomidorowy. Wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem ziołowym, solą i czarnym pieprzem.

Żaroodporne naczynie natłuść olejem. Połówki papryk napełnij przygotowanym farszem, ułóż w naczyniu.

Na beszamel w rondelku rozpuść masło. Wsyp mąkę, chwilę ją przesmaż, mieszając. Wlej zimne mleko i mieszając, podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw go gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Sosem polej warzywa. Posyp startą mozzarellą. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika o temp. 200 st. C i piecz ok. 80 minut.

Wskazówki:

  • W ten sam sposób możesz przygotować faszerowane cukinie czy cebule. Bez problemu w jednym naczyniu możesz też łączyć różne warzywa.

  • Do nadziewania warzyw doskonale nadaje się też soczewica. Wcześniej trzeba ją ugotować z ziołami i czosnkiem.

Na naszej stronie znajdziesz też inne ciekawe przepisy na pożywne dania obiadowe. Zobacz, jak przygotować pieczone gołąbki, a także, jak przyrządzić orientalny gulasz.

beszamel
beszamel

Źródło zdjęcia: canva/innadodor

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepis autorski

Zapraszamy na nasz Instagram