Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Niebezpieczny sobowtór kurek w polskich lasach
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 23:04

Niebezpieczny sobowtór kurek w polskich lasach

Kurki łatwo pomylić z innymi grzybami
Wikipedia / Jerzy Opioła / CC BY-SA 3.0; Heisenberg-pl / CC BY-SA 3.0

Smakowite kurki niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Nie bez powodu są one tak bardzo pożądane przez smakoszy. Uwielbiane grzyby bardzo łatwo pomylić z innym gatunkiem, który uznawany jest za niejadalny. Mowa o lisówce pomarańczowej. Na powyższym zdjęciu znajduje się po lewej stronie.

Kurki uchodzą za przepyszne grzyby. Wykorzystujemy je w rozmaitych potrawach. Okazuje się, że podczas grzybobrania możemy się natknąć na bardzo podobne grzyby. Wywołują one przykre dolegliwości gastryczne, których lepiej uniknąć.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Niejadalne grzyby, które przypominają uwielbiane kurki

Nie da się ukryć, że kurki odgrywają istotną rolę w kulinariach. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, w jaki sposób przygotować wyśmienity sos na ich bazie. Niestety, podczas wyprawy do lasu zamiast kurek w naszym koszyku mogą wylądować inne grzyby.

Kurki często są mylone z lisówkami pomarańczowymi. Wszystko przez ich wygląd. Grzyby te również są niewielkie i mają podobny kolor. Na szczęście istnieją pewne różnice, dzięki którym możemy je odróżnić od kurek.

Lisówki pomarańczowe pod spodem kapelusza mają blaszki. Natomiast kurki wyposażone są w listewki. Oba grzyby różnią się także miąższem. W przypadku lisówki wyróżnia się on pomarańczowym kolorem. Warto zauważyć, że miąższ kurki jest przeważnie biały lub bladożółty.

Dlaczego warto uważać na lisówki pomarańczowe?

Lisówki pomarańczowe zaliczane są do grzybów niejadalnych. Wynika to z faktu, że po zjedzeniu sporej ilości prawdopodobne jest wystąpienie problemów gastrycznych. Przypominają one zatrucie.

Grzyby podszywające się pod kurki zawierają w sobie substancje o nazwie arabitol. Co prawda niektórzy uważają, że kilkukrotne przegotowanie lisówek sprawia, że można je jeść. Jednak lepiej ich po prostu unikać. Chyba nikt nie chciałby nabawić się ewentualnych problemów zdrowotnych.

Lisówki pomarańczowe inaczej określa się mianem kurki jadowitej lub fałszywej kurki. Jak widać, nazwy te są jak najbardziej adekwatne. Pamiętajmy, by zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy i nie wzbudzają u nas żadnych zastrzeżeń.

Lisówka pomarańczowa
Lisówka pomarańczowa

Wikipedia / Jerzy Opioła / CC BY-SA 3.0

Jak rozpoznać kurki?

Kurki przeważnie osiągają wielkość od 1 do 4 cm. Powierzchnia ich kapeluszy jest zazwyczaj gładka. U młodych okazów jest on wypukły, a u starszych lekko spłaszczony. Z kolei blaszki są grube i nieregularne.

Z pewnością kurki jeszcze niejednokrotnie przyprawią nas o szybsze bicie serca. Zwłaszcza jeśli przyrządzimy je w odpowiedni sposób. Niedawno informowaliśmy o tym, jak przygotować kurki, by nie były gorzkie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wikipedia; Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Grzyby Kurki